Annons:
Etiketterjulmatenartikel
Läst 7750 ggr
Rita-S
9/4/10, 12:13 AM

Matbröd. Ifokus: Julbak!

Som en del av samarbete med såkallade närliggande sajter får jag låna artiklar från andra sajter till julen. Först ut är MonisN med Julbak! Vi tackar för samarbetet!

MonisN har publicerat denna artikeln inne på matbröd.ifokus.se:
**
Julbaket skänker oss härliga dofter, goda smaker och minnen. Inget går upp emot hembakat till jul.**

Jul är en helg då många av oss bakar som aldrig förr det blir både matbröd, saffransbröd, mjuka kakor och småkakor. Vi använder oss av många olika smaksättare som kummin, anis, fänkål, pomerans, saffran, kanel, ingefära och nejlikor för att nämna några.

Vörtbrödet Vörtbrödet är ett saftig bröd bakat på vetemjöl, rågsikt, vört och olika kryddor. Russin är en självklarhet i vörtbröd för många medans andra vill ha utan russin.

Jullimpor bakat på surdeg av råg och vete som även innehåller sirap och kummin är suveränt gott till julosten, jag kan fortfarande fast min mormor varit död i 20 år känna doften av hennes limpor.

Recept på Gammaldags jullimpa:

Dag 1

2 deciliter ljumt vatten

25 gram jäst

5 deciliter rågsikt

Dag 2

1 liter vatten

1½ matsked stött kummin

1 liter rågmjöl

Dag 3

1 matsked salt

1 ½ deciliter mörk sirap

50 gram smält avsvalnat smör

50 gram jäst utrört i lite ljummet vatten

cirka 7 deciliter rågmjöl

7 deciliter rågsikt

5 deciliter vetemjöl

Lös upp jästen i vatten och tillsätt mjölet arbeta degen smidig. Täck över och låt stå i rumstemperatur minst ett dygn. När den jäst upp och fått syrlig doft är den klar. Förvaras svalt tills den ska användas.

Koka upp vatten och kummin häll det hett över rågmjölet och arbeta ihop detta i en bunke när det svalnat till 37 grader tillsätts surdegen och degen arbetas ihop. Låt stå med plastfolie i en bytta i rumstemperatur över natten.

Arbeta in salt, sirap, matfett, rågmjöl och jäst och låt degen jäsa övertäck i 1 timme. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och arbeta degen väl, den ska vara ganska hård.

Forma 3 runda limpor som ska vara helt sprickfria. Låt limporna jäsa 1 timme på varm plats. När det bildas små sprickor är brödet klart för gräddning. Nagga limporna och grädda på 200 grader i 20-25 minuter, sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 1 timme.

Pensla med varmt vatten mot slutet. Låt svalna på galler under bakduk.

Kryddlimpan som även den är en mörkare limpa bakad på råg och vetemjöl skiljer sig lite från jullimpan när det gäller kryddningen, här används anis och fänkål ihop med kummin vilket ger en härlig kryddsmak.

Pomeranslimpan är ett lite ljusare bröd på vetemjöl och rågsikt med smak av pomerans gemensamt för alla dessa bröd är att de blir som godast om de får ligga över natten eller ännu hellre ett dygn.

Karlholmsknäckebröd är ett gott hårt bröd som är suveränt gott både med skinka och ost.

Saffransbröd bakar vi i olika former som längder och lussekatter men även som vanliga bullar. I längderna och bullarna fyller man ofta med både mandelmassa och russin medans lussekatterna är dekorerade med russinögon och ibland har man russin även i själva degen.

Mjuka kakor som fruktkaka, fikonkaka och mjuk pepparkaka med lingon i är gudomligt gott.

Pepparkakor, mandelformar, konjakskransar, klenäter, plättbakelsen, rullrån och kanelkakor gör ju inte julen sämre, för sju sorter ska det ju vara enligt gammal tradition.

Jag önskar Er alla lycka till med det härliga julbaket!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
DesK
9/4/10, 6:53 PM
#1

När julbakets dofter sprider sig i huset då känner jag att julen är nära Glad Vad har du för favoritrecept till ditt julbak?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Rita-S
9/4/10, 10:08 PM
#2

Beror på vad det är på tal om, om det är bröd, småkaka, formkaka eller något annat, men en av mina favoriter är nog det vi kallar julekake i Norge. Det är ett vitt bröd med lite olika mums, vill du se recept? :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

DesK
9/4/10, 10:12 PM
#3

Ja tack! Skrattande Det skulle jag uppskatta mycket!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Rita-S
9/4/10, 10:27 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

* 5 dl mjölk
* 125 g smör/margarin (blandat av båda sorter eller bara en sort efter eget tycke)
* 50 g jäst
* 1 ts salt
* 125 g socker
* Ca 800 g vetemjöl
* 1 ts kardemumma
* 150 g russin
* 1 pk Sukat

Smält smör/margarinen, ha i mjölk och värma till 37 grader. Lös upp jästen i vätskan. Knåda inn salt, socker, mjöl och kardemumman och älta tills den inte kleta. Tilsätt mer mjöl om det skulle behövas. Allra sist knådas russin och kardemumma inn. Jäs till dubbel storlek i ljummen värme, tar ungefär 40 minuter. Dela i två och forma två runda bröd. Rilla inn ruter eller rander i ytan och efter-jäs i ytterligare 40 minuter till dubbel storlek, fortfarande i ljummen temperatur. Pensla med mjölk, vatten eller ägg (jag använder ägg).

Gräddas på nedersta rillan i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter, dom skal ha en brungyllen färg.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

DesK
9/4/10, 11:21 PM
#5

Tack Glad Detta påminner lite om den vanliga svenska julkakan och också om den tyska Stollen.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Rita-S
9/4/10, 11:28 PM
#6

Inte omöiligt :D Vi äter denna med smör och norsk brunost (fast många äter med bara smör eller med annat som sylt och köttpålegg med). Allra bäst rykande varm!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
DesK
9/4/10, 11:32 PM
#7

I Tyskland äter man dena typ av kaka med bara smör, vilket jag tycker är jättegott.

Vad är norsk brunost?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Rita-S
9/4/10, 11:47 PM
#8

Ni kallar det mesost här, hård brun ost, men den svenska smakar inte riktig som den norska :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

DesK
9/4/10, 11:52 PM
#9

Aha då tror jag att jag fattar, men hur är skillnaden i smaken?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Rita-S
9/4/10, 11:53 PM
#10

jag vet inte hur jag skal förklara den.. jag tycker svenska mesosten smakar.. mesigt i brist på ett bättre ord, den är mycket mildare och rundare i smaken än norska brunosten som har mer smak på något sätt :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

TerriZue
9/10/10, 12:15 AM
#11

Lämnar ett litet tassavtryck här… verkara vara en bra och intressant tråd emn jag måste sova nu! :P

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

DesK
9/10/10, 10:41 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Kan tipsa om ett gott och inte så sött bröd, som jag i och för sig bakar året om, men MonisN tycker att receptet på Bröd med torkad frukt låter lite juligt Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: