Annons:
Etiketterjulmatenartikel
Läst 8455 ggr
Rita-S
9/5/10, 12:06 AM

Julbak i våra länder!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En del av samarbetet med Matbröd/Matlust! DesK kom på den roliga ideen att göra en artikel med julbröd och julbak från flera länder, framst med bröd i fokus. Här kommer då ett utval!

Vi börjar med min norska Julekake:

* 5 dl mjölk
* 125 g smör/margarin (blandat av båda sorter eller bara en sort efter eget tycke)
* 50 g jäst
* 1 ts salt
* 125 g socker
* Ca 800 g vetemjöl
* 1 ts kardemumma
* 150 g russin
* 1 pk Sukat

Smält smör/margarinen, ha i mjölk och värma till 37 grader. Lös upp jästen i vätskan. Knåda inn salt, socker, mjöl och kardemumman och älta tills den inte kleta. Tilsätt mer mjöl om det skulle behövas. Allra sist knådas russin och kardemumma inn. Jäs till dubbel storlek i ljummen värme, tar ungefär 40 minuter. Dela i två och forma två runda bröd. Rilla inn ruter eller rander i ytan och efter-jäs i ytterligare 40 minuter till dubbel storlek, fortfarande i ljummen temperatur. Pensla med mjölk, vatten eller ägg (jag använder ägg).

Gräddas på nedersta rillan i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter, dom skal ha en brungyllen färg.

Nästa är Dansk Jule Brød:

*250 gram vetemjöl
*1/2 tsk. salt
*1 tsk. kardemumma
*2 ms. socker
*100 gram smör
*3/4 dl russin
*1/2 dl sukat
*3/4 dl mjölk
*25 gram jäst
*1/2 ägg

Til dekor :
*1/2 pisket ägg
*1 ms . hasselnöttflak
*1 ms. sukat, hakket
*1 ms . pärlsocker

Rör i hop det torra inkl russin och sukat, smula ner smöret i detta. värm mjölken och smula ner jästen i detta,, rör ner halva ägget och ha i mjölblandningen.

Knåda fast deg, jäs i ungefär 20 minuter på lunt ställe, fukta ytan med lite vatten. Knåta lätt och forma ett bröd, skär skrå riller i brödytan, låt efterjäsa ungefär 20 minuter. pensla med kvarvarande ägg och strö pärlsocker, sukat och haselnötter över.
Grädda i ugn vid 225 grader i ungefär 20-30 minuter, lågt i ugnen.

**
Nästa är Finsk julbröd:**

* 4 dl ljummet vatten, ca 37 grader
* 75 g jäst
* 2 dl filmjölk
* 1 msk salt
* 2 dl sirap
* 2 tsk ingefära
* 2 tsk malda brödkryddor
* 7 dl fint rågmjöl
* Ca 1 lit vetemjöl special
* Sirap och vatten till pensling

Häll vattnet i en skål. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.Tillsätt filmjölk, salt, sirap, ingefära, brödkryddor, rågmjöl och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa under bakduk cirka 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Forma till runda bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Grädda i ugn vid 225 grader cirka 20 minuter.

Sänk till 175 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter.
Pensla med sirap blandat med lite vatten. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Vidare har vi Tysk Weinachtsstollen:

1 dl russin
0,5 dl korinter
1 dl blandade julfrukter (dadlar och fikon), hackade
3 msk Strohrom
1 paket jäst
8 dl vetemjöl
1 dl vatten
50 gram smör eller margarin
1,25 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 tsk rivet apelsinskal
0,5 tsk salt
1 st uppvispat ägg
0,5 dl hackade valnötter

Till pensling och garnering:
smält smör
siktat florsocker
Gör så här

Blanda russin, korinter och de hackade frukterna med rommen och låt detta stå och dra åt sig ordentligt, gärna över natten.
Smält smöret i kastrull och tillsätt vatten och mjölk. Fördela jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt socker och apelsinskal och rör tills allt är blandat och jästen och sockret löst sig. Blanda ner salt och ägget och så mycket av mjölet så att det släpper från kanterna.

Häll ut degen på bakbordet och knåda in resterande mjöl ordentligt tills degen är elastisk. Täck med duk och låt jäsa i ca 45 minuter. Knåda om degen och platta ut den till en stor fyrkant och strö över romblandningen samt nötterna.
Vik ihop degen och arbeta runt frukterna så att det fördelas i degen. Rulla till en stor limpa och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Tryck till hela limpan med en kavel så att det blir en fördjupning i mitten, vik degen sedan över gropen och lämna en kant på 3 cm på ena sidan. Pensla med smör och jäs ytterligare 45 minuter.
Grädda i ugn 175 grader tills brödet fått fin färg, ca 35 minuter. Pudra över ordentligt med florsocker och servera i skurna bitar.

Vårat grannland Island har något som kallas Laufabrauð som är lövtunnt bröd:

1 kg vetemjöl (eller 800 vetemjöl och 200 g rågmjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
7-8 dl varm mjölk
olja för stekning

Mät upp mjölet i en bunke och lägg till bakpulver och salt. Slå på den varma (heta) mjölken. Arbeta ihop degen tills den är blank och utan sprickor. Håll degen varm genom att linda in den i en handduk.

Kavla degen jättetunn, lägg en tallrik uppochner på den och skär runt tallrikskanten för att få en rund kaka. Nu kan du skära mönstret i brödet med en liten vass kniv.

Värm oljan. Kolla att den är tillräckligt het genom att steka en liten bit deg i den. Stek sedan varje kaka på båda sidorna i oljan. Tag upp kakan, sätt den mellan två ark hushållspapper och pressa försiktig ner den med någon tyngd, t.ex. en kastrull.

Ryssland har något som bakas till stora högtider som exempelvis julen och påsken som kallas Lentenbröd!

Vi tackar TrevorS för receptet!

Lentenbröd (Russian Lenten Bread)

Deg:
2,5 deciliter vatten + 1/2 dl fingervarmt vatten
4 teskedar socker + 2 teskedar
1 tesked salt
3 matskedar canola olja
1 paket torrjäst

Potatisfyllning:
4,5 deciliter kokat och mosad potatis
salt
1/2 deciliter cheddarost

Gör så här:
Blanda 2,5 dl vatten, 4 teskedar socker, salt och olja i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen och låt blandningen svalna. Lös jästen i 1/2 dl fingervarmt vatten.

Häll mjölet i en skål och tillsätt vattnet, oljan och jästen och knåda till en fin deg, gärna 7 m inuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Lägg upp på mjölat bakbord och dela i två delar. Täck med plast och låt vila i 15-20 minuter.

Rulla ut ena bullen och sprid över potatisfyllningen med någon cm från kanten. Rulla ut den andra och lägg över och täta kanterna. Hacka små hål i brödet.

Värm ugnen till 200 grader celcius. Låt brödet jäsa något 20-30 minuter gärna med handuk över. Grädda i ca 30 minuter tills det blir fin färg på brödet. Låt svalna på galler.

Sist men absolut inte minst bjuder DesK på ett recept på svensk saffransbröd! Saffransbröd

Deg:
100 g smör
½ l mjölk
1 burk (200 g) kesella 10 %
1 ägg
50 g jäst
½ tsk salt
1 ½ dl socker
2 pkt saffran
ca 1,1 kg vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
5 msk socker
russin
1 ägg till pensling

Smält smöret, blanda I mjölken och kesellan och låt det bli ljummet.
Smula ner jästen I degbunken och häll på den ljumma mjölkblandningen, tillsätt ägg, salt, socker och saffran och blanda tills jästen löst upp sig.
Blanda sedan I mjölet degen ska vara på gränsen till kladdig.
Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 30 minuter.

Blanda samman socker och mjöl till fyllningen.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda med lätt hand.
Rulla ut 2 längder och skär ca 40 st bullar, forma med lätt hand till runda bullar och lägg på plåt.
Gör en grop I varje bulle med sockrat finger, lägg I några russin och ovanpå dem en klick av smörblandningen.
Låt jäsa 30 minuter, värm under tiden ugnen till 225 grader och vispa upp ägget.
Pensla bullarna med ägget och grädda I 7-8 minuter.

Jag gör en plåt med russin och en plåt utan russin. Ibland gör jag längder istället för bullar.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Lavine
12/11/10, 2:56 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Jag har gjort den norska julekaken och det var en jättegod bulle! Använde torkade tranbär i stället för russin eftersom jag inte var sugen på russin i bröd just då. Nästa gång tänker jag ha i mer kardemumma, eftersom jag gillar fikabröd som smakar mycket av den kryddan. Tack för receptet!

Rita-S
12/11/10, 3:29 PM
#2

#1 det var så lite så :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Mitralis
12/12/10, 11:28 AM
#3

Kanske blir att jag provar på Islands eller FinlandsTungan ute



Upp till toppen
Annons: