2008-12-14 22:41 #0 av: Rita-S

St Nicolaus är grundlaget för våran jultomte. Men väm var han egentligen?

Traditionen med jultomten i Norge och Sverige drar sig ungefär 100-120 år tilbaks i tid, notera, tratidionen så som vi vet om den per i dag med tomte och säcken med julklappar. Men det första vi hör om Julnisse på nåt sett som helst i nordisk berättelse är att Odin, som Jólnir (Julens herre), delade ut frukt och nötter som present till sina krigare vid vintersolverv, som sammanfaller på ett ungefär med dagens julfirandet. Det är första antydning vi har om presenter vit jultiderna. 


IMGP1899.JPG

Berättelser om tomtar så som gårdstomten, fjöstomten och andra tomtar har funnits sen länge innan kristendommen, och under medelålder var dom mer kända som Gardvorden, Gardsbonden, Tunvorden, Tunkallen, Tufte-kallen, Tomten, Haugbonden og Rundkallen bara för att nämna några.
Tomten som man kände till den under medelålder var ingen snäll gammal gubbe som delade gåvor till alla barnen. 

Han vårdade gård och grund, husdjur och folket, men behagade du inte honom gjorde han livet surt för den som bodde där, bråkade om nätterna, bant trollknutor i hår på häst och ko så dom blev bångstyriga, illvilliga och inte lätta att hantdera, han drog fjäder av höns och kastade illvilja på alla gårdens djur, såg till att spilla mjölken och överhuvudtaget gjorde sig bemärkt. Och tro inte du kunne flytta från honom, han fulgte med på flyttlassen!

Om du dock behagade honom såg han till att djuren mådde bra, hjälpte med foder och mjölkning, och gjorde sin del för att se till en bra och fruktbard gårdsdrift. Du kunne behaga honom med att dela av dig med gårdens gröda, även lyxvaror som mjöd, och så länge han fick sitt hjälptes han åt. Därav våran tradition att ställa fram mjölk och kakor i england, eller gröt med smör, socker och kanel i norden, till tomten förståss.

Den mer moderna trevliga runde gubben med tomtmössa och presentsäck på ryggen är baserat på St Nicolaus. Hur han växte upp stridas dom lärda. Vissa legender säger hans familj var formögende, andra legender säger han väkste upp som föreldralös i et kloster.
Men dom enas om att han så småningom blev en biskop runt 300 år efter kristi födsel.

Många berättelser om mirakler kan berättas om honom och dessa gjorde honom även till en hälgen därav benämnelsen St Nicolaus och hans dag den 6 december, men det vi är intrecerad av är varför våran jultomte i dag är baserad på honom.

En gong skulle han ha kallat en ängel att väcka till liv 3 små barn som var dödad av en värdshushållare.
Detta är bara en av många gjärningar för att skydda barn och han är numera framst barnens skyddshälgon.

Han blev en mycket populär hälgon även för sjöfarare baserad på hur han skal ha räddat fler skepp från förlis på havet vid att be till Vårhärre Gud.

vid år 800 ungefär började man prosessioner för att hedra alla barn som Herodes tog död på för att komma åt Jesus, och även St Nicolaus, barnens skyddare, runt 1200 talet dök upp på klosterskolorna traiditionen att St Nicolaus även brakte gåvor till barn. Så populärt blev detta att detta blev flyttad från 28 december till hans egen dag den 6 december.

Man vet inte nåt eksakt tidpunkt för när det blev vanligt, men i Tyskland startade det med att barnen stälde en leksaksbåt i sitt fönster natt till 6 december, och när dom vaknade var båten fylld med godis och kakor. Dom som var fattiga och inte hadde råd med nån leksaksbåt ställde hellre fram en sko, upphovet till våran strumpa!

St Nicolaus fick snart rykte att löna snälla barn, och fick även efter en tid en hjälpare känd under flera namn, Knecht Rupert i Tyskland, Swarte Piet i Nederland og Pere Fouettard i Frankrike, och ungefär vid 1500 talet kommer dom första berätelser om folk som klädte sig som St Nicolaus och gick från dörr till dörr med små presenter.

Reformen vid 1500 forsökte ta död på hälgentilbedelsen till folket, men då dök i Tyskland kyrkans "Weinachtsman" upp i stället. Tron fortsatte altså med nya namn. Men hans medhjälpare dog ut, och ensam fick han kliva ner pipor och skorstenar för att stoppa gåvor och godsaker i strumpor, båtar och skor.

Clement C. Moore skrev vid 1823 ett dikt om Santa Claus, en trevlig kar som kom flygande med 8 små rensdyr i en släde om natten, långt skägg, klädt i päls från topp till tå, liten och tjock och rökte pipa, så var det Clement beskrev honom i sin dikt "Ett besök av St Nicolaus".

Thomas Nast skulle i 1863 illustrera Moores dikt, och hans ritningar av tomten i sin verkstad på Nordpolen, han som läser barnens önskelister, vilket präglade våran tomte rätt mycket, och äntligen kom Haddon Sundblom  i 1931 med sin tomte för Coca-Cola kampanj, hans tomte var inspirerat av Jenny Nyströms tomtor hemma i Sverige, och i äkte Cola-stil fick tomten Cola-färger.

Slutligen står vi då kvar här med berättelsen om St Nicolaus resa från en biskop till våran tomte.

God jul!