Advent

Adventskalender

2009-08-12 23:52 #0 av: Rita-S

Adventskalender är en tradition vi har växt upp med. Men hur långt tilbaks sträcker den sig!

adventsappelsin.jpg
Den första adventskalendern introducerades i 1932 i Sverige av Sveriges Flickors Scoutförbund efter tyska förebilder. Det var första gong Sverige såg till en adventskalender.

Men själva ideen är, som så mycket annat, tyskt.
En mamma ville göra tiden fram mot jul lite lättare för sin son, vid att göra en bit fargglad kartong med 24 kakor på, sedan fick sonen äta en liten kaka varje dag mot jul.

Denna son het Gerhard. När Gerhard Lang sedan blev medägare i ett tryckeri som vuxen mann mindes han sin barndoms kalender, och inspirerat av detta gjorde han en papperskalender som skulle förkorta längan för alla barn mot jul. Kalendern var 2 ark, det ena var ett ark med julmotiver man klippte ut och limmade fast på mostvarande plats på det andra arket. Detta var tidlig 1900-tal.

Det var en braksucce i Tyskland, så stor att Lang skapade luckorna som vi numera är så van til på 1920-talet, först med bild och senare även små figurer och föremål i trä på baksidan.
Tyvärr gick hans företak konkurs i depretionen på 1930-talet. Tradisjonen fortsatte dock med andra tryckerier, ända fram tills andra världskriget då materialerna behövdes på annat håll.

Och från andra världskriget och fram till i dag blommade adventskalenderna tills det vi känner i dag, chockladkalender, kalender med bild, tv-kalender med tillhörande papperskalender, kalender med alla möiliga små grejer i, nelliksappelsiner och så vidare och så vidare.
Traditionen har även hållit sig till att göra massor med hemmagjorda kalenders, så som Gerhards mamma gjorde för honom.

En grej som blev särskilt populärt i Norge (och möiligtvis andra skandinaviska länder) efter julkalendern Jul i Skomakergata var att stoppa 24 kryddneljikor i en appelsin och ha denna framme, sen för varje dag fra 1 december tar man ut en och lägger i en skål nära.
Simpel, snygg, väldoftande kalender.

Det finns numera en hel rad olika kalenders man kan köpa från Panduro eller andra affärer som skal målas, sys, målas på filt, målas på tyg, broderast eller annat, beräknat på små hemgjorda små paket.

Undertecknade har en särskilt vacker och älskad kalender, i form av en bok-kalender, 24 små böcker som tilsammans utgör "A christmas carol" av Charles Dickens. 

Kalender för att räkna ner till jul är här för att stanna. Populäriteten är bara större och större för varje år, och med lite hempyssel och fantasi kan den bli en trevlig liten tradition för dig och familjen!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-08-14 09:06 #1 av: fibro

 Stocking    Intressant...

Jag har gjort egna kalendrar åt barna i alla år, men nu har de blivit stora och vill inga ha..Så jag gör till barnbarnen nu..

Så under året köper jag småsaker som jag slår in och de får öppna en om dagen, det gillar de minsann...Jag lägger alla i en julstrumpa så får de bara ta en där...De tycker det är så spännande, mycket roliga än de traditionella med luckor...

 Anmäl
2009-08-14 10:55 #2 av: Rita-S

Ja det där gjorde min mamma med, gjorde hemgjorda kalender med små grejs i. En dag kanske en bit chocklad. En annan dag en grej att hänga på ett halskjedja och så vidare :) Jätteroligt! Jag kommer nog göra adventskalender åt mina barn när dom är över bebis-stadiet :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.