Historia

Glöggen och dens historia

2008-12-30 12:32 #0 av: Rita-S

Glögg är numera en tradition i julen, och många uppskattar denna goda drycken antigen man dricker röd eller vit vinglögg eller om man dricker saftglögg. Men när uppsto denna dryck?

Redan i gamla tider läser vi om att grekerna och egypterna kryddade sin vin och serverade den uppvärmd.
Förmodligen gjordes detta för att dölja vin som börjat surna litegrann och dra ut lite på tiden innan man fick skräpa det.

DSC00210.JPG

Men inte bara av den anledning. Vi hittar även gamla skrifter från medelålder om läkare som tilsatte örter i varm vin av hälsomässiga skäl och därmed användte detta som medicin eller hälsodryck! Även svensk historia med upphettat kryddat vin kan man hitta så långt tilbaks som 1500 talet, men då hela året och inte enbart vid julen.

Ordet Glögg kommer av ordet Glödgad, altså syftar detta på det uppvärmta vinet. Och hela vägen fram till modern tid har glögg alltid varit baserat på vin, även spetsat till med stärksprit för högre alkoholhalter efter 1800 talet, medan i dag kan man lika gjärna njuta alkoholfri glögg, eller saftglögg som den oftast kallast då.

Ungefär vid 1890 introduserades glögg som en jultradition i Sverige, och sedan dess har skicken spridit sig sakta men säkert till alla hem.

I dag njuter vi denna varma kryddiga dryck i julen, och antigen den har alkoholhalt eller ej kan vi alla hålla med om att när det doftar glögg i huset, då är julen äntligen här!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-05-09 16:48 #1 av: Pajjen

Härligt med lite info om denna underbart goda dryck! jga älskar den verkligen mer än någon annan dryck ! :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.