Traditioner

Julens Förberedelser

2010-08-11 12:17 #0 av: Rita-S

När började man arbetet med julens mat och drick egentligen?

Efter allt arbetet utomhus var klart på hösten, altså då sent på hösten, sto slaktet.
Man sparade gjärna en gris och ett får om man kunne, dessa fick från hösten särs god och fin mat för djuren just med tanke på julematen. Man valde ut dessa djur med omhu, detta är en skick som kommer från norrön tid när man vid hösten valde ut det finaste djuret och fodrade upp det för offer till gudarna.
bread.jpg

Men av dom djur som blev slaktat vid vanliga slaktet gjorde man korv och annan köttmat som var tänkt både för vinter och jul. Man saltade och torkade pinnekjøtt och ribbe som det hette i Norge, Pinnkött och revbenspjäll heter det nog i Sverige, man lade ner sill och lutfisk, rakfisk och gravlax, hängde fisk att rökas och tillsvarande.

I riktig gammal tid bakade man inte några stora mängder kake, detta är en skick från ganska ny tid, 1800 talet och senare. I gamla dagar gjorde man flatbröd, bröd och läfse, samt klänning eller Klining som det heter i Norge.
Den stora skillnaden var att till julens bröd och läfse användte man finare mjöl som vete i stället för havre och råg som man användde till vardags. Men detta var något man bakade närmare jul under Tomasmässe.

När slaktet var undanstökat och köttmaten förvarat på bästa sätt var vi kommit till sen november. Nu var det tvätt som gjälde, och man tvättade allt man kunne av kläder, som sen fick torka högt under taket i huset.
Man kastade ut filtar och pälsar i snön så man tog död på löss och loppor, brände halm och hö från sängar, sopade golv och slog vann utöver, innan man bäddade med nytt rent hö, strödde halm på golven och tog inn pälsar och filtar igjen. Innan tomasmäss skulle allt vara klart med tvätt och bak, och julölet skulle sättas senast Annadagen.

Julbaksten tog man stegvis och bakade det som höll sig kortast allra sist vid tomasmässe, flatbröd fanns redan bakat sen sommarn, men nu bakade man finare flatbröd och hårt bröd, sen kom tiden för vitt bröd och allra sist vid tomasmäss bakade man läfsor och klining.
Till tomasmäss skulle julölet bli färdigställt, så man kunne lysa julfriden och fira julen.

Dagerna mellan tomasmäss och julkvällen var det laugartid för husets folk och slutligen kunne man dricka jul!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-08-11 18:52 #1 av: Valpar

Intressant artikel! Men det måste ah blicit lika skitigtunder jul som det vart innan efter som man bara städade i november. Tungan ute

Anmäl
2010-08-11 19:06 #2 av: Rita-S

Med hårdstampat jordgolv var det ju ingen damsugning och golvtvätt att talas om direkt ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.