Medan vi väntar

Medans vi väntar... Göra julklappar - Natur-dekor!

2011-06-13 11:54 #0 av: Rita-S

Jag inleder sommarn med en artikelserie på saker man kan göra nu medans sommarn är här för att sen göra julklappar eller juldekor utav. Först ut är natur-dekor!

Naturdekor är bara ett begrepp för dekorativa saker som är från naturen. Nu medans det är sommar blommar hela naturen över av vackra saker man kan göra dekor utav! Apelsiner är nog inte det man ramlar över oftast ute i skogen, men nötter, bär och kottar är saker man hittar nu framöver och under hösten.

Bilden är lånad från Wikipedia Commons.

Bär kan samlas vare sig dom är mogna eller omogna, sedan kan dom torkas och förvaras i burkar och på glas, det blir snygg dekor till jul-saker! I synnerhet rönnbär som har frisk färg även som torkade. Även enebär kan samlas och torkas till dekor, hela kvister eller enskilda bär.

Dekorativa stenar kan vara svårt att hitta när snön ligger tjock, så nyttja hövet nu att göra stenjakt tillsammans med barnen. Hitta små men vackra stenar som ni kan förvara i någon hink i nåt förråd, tvättade och klara för användning.

Bilden är lånad från Wikipedia Commons.

Jaga små små kottar ute i skogen, plocka några få här och där (så ni inte tar alla från ett och samma träd) medans dom är pyttesmå och återvänd senare för att hitta stora öppna kottar med.
Kottarna kokar ni så dom är fria från ohyra, och sen kan ni hänga dom på snören, smörja litet lim på utsidan, rolla dom i glitter och när limmet har torkat får dom en omgång med sprejlack så glittret inte släpper.

Leta små dekorativa snäckor och snigelhus vid sjön! Dessa måste kokas noggrannt, lägg dom i ättika och koka den som igen så ni får bort doften från dom. Sedan skuras dom med nagelborste så ni får dom helt rena. lacka dom som dom är, eller rolla dom i lim, måla dom i olika färger och lackera dom sen.

Bilden är lånad från Wikipedia Commons.

Har man hjälp från en med ett pyttepyttelitet borr och som är stadig på handen går det att borra hål i dom och göra smycken av dom sen. Skall ni göra det är det fördel att borra upp hålet innan ni lackar och grejar, för då kan dom hänga på snöret medans ni lackar. Det är en fördel att fylla i snäckskalen med något, gips eller epoxy exempelvis, så ni minimerar chansen att några rester finns kvar längst in som kan lukta illa. Tryck in med en bomullspinne så det inte syns något utifrån.

Plocka blommor överallt och häng upp dom till tork. Blommor som hundkex och andra små blommor som släpper kronblad när dom är torkade kan hängas så till att man kan spreja dom med ett fixeringslim innan man rör på dom, så tappar dom inte sina kronblad. Andra som håller bättre men som är sköra och lätta går sönder kan med fördel få samma behandling med fixeringslim.
Slutligen kan man spreja dom med lack så dom tål ännu litet mer.
Blad från olika träd likaså, torka dom liggande platt någonstans, eller lägg dom i press, fixera och lacka dom.

En rimlig glaskruka på Ikea eller på loppis kan man sedan använda och lägga ner blommorna i, därefter kan man ge bort det som present. Vill du inte ha hela blommor kan du ta bara själva blomman utan stjälk och lägga många av dom ner i krukorna.
Detsamma kan göras med blomkranser, man kan binda kranser och sen fixera dom och slutligen lackera dom så dom håller länger.

Bark i olika former är riktig dekorativt det med, men jag skulle rekomendera att ni antigen tigger någon vedkubbe eller letar avbrutna grenar att skava bort bark från istället för att gå loss på träden runtom. Det finns små järn man använder för att håla ut i trä, och en sådan kan användas för att strimla av bark från en gren eller en vedkubbe. Koka dessa några minuter för att få bort ev ohyra, och låt det soltorka sen några dagar. Sen kan dom användas som dom är, eller dom kan lackas eller även här kan ni gå loss med glitter.

Plocka fjäder från fåglarna överallt där ni hittar en fjäder hit och dit. Håll sen fjäder med tång i het vattenånga i några minuter innan ni duschar med desinficerande sprej så ni får dom helt rena. Sedan är det finfin dekor, dom kan användas som dom är, eller ni kan fixera dom så dom tål mer.

Gräs må vara tråkigt att kika på ibland kanske man kan tycka, men egentligen inte! Plocka gräs när dom har blivit långa och börjat sätta frön, fixera det och bind ihop i små buntar, det är jättefint i vaser! Det finns en hel massa olika sorter gräs som går att plocka, timotejen exempelvis, eller andra sorter. Det går även att fläta gräset och binda ihop till små ringar eller annan form du önsker, det blir riktig snyggt med lite färgat band inflätat med.

Du kan även fråga en lokal bonde om du kan få lov att plocka några strån med korn, havre, råg eller annat helt ytterst vid diket till åkrarna som du sen kan lackera och sätta ihop i små buntar. Du får nog lov om du frågar snällt om att få ta det som står längst ute i kanterna!

Du kan ju även tigga bonden samtidig om att få litet halm sen när dom är klar med skörden, så kan ni göra kransar och halmbockar, stjärnor och annat sen. Du behöver ju inte så många kilo halm direkt, så du får säkert hämta litet halm när dom har tröskat om du frågar. Jag rekomenderar att använda en stor ikeakasse att samlar halm i då du har plats att lägga halmen platt i botten där. Har du otur måste du betala för halmen, men i normala fall brukar det ligga på kanske en krona per kilo så du lär nog inte bli ruinerad av det i alla fall. Jag lovar, du får plats med mycket halm i en ikea-kasse! Skall du göra några bockar, kransar och stjärnor går det nog åt kanske ett par Ikea-kasser med halm.

Mossa, ljung eller annat kan samlas utöver sensommarn och hösten, torka det, och det blir snyggt både till dekor man vill ha själv eller skall skänka bort. Svamp blir även det fin dekor, även av dom som inte är ätbara, torka dom och lackera så dom inte ser frestande att provsmaka. 

Kronblad från rosor av alla sorter blir utmärkt dekor, och kommer finnas i stora mängder eftersom rosorna slutar blomma. Plocka dom där ni hittar dom! Sen kan dom fixeras och lackas så dom tål litet mer.

Nypon och vildäpplen kan ni även plocka, dela nypon i två och ta bort frön innan ni torkar dom i solen eller i ugnen på mycket låg värme över längre tid så dom inte bränns vid. Nu talar vi 50-75 grader max.
Samma med vildäpplen. Dela dom så att fröhuset i mitten bildar en stjärna , dela i jamna skivor, och torka i ugnen.  Det samma med nötter av olika sorter, detta kan samlas och torkas.

Bilden är lånad från Wikipedia Commons.

Saker ni kan göra redan i dag med friska blommor, blad eller annat är att gjuta in det i epoxyharts eller polyglas. Det går att göra små plattor eller smycken som kan användas som underlag för olika saker. Detta är lite mer komplicerat att göra, men det är genomförbart. Till sådana saker använder man ett epoxiharts, eller Polyglass. Du lägger då det du skall gjuta in i en silikonform, blandar hartsen med härdaren och breder den över när den just börjat tjockna.

Detta kräver lite övning, och det kan lukta rätt starkt så det är en fördel att göra det utomhus om du har chansen, det behöver stå orört i minst 24 timmar för att härda, och ingredienserna är inte jättebilliga, men det låter sig göras. I mindre skala kan man göra små smycken, en blomma, en snäcka, en sten ingjuten i en liten oval, rund, hjärtformad, blomformad form så dom får en platt baksida, sanda och polera i efterhand och borra upp ett litet hål. Därefter behöver du bara liten ring och kjedja eller lädersnöre och du har en riktigt fin handgjord present som inte är lika mycket arbete eller lika kostsam. Ni kan läsa litet mer om detta på hemsidan till Kinn.

Något som är mycket enklare är att gjuta gele-ljus med sats från Panduro, där ni har i dom samma ingredienserna. Gele-ljusen kan vara riktig stora, på dom stora ljusen får du kanske ha mer än en veke, men annars är det bara att lägga ner det du vill ha i glasformen, och ha ljus-geleen över.

Vill ni ge bort en tavla med torkade blommor kan ni göra det. Lägg blommor i press mellan höga staplar med böcker, sedan kan ni lägga flera stycken på en bit papper, en liiten gnutta lim så dom sitter fast i papperet, och sedan lägger ni detta in i en glasram och omedelbart har ni en riktig fin tavla utan aldeles för mycket jobb. Ta gärna med er gräs, även detta blir dekorativt när det är pressat!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-07-31 13:00 #1 av: Mitralis

Tack för en trevlig artikel Glad

Anmäl
2011-08-12 10:36 #2 av: Ria74

Vilken bra artikel! Jag har precis börjat fundera på vad man ska ge alla i julklapp och fick lite nya idéer.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.