2007-12-08 17:15 #0 av: Rita-S

Detta är en rolig tradition från Norge, som kanske förhoppningsvis kan sprida sig vidare ut i norden! :D

 Runt mitten av 1800 talet, ungefär samtidig som julgranen smög sig inn i dom norska hem, utveklades en tradition. Stora föreningar, skolor och rika familjer började arrangera öppna julfäster i december, där man hadde en jättestor dekorerat julgran, man åt god mat, drack god dryck, gick runt julgranen och sjöng, samt lekade gamla leker, även jul-leker som Reven raskar över isen, Bro bro brille, Kjerringa med staven och många fler leker.Det är numera även vanligt att en kommer som tomte, med paket till alla barnen! Annan underhollning kan va julfilm på storskärm, nåt band eller musikanter som kommer och spelar, mindre julspel och annat.

Juletrefesten är framst för barnen nu i dag, och det är färre familjer som arrangerar egna. Fästerna kan hålla på från december tills januari, och presenter som man får av tomten är oftast små paket med olika godis i, och även små prylar med firmaet som arrangerar fästen sitt logga på.

Ofta finns det stora föreningar som arrangerar juletrefest i ett veldedig föremål, man sälger lotter och prylar var innkomsten går till nåt utvald föremål, som forskning på cancer bland barn, hjärt/lungsjukdommer, fattiga barn i andra länder osv osv.


Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2007-12-08