Medan vi väntar

Medans vi väntar.. Trolldeg!

2011-08-07 20:46 #0 av: Rita-S

En artikel till om hur man kan använda matprodukter eller liknande till att göra dekor och julklappar. Trolldeg är något jag lärde känna redan när jag var liten flicka och som ändå följer mig i dag.

Trolldeg är en deg man gör hemma, ogiftig och ej farlig för djur eller barn, dock smakar den otroligt salt och vare sig barn eller djur kommer uppskatta att äta den. Mycket praktiskt.

Recept på trolldeg kan vara: 
2 koppar vetemjöl
1 kopp salt
1 kopp vatten
1 tsk matolja eller yes diskmedel.

Knöla ihop degen. Du kan använda hushållsfärg eller konditorfärg med om du vill färgsätta degen eller använda den bara vit och naturlig. 
Den måste förvaras i påse så den håller sig mjuk och smidig, men skulle den bli lite för torr är det bara att tillsätta en liten gnutta vatten eller matolja (eller yes) för att mjuka upp den igen.

Forma sen alla dom figurer du vill ha. Trolldegen beter sig som modell-lera och kan därmed användas lika mycket tilll små och större figurer, fast stora figurer kan behöva ett skelett av ståltråd för att inte bli för lätta att ha sönder.

Olika kryddor som kryddneljika, hel svart- och röd peppar, kanel och annat kan lätt användas för att uppnå effekter, exempelvis som på bilden kan man använda peppar eller kryddneljika till äpplen eller annat. Med kniv, stickpinnar, nålar och annat kan man göra avtryck och skapa olika mönster, sigill kan även användas, man kan göra avtryck av hundens tass, barnens fot eller hand och skänka bort till mor- och farföräldrar, mostrar och fastrar, Kort sagt, det är bara din fantasi som begränsar.

Med små knappnålar kan man även sätta fast glaspärlor, men då trolldegen skall stekas i ugnen på 80 grader måste man se till att de tål detta. Är du osäker, ta en bit med trolldeg och fäst lite olika pärlor på den och grädda en timme eller två vid 80 grader, har de inte smält eller ens börjat bli mjuka då borde det gå bra. Benpärlor går i alla fall riktig bra. Även torkad pasta kan fästas på antigen med tunn ståltråd, en nål eller även tandpetare i trä.

Forma den figur du vill, och ställ den på bakplåt.

Grädda sedan i ugnen i några timmar på 80 grader, ju större figur, dess längre tid. Du kan trycka lätt på figurens tjockaste punkt för att känna om den är genomtorkad, det skall inte ge efter det allra minsta. passa så du inte trycker för hårt, annars blir det märke. Du kan även använda en petsticka man kollar tårtor med för att se om du får den in i figuren, ett sådan hål är lätt att dölja sen. Annars kan undersidan användas till sådan kontroll.

När figuren väl är helt torr rakt igenom kan den få svalna av innan du arbetar vidare med den. Antingen kan du lämna den som den är, eller du kan lackera med klarlack. Det går att köpa patina på panduro eller andra hobbyaffärer, då kommer det se nästan ut som trävirke när du är klar. Självklart  kan du även måla figuren eller bilden med vanlig hobbyfärg. Glitter kan strösslas på medans färgen är blöt än, så det sitter fast. Täck sen med klarlack.

När din figur är torr från allt detta kan du även välja att dekorera med sidenband eller pärlband, eller allt annat du måtte önska.

Belysning i jul-byar eller julkrubba är inte heller något problem, i dessa dagar får man köpt led-slingor som går på batterier.

Sätt dig nu ner, och ha roligt och kul med dig själv, dina vänner och dina barn om du har!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-08-08 08:02 #1 av: DesK

Å det var längesen jag gjorde nått med trolldeg! Man kan ju göra masor av fina saker av den. Om man har torr hud och torra händer kan det vara svårt att jobba med, då är det bra med engångshandskar som sljs bland annat hos Clas Ohlson Glad

Désirée

Anmäl
2011-08-08 08:21 #2 av: Rita-S

ja, eller även på Ica får man köpt paket med engångshanskar :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.