2010-07-29 01:05 #0 av: Rita-S

Mistelteinen är en växt som numera förknippas med julen lika mycket här som i Engelskspråkliga länder.

mistletoe.jpg

Misteltein blev användt av druiderna i Storbritannien under vinterfesten. Det var en viktig växt att ha med, dom ansåg den helig då den var utan rötter och ändå höll sig grön även under vintern. En mycket magisk egenskap dom gjärna villa ta del i.

Dom ansåg att brevid att "leva evig" hadde den även helande egenskaper, och tillade den massor med motvärkande krafter mot allt möiligt ondt, så som förgiftningar, ofruktbarhet, onda ander, onda handlingar och så vidare. Det sades även att så stärk var denna troen att romerska soldater ville lägga ner sina vapen så fort dom såg misteltein där dom kämpade.

I skandinavia förknippas Mistelteinen med Frigg, eller Frigga som hon het, Odins hustru. Hennes son Balder blev dödad av en pil av misterltein, och efter denna tid är misteltein förknippat med henne.

Att Frigga även var kärleksgudinnan gör att man förmodligen förknippar Misteltein med kärleksriter, numera att kyssast. Det sades att dom som kysstes i Friggs namn under misteltein vid mittvintersblotet skulle få lycka, fruktbarhet, rikdom och gott hell under fölgande år.