Historia

Den första elljusstaken

2007-10-25 18:23 #0 av: korseett

Oscar Andersson (1909-1996) skapade den första elektriska ljusstaken i Sverige. En toppen idé som han tyckte själv.

Oscar Andersson (1909-1996) tillverkade den första elektriska ljusstaken i världen, 1934.   

Det är ifrån detta original som "Adventsljusstakarna" kommit till, de som nu finns över stora delar av världen.    Bara i Sverige säljes ca. en miljon ljusstakar om året och finns i över 90 % av alla hushåll i landet.Oscar hade naturligtvis ingen aning om denna framtida utveckling, när han hemma vid köksbordet, i sin lägenhet, på Karl Gustavsgatan, i Landala, i Göteborg, skapade denna första ljusstake.

Oscar var vid denna tidpunkt 25 år, hade teknisk utbildning och var fylld av experimentlusta.Han arbetade då som lagerbiträde på Philips i Göteborg.Den första julgransbelysningen, som Philips lanserade i början på 30-talet var avsedd för 127 volt och passade i städerna, men en del hamnade på landsbygden, som hade 220 volt, detta resulterade i att lampor och socklar gick sönder.   

Dessa trasiga belysningar hamnade på Philips lager i Göteborg och Oscar blev ombedd att kassera samtliga. Oscar frågade då om han kunde behålla dessa trasiga belysningar, vilket lagerchefen tillät. Så började experimenterandet. Av dom hela lamporna och socklarna blev det bland annat ljusslingor i takkronan och på julbordet. Dock kom den stora innovationen, när Oscar kom på idén att av en ljusstake i trä, avsedd för stearinljus, omvandla den till en elektrisk ljusstake. Ljusstaken inhandlade han på "Grand Bazar" för två kronor. Han borrade upp hålen för ljusen så att lampsocklarna passade.    

Med ett stämjärn mejslade han en skåra under ljusstaken där han dolde sladdarna, som han sedan täckte med en pappskiva. Principen är således densamma som man använder än idag. Dock återstod ett problem, lamporna från julgransbelysningen var på 14 volt, dessa skulle nu placeras i sju lamphållare vilket tillsammans blir 98 volt och var därmed inte möjligt att ansluta till 127 volt.

Oscar löste problemet genom att placera en 75 watts glödlampa, som fungerade som motstånd, vid stickkontakten. Eftersom glödlampan nu bara fungerade som motstånd, glödde den bara och kunde elegant döljas bakom gardinen. Julen 1934 lyste således världens första elektriska ljusstake i fönstret i Oscars föräldrahem. Den väckte allmän beundran av alla förbipasserande och bland familjens vänner. Oscars far var mäkta imponerad över sin sons uppfinningsrikedom och hans kunskaper om det elektriska.

Styrkt av allas stora beundran visade Oscar sin "uppfinning" för den dåvarande försäljningschefen på Philips i Göteborg, Werner Simonsson. Han tyckte idén var "lysande" och bad Oscar att göra  ytterligare ett exemplar, som han skulle visa för cheferna i Stockholm.På huvudkontoret i Stockholm skrattade man närmast åt idén     och ansåg att svenskarna inte ville byta ut sina levande ljus till elektriska.

Efter övertalning gick man med på att låta tillverka 2000 elektriska ljusstakar. Oscar och Werner Simonsson begav sig med tåg till Värnamo för att träffa fabrikanten Sjölander, som tillverkade ljusstakar i trä. Oscar hade med sig sin prototyp och efter    lunchen ritade man ett förslag till staken på baksidan av krognotan, resultatet syns nedan.

Text och foto är hämtad med tillstånd från Hans Ahlquist, se länk

Anmäl
2007-10-25 19:39 #1 av: korseett

om ni drar artikeln åt sidan kan ni se länken- blev nåt knas med storleken på den härSkrattande

Anmäl
2007-10-25 20:54 #2 av: Rita-S

Jag skal se om jag kan fixa det :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-25 21:01 #3 av: Rita-S

Bra nu?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-25 21:06 #4 av: Elisabeth-J

Japp! Nu syns den :)

Anmäl
2007-10-25 21:20 #5 av: korseett

va fint det blev! hur tusan gjorde du det? jag gick bet jag...*mutter*

Anmäl
2007-10-25 21:22 #6 av: Rita-S

Jag gissar du kopierade från word? :) Word brukar stoppa i osynliga tabeller innimellan, hadde samma problemet tills jag mellanlandade texten i notepar och så :) så det är det jag gjorde, mellanlandade texten i notepad och tog bort ramerna som stog i artikeln här och sen fick jag ju trycka enter på dom "rätta platserna"

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-25 21:24 #7 av: korseett

njae han som skrev texten ursprungligen hade jag upptäckt skrivit i excel... jag fick bort det mesta som störde men gick bet på det sista. Tur att det finns en sajtvärd som har ögonen och hjärnan med sig

Anmäl
2007-10-25 21:25 #8 av: Rita-S

*flinar* Nu upphöjer du mig, tror nog mer det är att sajtvärlden har krigat med detta sedan hon startade fibrosajten ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-03 11:00 #9 av: Alexej

Kul artikel! Idag finns det nog ingen hushåll utan ljusstake i fönstret!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-01-31 08:20 #10 av: Farwuq

#9 Jo då , det finns det.

Glad

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2011-12-08 10:41 #11 av: Falksonchristmas

Trevlig historia detta, tänk vad inovativa människor det finns i "lilla Sverige"Skrattande

Anmäl
2012-10-01 11:50 #12 av: Falksonchristmas

Det finns en variant på originalet som fortfarande säljs.

 

http://www.startrading.com/images/prodimages/400/251-46.jpg

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.