2009-08-14 12:16 #0 av: Rita-S

En mycket välkand tradition för norrmenn, men Sverige har kanske inte hört lika mycket till detta. Vad är detta för fenomen?

En Juletrefest, hedanefter översatt till Julgransfest, är en tradition i Norge. Jag har tidligare presenterat en snabb liten artikel om det, men här kommer lite mer utdypande.

Julgransfest hålls oftast under sent December, juldagarna och tidlig Januari, och är en fäst med mat och dryck, kakor, godis, lekar förknippat med julen så som Reven raskar över isen, Kjärringen med staven, blindebukk, Bro bro brille, stolleken och andra sälskapslekar som herstammar från före tiden med julgran och att gå rundt granen. Vissa lekar stammar från medelålder och midtvintersfästen, och kan nog ha rot så långt bakåt som sena vikingatiden.

Som regel är det dagis och skolor som arrangerar för sina små, men även andra föreningar med särskilt interesse för barn arrangerar för sina medlemmar, i bland även i regi av kommunen.

Innimellan alla sällskapslekarna är det rundgong runt granen där man sjunger julens songer,  underhållning i form av artister som framför sketcher, små julspel, songer och julens evangelium. 

På slutet av julgransfesten kommer jultomten med en julstrumpa eller en liten klapp. Detta blev vanlig från tidlig 1900 tal. 

Sen tidlig 1800 tal när julganen innfördes i dom norska hem blev det upprätt en tradition att ha en julfäst innföre eller efter julafton och juldagarna. Det var oftast lärarna men även en del prästar som etablerade dessa fästerna i Norge . Vi vet inte helt eksakt vilket år en dekorerat julgran först syndes i nåt Norskt hem, men vi vet med säkerhet att studentersamfunnet i Christiania (Oslo) hadde julfäst med dekorerat gran i 1840. Då var skicken med dekorerat gran börjat bli rätt vanlig innom medelklasen och uppåt. 
Julgransfesten är en vidarelevnad av denna skicken.

(Bild kommer här med, måste bara scanna inn en gammal juletrefest-bild :D)