Advent

Lucia

2007-12-11 14:36 #0 av: Rita-S

Luciafirandet är stora saker och man får med sig detta ända från dagis. Lucia själv är en katolsk helgon, och firandet bär preg av alt från katolske skickar och norrön tradition.

 


Lucia var en kvinna fött i år 283 e.kr, död år 304 e.kr, Syrakusa, Sicilia. Hon var fött till en rik familj, men gav sig till Gud redan som liten flicka och svor kyskhet för hans sak.

När familjen bortlovade henne forsökte hon med alla medel att få sig fri från detta löfte, men inte förens hennes mors sjukdom lyckades hon få dom att lyssna på sin sak. Moren insjuknade, och på dotterns uppmaning åkte hon pilgrim till St Agata's grav, där hon bad för sin mor. Enligt legenden uppenbarade St Agnes sig för dom och frågade "varför ber du från mig vad du själv kan skänka?" Lucia bad då till Gud, och hennes mor tillfrisknade. Modern lovade då att ära Lucias kyskhetslöfte.

Lucias f-d tillkommande tog illa vid och mäldte henne till Kejsaren, som fängslade henne. Det sades hon rev ut sina vakra ögon för att vaktarna inte skulle voldta henne, men Guds Moder skänkte henne ännu vakrare ögon. Vakterna fruktade henne och legenden säger dom lot henne få gå i fängelset och lindra skador och dela ut mat och vatten till dom andra fångorna, det sades hon bare en krans med ljus för att ha händerna fria.

Inte ens under tortyr ville hon ge upp sin tro på Gud, och inte ens när hon dömdes till ett liv som glädjesflicka vaklade hon i sin tro. Oxarna framför vagnen hon satt i ville inte gå, och när folk forsökte dra vagnen själv kunne den inte rickast av fläcken så länge hon satt i. Dom stack svärd i hennes hals, hälde kokande olja över henne, men hon dog inte. Inte förens hon fick den sista olja av en präst kunne hennes livsande förlata henne.

I dag firar vi Lucia som ljusets tilbakekommande, som ett symbol på hennes offer, hennes goda rena hjärta, och som den helgon hon är. Skicken vi har i dag herstammar från sent 1800tal och herstammar från Sverige, utsprunget sägs att va från Tyskland där man långt tilbaks i medelålder klädde ut flickor som Christkindlein, kristusbarnet, med vita klänningar och ljus i handen.

I norden var hennes kommande skrämmande för oss pga Lussi, en kvinna som hörde åsgårdsreia till, och man ärade Lucia vid att baka goda kakor och ha julen klar till Luciadagen den 13 december, St Lucias märkedag i almanackan.

Skicken med att klä sig i vit klänning och ha ljuskrantsen i håret herstammar från en blanding av en tysk tradition att klä upp sig i vit klänning och ha ljus i håret medan man sjunger för kristus, och legenden om Lucia och hennes ljuskrants.
Sången vi sjunger är en Napolitansk sång, som kom till norden vid början på 1800 talet, som även den förknippast med St Lucia och hur hon gick runt i fängelset med sin krants av ljus.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-12-11 15:05 #1 av: Hera

Intressant :) Ska själv se på Lucia på tors :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-12-11 15:17 #2 av: [Vargnatt]

Väldigt intressant att läsa :)

Anmäl
2007-12-12 13:33 #3 av: kanin

Kul att läsa.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.