2009-08-17 11:27 #0 av: Rita-S

Att sjunga julen inn känner vi alla till. Vi sjunger julsonger, med och utan kristet budskap, antigen man är en troende kristen eller inte har songen en kraft vi gjärna tar med oss. När startade det?

church_organ.jpgAtt sjunga vid mittvinters-riter har rot baköver i tiden flera tusen år. Songer blev sjungna vil jolablot i Norge, Sverige, Danmark, vid mittvinters-riterna till druiderna, vid mittvinters-riterna till gamla egypterna, grekerna, romerne och så vidare. Alla sjöng när det var nåt stort som hände. 

Och mitt på vintern hände nåt stort. Solen vände, vintern var på häll, i alla religioner och kulturer är detta nåt som firats stort.  Och då hörde songen med. 

Songen har fulgt oss i alla stora händelser i våra kulturer och privata liv: Födsel, vuxen status, giftemål, död.
Vid alla stora händelser för oss under året kom songen med.

Ordet "Carol" på engelska betyder ju song, och ordet har en speciell betydelse. Från början syftade ordet på songer man sjöng medan man gick i circel. Vilket vi ju gjärna gör runt granen nu. Men ordet syftar gjärna även på songer från sen medelålder. 

Men när tog den kristna julsongen över? 

Dom tidliga kristna tog över skicken att sjunga mittvinters och framskaffade kristna texter som folket kunde sjunga. Sakta tog kristendommens budskap överhand från det hedniska mittvinters budskapet.

Runt år 12 efter kristus presenterades av en romersk biskop en song som het "ängelns hymne" som passande att sjunga vid jultiderna. Förmodligen  fanns där fler, men denna utmärkte sig som särskilt populär. 
Den nästa riktig kända julsongen blev presenterad år 760. Problemet med alla dessa var att dom var alla skrivna i Latin, det ända språk kyrkan godkände på denna tiden och vid mitten av 1200 talet höll kyrkan på att förlora folket i julfirandet, på grund av att ingen fattade budskapet eller kunde deltaga i sjungandet började medelsvenssons att förlora interesset för att fira jul alls, långt mindre sjunga. 

St Francis av Assissi ändrade på detta med sina musikspel i 1223, små spel som berättade en historia i form av musik, och bara undantagsvis var songerna på Latin, i övrigt var det i inhämska språket där spelet tog plats. Folk kunde altså förstå budskapet och deltaga i songen när dom hadde sett spelet tillräckligt ofta, och glädjan av att sjunga blommade upp. Snabbt som eld i gräs spred sig songarna från musikspelen över stora delar av Europa. Den tidligaste julsongen i denna stil som vi hittar beviser  i historian blev skriven 1410, men stora delen av texten är förtapt. Bara små bitar av pergamentet är hittat, och skvallrar om en berättelse om Maria och Jesus som möter på olika folk i Betlehem. 

Framöver blev det mer och mer populärt att sjunga olika songer vid jultiden, men puritanerna under ledning av Oliver Cromwell fick nästan slut på skicken då all song blev förbjudet. Men som alla vet om sådana typer förbud håller det inte i länden, folk sjöng sina julsonger i smyg i sina privata hem, ända fram till viktorianska tiden där två menn vid namn William Sandys och Davis Gilbert i bästa Bröderna Gribb stil samlade inn julmusik och songer över stora delar av England och sparade ner dom för eftertiden. 

Och efter detta är det historia, vi har sedan dess sjungit av fulla lungers kraft.

En musikalisk vintertid till er alla!