Traditioner

Julstocken

2010-08-12 15:06 #0 av: Rita-S

Vid denna tid huggdes julstocken i gammal tid, eller man gick ut och märkte den redo för huggning

Ungefär vid denna tid tidlig på hösten var det skick att gå ut och se sig ut en passande stock för julstocken.

Julstocken var en hel trästomme som man tog inn i huset och stoppade med en ända inn i spisen och efter som den brann upp skjöt man den längre inn i spisen.

Anledningen för detta var för att släppa att bära ved, eller hugga ved, och därmed hålla högtiden i hävd som bäst man kunne.

Men inte bara var det för att släppa jobbet med att bära ved, Julstocken var även skydd mot andarna, och så länge den brinnde var huset skyddat mot Lussi och hennes herskare av andar. Det sades även att att träffa någon som drog hem Julstocken var ett täcken på kommande lycka för den som träffade fölget, Man skulle hälsa julstocken med att buga eller niga djupt när den passerade, en skick som hänger kvar från norrön tid när man trodde på småfolket. Man hälsade då stocken för att blidga småfolket.

Många dekorerade stocken med band och småkakor när den blev huggit ner, detta för att dom döda och underjordiska man passerade skulle få ta del av julen och lyckan idet man passerade dom, detta då huset blev skyddat med kors och eld så dom inte kunne komma inn.

fire.jpg

Det sades det betöd olycka för dom som drog hem stocken om en skelögd skulle se på stocken, så dessa fick slå ner blicken och låtsas som inget om man träffade på en. En gravid kvinna skulle även låta bli att betrakta en julstock på hemväg, då detta kunne båda illa för både henne, hennes kommande barn och den som drog stocken. Detta tros ha sammanhang med dom underjordiska igjen, som då kunne börja lusta efter människobarn om dom fick nyss att det var en gravid kvinna i närheten.

Än i dag finns julstocken kvar, dock numera i form av en chocklad rullkake.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-08-16 10:15 #1 av: sissie

Den där stocken har jag hört talas om. Fast jag visste inte att den hade med julen att göra. Än mindre att det att den skyddade mot onda ting.

Tackar för en intressant artikel.

Finns det några som utövar denna tradition på riktigt än i dag?

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-08-16 10:22 #2 av: Rita-S

Jag har ingen vedspis :( Men om jag hadde det skulle jag nog göra det!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.