Medan vi väntar

Medans vi väntar.. Använda mat till klappar/dekor!

2011-07-09 10:30 #0 av: Rita-S

Jag fortsätter min artikelserie med en artikel gällande matprodukter. Det finns massor med mat som kan användas även som julklapp eller dekor! Denna gången Pasta!

Pasta i alla dess former kan i sig själv vara oerhört dekorativt, eller det kan bli det. Om man köper olika former av pasta, såsom spaghetti, olika former av Penne, Fusilli, Farfalle, Ruote, Spighe, Stelline och otaliga andra varianter med snygg form, kan dessa användas lika ofta till dekor som till mat. Många av dessa fås dessutom både som naturella och med med tomat (rödaktig färg) eller spenat (grön färg).

Olika pastaformer, bilden är lånad från Wikipedia Commons.


Med olika pastaformer kan man göra en hel bild, eller  man kan göra olika girlanger som kan hänga runt fönster, dörrar, under taket eller i träd. Man kan använda dom helt naturliga, eller kosta på sig sprejfärg, och då kanske mest vanligt att kosta på sig i guld, silver, brons och koppar. Skall du färga dom rekomenderar jag även att kosta på sig sprejlack. Använd vanligt hobbylim, och forma din bild. Då pasta kommer både som små stjärnor, blomliknande, små prickar och jag vet inte vad, finns det oändliga möjligheter att göra både en ram runt bildens passepartout, och motivet i sig. Det är bara fantasien som begränsar dig! Pastan kan målas när man har limmat fast den på papperet, så att man förstärker motivet.


Fler pastaformer, bilden är lånad från Wikipedia Commons.

Många av dessa pastabitar har även ett hål i mitten, vilket underlättar att göra girlanger av dom. Du kan välja om du sprejlackar pastan först eller om du gör det efter du har gjord girlanger. Jag tycker det är lättare att göra det efter. Ett exempel på en girlang är att ta ett snöre, knyt först en loop och sen knyta en knut. Sätt på en billig pärla i plast, skit samma vilken färg då detta exemplet slutar med att spreja i guld eller silverfärg. Knyta ny knut. Sätt dit en bit pasta, spelar ingen roll vilken. Ny knut. Ny pärla, ny knut, ny pasta och så vidare.

När din girlang är lagom lång avslutar du med en pärla och en knut, och slutligen en ny loop. 

Häng upp snöret på någon passande  plats, i en buske, på spikar på en vägg täckt av plast, eller vart du nu tycker. Rusta dig med en sprejburk med metallisk färg eller annan valfri färg, och spreja på. Det är smart med handskar nu, så du kan snurra snöret så du får täckt alla krokar med färgen du väljer. Vill du även ha glitter på så strör du på det nu innan färgen torkar. När detta är torrt fixerar du med klarlack ett eller två lager (två är smart när man har glitter) och vips har du snygga girlanger som både kan skänkas i julklapp eller användas till ens egen glädje! Om du dessutom väljer lack som klarar att vara utomhus har du snygg dekor till adventsgranen ute.


Ännu mer pasta! Även denna bild lånad från Wikipedia Commons.Ah

Man kan också göra fina tavlor och julkort med olika sorters pasta och frön, bönor och gryn. Detta är ett bra tips till barnen att göra julklappar till släkt och vänner.

Med lite stärkt limm som tål litet kan du även dekorera bildramar, spegelramar, glasburkar. glas, tallrikar, trälådor och skrin av olika material, olika former för glas och metallburkar, talrikar, serveringsplattor och så vidare med målad, lackerad pasta och /eller snäckor. Måla dom medan dom hänger löst på ett snöre, sprejlackera, och sedan kan du limma fast dom där du vill ha dom!

När du gör figurer i trolldeg kan du även fästa på pasta på dessa. Du kan exempelvis med trolldeg som grund göra en hel rad juldekorationer, fex en krubba eller en tomteby. Jag skall berätta mer om trolldeg i en egen artikel sen.

Att måla och lacka pasta, eller bara lacka dom i sin naturliga färg, eller låta bli helt och hållet och sen fylla på i en särdeles vacker glasburk så det kan användas som dekor i ett kök är mycket snabbt och lätt att göra. Märk att om man lackerar pastan kan det vara en idé att påpeka det till mottagarn så dom inte misstar sig och försöker äta den.. Cool

Detta var bara några idéer till vad pasta kan bidra med. Dom flesta affärer har ett rätt bra utbud i olika former pasta, men många av dom ni ser på bilderna måste ni nog till en rätt stor affär i en stor stad för att få tag på, eller ni får kolla efter det på internet. Självklart kan ni kombinera pasta tillsammans med bär, nötter, frön, linser, bönor och all möjlig annan mat som är torkad.

Det är bara fantasien som begränsar er!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-07-31 00:25 #1 av: Mitralis

Det var en rolig artikel Glad 
Går det bra om jag länkar till den från Kost?

Anmäl
2011-07-31 11:43 #2 av: Rita-S

Det får du :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.