Presenttips

Hemgjorda eller rimliga presenter

2009-10-01 09:27 #0 av: Rita-S

Denna artikeln tar för sig att göra presenter själv eller fynda billigare saker. Du kommer få massor med tips och ideer här!

gifts.jpg

Hemgjorda julklappar var en mycket mer vanlig del av förberedelserna till julen förut än det är i dag när webshops och affärer svämmer över av alla möiliga saker.
Och visst är det så att vissa saker är lättare att köpa än att göra själv och kanske även långt billigare.

Men hemgjorda julklappar har en egen charme som en vilken som helst mamma kan berätta allt om. Bak en hemgjord present, även om den inte ens ser fin ut i egna ögon, ligger det omtanke, kärlek, man har funderat på nånting att skapa. Man har tagit sig tiden och mödan att skapa. Och det finns inte dens make nånstans i världen.

Hemgjorda julklappar är underskattade av många, och många tycker "men det blir ju inget fint, och det måste ju va fint till julen".
Ja, man kanske tycker så, men personligen uppskattar jag hemgjorda julklappar, jag ser inte bara på den fysiska lilla grejen utan på allt som ligger bak.

Att göra en hemgjord klapp behöver inte alls va dyrt eller svårt.

I bland kan man även köpa saker som inte kostar en stor penning och med lite hem-fiffel blir dom kalasbra som presenter!

Här kommer några tipps från mig. Ni andra kan kanske fylla på med egna tips sen!


Hemgjord julgodis:

Det kostar inte alls nåt mycket att köpa en liten snygg papp-låda, eller en liten flätad korg. Dessa kan antigen va som dom är, eller dom kan dekorerast med decoupage, konsten att limma papir med motiv på. Servietter med motiv tex. Man kan även dekorera med att limma fast tyg på, eller väva inn band i korgar.

Julgodiset behöver inte heller va svårt. Det vore faktisk inte helt fel att köpa lite olika saker heller, tex dumle eller fruktkola eller dyl. Man kan göra knäck, risbräck är snabbt och lätt, ischocklad och annat mumsens. Det finns massor med recepter på goda små saker att göra hemma, många även för microvågsugn i dessa dagar.
Slå en stekpåse runt, knyta ett presentband runt öppningen, och du har en smakfull liten present att ge bort.


Målade ljus och ljusstaker:

Du kan köpa rätt billiga kubbljus runt om, tex på Rusta, Dollarstore, mataffären och annat. Det samma med änkla köksglas eller värmeljusglas.
Det finns lim med glitter på tub att köpa, detta kan man på måla mönster på glasen och göra hemgjorda värmeljusglas med dekor.
Ljusen kan man även måla på med glitter (se till att det är giftfritt), och med färg. Måla vinter-motiv, tomtar, ungar som akar, en gran med snö och snöflingor, och man får omedelbart ett lite juligt ljus som antigen kan va dekor eller njutast medans det brinner ned.

Hittar du inte limtuber kan du måla med vanlig lim och pänsel och ryssa glitter på sen. Du kan även limma på dekorerade band på ljustakerna, kanske även band du har fäst pärlor på i förkant.


Hemgjord smyck-ask:

Här kan man antigen göra en själv eller man kan köpa en färdig låda. En kompis till mig hadde en gong köpt en liten trälåda på 10 kronors marknad på mataffären, sen klätte hon den med fusk-sammet innuti och karvade ut träsnidning på locket utanpå. Den blev otrolig vacker och är en högt skattad present.
Man behöver inte va en träskärare för att få en sådan ask fin. Igjen kan man limma tyg med mönster, band, fästa pärlor i mönster på tyger innan man limmar det fast på asken och så vidare. Decoupage med tyger går även det. Klippa ut motivet från olika tyger och limma i hop i en egen komposition.


Korgen med det goda i:

Det är mycket man kan lägga i en korg.
Man kan ge bort rätt mycket lite fantasifylld på detta sättet.
Ett år köpte jag en korg på Dollar, sen gick jag på mataffären och systemet, köpte en vit och en röd vin, sen massor av ost, vindruvor och kex. Alt lade jag ner i korgen, packade sen inn den och gav bort till våran chef på jobbet.
Den blev högt uppskattat! Vi var en hel del folk som betalade en 50 kroning varje på detta, ingen dum ide när fler går i hop om en present.

Ost och vin är inte ända man kan lägga i. En god hemgjord glögg på flaska, lite kex och kanske även lite hemgjord godis, oster och annat. Lämpligt kanske att packa inn dagen innan julafton kanske. Glögg är inte alls nåt svårt att göra, du behöver dom rätta kryddor, saft eller vin och en gryta. Samt flaska att ha glöggen på.
Fler vanliga cider eller saftflaskor har en snygg glasflaska och skruvkork så man kan dampa bort etiketten och tvätta av limmet, göra sin egen och fylla glögg på.

Påsar med lite eksklusiv kaffe och kanske en ny kaffekanna även kan uppskattas från dom som dricker kaffe.

Man kan ge bort korgar med leksaker. Ritsaker. Böcker. Blommor självklart.
En korg kan göras mycket med, och även om korgen kanske inte är stor blir den nog uppskattat!

Och sen kan man ju använda korgen senare med ;)


Hemgjorda kläder eller tyg-grejs:

Det behöver inte alls va svårt att göra nåt hemgjord i klädsvägen. Sticka strumor, mössor och halsdukar är inte så himla svårt så fort man har lärt sig metoden att sticka. Samma med virka.
Grytlappar eller små briketter kan virkas eller stickas.
Man kan sy grytlappar av lite vaddat tyg, dekorativt tyg och band.
Kasser att bära hem maten i är heller inte direkt svårt så länge man har en symaskin.

Köp rästetyg, kika efter små snuttar med taft, organza eller annat som är lite lätt gjennomskinnlig. Köp kryddor i mataffären och gör potpurri påser. Dekorativa små väldoftande saker utan nåt syntetisk doft är underbart. Kanel och kryddneljikor är underbara juldofter och kryddor som går igjen i fler recepter till julen dessutom.

Att sy riskudder är heller inte svårt. Du behöver en korv av tyg, och ris, bulgurvete, havre, helt korn av nån sort, fyll i 3/4 delar och förslut påsen sen.


Presenter till barn:

Barn kan i bland va lite knepigt att få till nånting billigt till. Men det behöver inte va så himla dyrt. Affärer som Rusta och Dollarstore tar ofta inn snygga små papp-lådor, gjärna med spegel i ett lock. Till den lilla prinsessan kan man då köpa en med hjärten och dyl, sen köper man en liten lipgloss med en liten aning färg, massor av spännen och snoddar, hårband och annat och stoppar i asken. Hux flux har man gjärna för under en 100 kronor en söt liten låda för massor med hårgrejs.
Till den lilla pojken kan man köpa nånting tillsvarande, men stoppa fullt med kanske små minibilar eller annat smått.

Man kan även köpa billiga ritblock, sen använder man tex servietter eller tyger, limmar på pappomslaget olika mönster, kanske även en bild på den man skal ge den till, skriver 'dagbok' eller 'Ritblock' på första sidan kanske med glitterlimm eller guld/silverpenna och vips har man en riktig kul dagbok eller ritblock till nån som har varit snäll. Tilsammans med et litet paket pännor eller nånting kan det bli riktig lyckad.

För den som är duktig att virka eller sticka kan man göra kläder till favorit-nallen eller dockan med.

Att sy en nalle är faktisk inte så himla svårt, och nätet svämmer över av gratis mönster till massor med saker. Har man en symaskin kan man fynda tygbetar på dom flesta tygaffärer.

Till den allra minsta kan man göra små tygbollar i glada färger. Stoppa en bjölla inn i en. En påse med nåt som knastrar i en annan. Fyll med saker som känns och ljuder. Och gör gjärna olika lätta former.
Gör sen en resår-sak man kan fästa på tvärran i vagnen eller över sängen, häng dessa från denna och vips har du en liten leksak där barnet kan slå på, klämma, och lyssna.


Till Mamma och pappa:

Eller andra vuxna familjmedlemmer för den saks skuld.
Är man lite yngre eller student, och oavsett vad man är så har man dårligt med pängar kan det va riktig svårt att få till nån present man känner man kan va nöjd med. Ett år köpte jag en riktig fin kaffeburk på loppis och sen stoppade jag det med seigmenn, en norsk godis-grejs av små gelatingubbar rollat i socker. Tilsammans kom presenten på kanske 40 kronor, och min styvfader var lycklig. Seigmenn är hans favoritgodis, och ungefär det ända han kan äta utan att bli sjuk. Han hadde Seigmenn hela julen och lite till!
Man kan faktisk fynda mycket fina saker på loppis.

Men man kanske inte alltid ens har 40 spenn att lägga på en present.
Man kanske då kan göra ett presentkort. "Abonement på 10 shoppingturar", "abonement på gräsklipp hela sommarn" eller tillsvarande kanske?
Med hjälp av en dator kan man även göra mycket fina saker om man har tillgong på papp och papper. Finn en favorit dikt, en songtext eller annat, stoppa inn det i ett ritprogram och lägg snygg dekor runt. Skriv ut det, gör passepartout ram till det och slå inn.

Gör kanske en collage av bilder av dig själv, alla barnen kanske, barnbarn om personen har detta, alla möiliga situationer och inte bara snälla profilbilder, bilder av dom själv kanske, Skriv ut och gör passepartout ram igjen.
Har du fyndat billiga värmeljus-glas kan man limma en bild på barn/barnban/familjmedlemmar på dessa glasen, kanta runt med lite snyggt dekorband och tata så har man snygga värmeljusglas att ge bort.


Okej, jag har kanske gett några små ideer här nu, just nu var det tomt här hos mig, men ni andra kanske kan fylla på med egna tips och ideer! Kom i håg: Temaet för tipsen är Billigt, Hemgjort, eller kombination av båda!

Glad förberedning!Bild är lånat från http://www.freedigitalphotos.net , med tillåtelse till fri bruk mot länkning till sajten!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-10-06 01:45 #1 av: Angelclaw

Superbra Rita! Jättebra tips. Ett annat enkelt godis, lite likt risbräck som man kan göra är att smälta ner choklad, blanda i cornflakes, sätta i små formar och sedan in i frysen, de blir goda och krispiga!

Själv ska jag göra egna gåvor till alla vuxna i år hade jag tänkt - sen får vi se hur långt jag kommer, men tanken finns iallafall Foten i munnen

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl
2009-10-06 01:46 #2 av: LinaN

Ett personligt bokmärke till den som läser mycket, kanske med favoritordspråket, foto på barnbarnet eller älsklingshusdjuret.'

Har du en vän som mist sitt husdjur och du har många fina bilder av dem tillsammans eller djuret för sig självt, gör ett kollage med bilder som du skriver ut från datorn. Köp en fin ram på second hand och eventuellt målar du om den. Jätteenkelt, billigt och fruktansvärt uppskattat.

Har man kunnandet i att måla eller rita så måla en tavla eller rita en bild. En jul gav jag bort en tavla föreställande en väninnas favorithäst som tidigare under året avlivats. Men djuret i sig behöver inte vara dött för att det ska uppskattas. Samma gäller för tipset ovan ^^ Levande djurkollage är också uppskattade som sagt :)

Du kan också köpa en flaska gott vin, scrap-booka ett vackert kort med hjälp av lim, pennor i vackra färger eller dylikt och fäst kring halsen på flaskan. Översålla med sidenband och annat vackert.

Man kan även fynda vita porslinsmuggar på ikea för 5 kr st, köp en flaska med keramikfärg, måla dit ett ordsspråk, eller en glad gubbe. Följ anvisningarna på keramik/porslinsfärgen och bränn det i ugnen. Personligt, billigt och uppskattat. Till någon som planerar att kakla om badrummet kan du norpa en kakelplatta och måla ett v ackert motiv eller skriva något trevligt eller bara göra ett enkelt mönster på plattan. Bränn enligt anvisningarna.

Om du tycker om att sy, kan du alltid sy ett personligt örngott, eller liknande av avlagda kläder eller annat spännande.

När vi ändå pratar på att sy, gå in på second hand, fynda en gardinlängd eller ett överkast eller något annat spännande och sy en eller ett par shoppingväskor till den miljömedvetna vännen eller familjemedlemmen. Eller sy en gympapåse till systerdottern eller systersonen i något tufft tyg.

Brygg eget mjöd, vin eller öl och ge bort. Förutsatt att det inte smakar rävgift ^^

Baka egna småkakor, slå in dem i celofan och bind om med vackra band. På samma sätt som RitaS föreslog att amn gör godiset :D

En annan rolig sak man kan hitta på med en vanlig vit t-shirt är att köpa textiltuschpennor och skriva/rita något fint/roligt på en T-shirt. Funderar på att göra det till min gubbe, något i stil med "Min fru är lika nördig som mig." Eller liknande ^^ För barnen kan det vara jätteroligt att rita något på en t-shirt till far/far/mor/mor/far och ge bort i present. vita t-shirts köper man ju ofta billigt i 2-pack.

Sen kan man köpa krukor för krukväxgter på second hand också och måla om dem och sedan sätta i någon fin liten planta. Kanske ett par sticklignar från ens egna favoritblommor i hemmet?

Det var väl det jag kunde komma på såhär på rak arm. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-06 01:49 #3 av: Angelclaw

#2 Wosh!! Massa roliga tips där också! :D Noterar för glatta livet här! Örngott var ju roligt! :D

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl
2009-10-06 08:59 #4 av: Rita-S

Detta blir nog en riktig bra tråd för dom som har ont med pängar :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-10-06 23:40 #5 av: vildarosen

Vilka bra tips från er alla den här tråden är bokmärkt för mig nu! Tycker om att ge bort egnagjorda julklappar men så är vi i våran familj!Glad

Anmäl
2009-10-28 21:49 #6 av: Tiana

De där örngotten var en bra idé att ge till en pojkvän som annars har allt. Tror det räddade mig nu Glad "God natt min älskling" som text blir nog uppskattat.

Anmäl
2009-10-29 11:57 #7 av: TerriZue

Jättebra artikel och vad mycket idéer man fick! :D

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2009-11-09 18:46 #8 av: Alven

Her er det en god del gaveideer http://dropsdesign.no/

Anmäl
2009-11-14 17:48 #9 av: lightseeker

min vännina i Oslo, hade en tonårsdotter med dålig ekonomi men med skapar-talang.

Hon gav dottern idén att av trolldeg, föreviga alla familje-medlemmar, i form av vägg-dekorationer.

Det blev SÅ lyckat och jag beundrar ännu alla i familjen som pryder väggen i hemmet.
Billigt och bra.

(fadern tex. är förevigad i sin favoritfåtölj, med kanalväljaren i handen, begynnande flint och glasögonen på näsan, så oslagbart rätt)

Anmäl
2009-11-14 20:23 #10 av: [Asta]

Dessutom är sånt här mycket roligare att få tycker jag. Det är så mycket lättare att bara gå och köpa något.

Anmäl
2009-12-15 20:39 #11 av: Aviendha

Bra tips! :)

I år är det ont om pengar, och det blir en del hemmapyssel. Ex. gamla LP-skivor som jag fick på second hand för 10kr styck som jag stoppat i ugnen (balanserar dem på en mugg eller liknande) tills de blir hängiga. Tar ut dem så stelnar de och så har man en jättehäftig skål :)

Några virkade saker och egengjorda smycken blir det med.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.