Advent

Advent, en uppfölgning

2008-10-04 12:09 #0 av: Rita-S

Korseett har redan skrivit en fin artikel om advent, men jag passade på att komma med ett suplement!

Adventus Domini betyder "Härrens komma", syftar på väntetiden mot Jesu födsel.

IMGP1886.JPG

I den ortodoksa kyrkan börjar Advent den 15 december och varar 40 dagar.
Medan i våran traditionella svenska och norska kyrka börjar advent 30 november, innför fästen för St Andreas(En av apostlerna) och varar fram till julen. Denna dag kallast ofta för Andreasmesse eller Andreas Fisker. Andreas kallast ofta för "den förste kallade" då han var en av dom allra förste som slöt upp runt Jesus och blev hans apostel. Och då var det mycket passande att lägga starten på våran väntan till hans dag.

I äldre tid var Advent en bots och fastetid innför Härrens komma, man fastade varje måndag, onsdag och fredag. Detta överhåller dom fortfarande i varierande grad i katolska länder men i våran protestantiska kyrka är inte detta viktlagt.
Dock manar våran protestantiska kyrka till tid för eftertanke och förberedelse.

I norge är det vanlig med en adventskrants, en krants med 4 ljus på. Man tänder ett ljus varje söndag före advent och brinner ingen ljus ned.
Julafton skal dom få brinna helt ned för då är julen här! Krantsen kom opprinnelig från Tyskland och blev innfört i norge tack vare unionen med Danmark.

I sverige sprider sig denna skick nu mer och mer, men innan var det adventsstake som var den svenska traditionen, 5 eller 7 ljus i trappsteg. Formen på adventsstaken kommer orginalt från den jödiska Chanuka staken, även jödernas Chanuka brukar sammanfalla med adventstiden.

Adventstidens färg är lila, då detta är kyrkans lturgiska färg för Bot. Därav dekorerar man gjärna adventsstaken eller krantsen med lila ljus, lila band, man har lila dukar eller tygband att dekorera med andra platser.

Detta visar hur mycket av kyrkans botsövelser som hänger kvar.
Det är vanligt att läsa värser när man tänder ljusen i krantsen, och dom flesta värser budar om hopp om Jesu komma, frid eller kärlek.

Adventskalender är en rätt ny uppfinning, en skick som uppsto vid början på 1900 talet, där man hadde dekorerade papp-bilder med små luckor man öppnade en för varje dag i adventstiden. Inni varje lucka sto et litet roligt värs eller en dikt, en bild, små presenter, i mer moderna tider även små bitar av chocklad eller leksaker. Efter TV kom blev det vanligt att även använda ordet "adventskalender" om serier i radio eller på tv med teman jul och väntetid, ofta gjärna medfölgande en liten pappkalender som man öppnade en lucka tilsammans med värden för programmet.

Många använder adventstiden till att förbereda sig innför julen, en skick som blir mer och mer borta efter som det går att köpa alla dom hemgjorda kakerna och all mat i affären.
Undertecknade brukar dock fortfarande att spendera denna tid att baka, köpa maten innför julen, städa, tvätta och göra alla förberedelser till jul. Det är en egen kjänsla av doften av hemkokad glögg över hela huset, doften av hembakade kakor och att veta att nu snart.. NU snart...


<Källa: www. dinjul.no och www.wikipedia.com>

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-11-30 15:01 #1 av: mariatingsund

Jag har precis efterlyst en sådan adventstjärna som du har på bilden. Är den din egen? Var kommer den ifrån?

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2008-11-30 18:43 #2 av: Rita-S

Ja det är min, jag köpte den för typ.. 10 år sen kan det va? I norge iaf, men har för mig det var antigen ElectroArmatur eller Konstsmide som gjort den.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.