Övrigt

Tänk grönt i julen!

2010-10-29 11:28 #0 av: Rita-S

El är kostsamt, och tär på naturen att producera i många fall. Många uppmanas att tänka grönt på elbesparingen även i julen. Här kommer några tips!

Lågenergipärerna har ju funnits i många år, men tyvärr finns dom inte till advents eller julbelysning, och fula är dom dessutom att se på.
Men nu finns det alternativer!

led.jpg

LED är en teknologi innom lysdioder som har funnits sedan länge innom datorer och hushållsaparater, numera är dessa även utvecklat för att passa i vanlig belysning. Om teknologien kan ni läsa här, om det skulle vara av interesse.

Från tidligare tider fanns Led i färgade utgaver, och man vill väl knappast ha bara röda, blå eller gröna lampor i hela sitt hus. Men eftersom tiden gick utvecklades även den vita led'en, och då öppnades en ny värld.

Till Adventsstaker finns en ledlampa som drar 0,03 watt!
En vanlig lampa till adventsstake 7armat drar normalt 2,7 watt. Och där kan ni se skillnaden. Sen tillägger man att en vanlig lampa till 7armat stake håller kanske 1000-2000 timmar medans en led lätt kan leva 40 000 timmar.

adventled.jpg

Denna Led-lampan finns till 5, 7 och 9armat adventstake, och kommer nog säkerligen även till julgransbelysningen.

Till adventstjärnan finns små ledlampor som ser ut som dom små glödlamporna man använder i ugn eller i pendel-lampor, eller du kan köpa små klotlampor med liten sockel, eller mignonpära.
Dom små ledlamporna drar 0,36 watt mot vanliga 15 watt från glödlampor, och även dessa anslås att leva runt 40 000 timmar mot vanliga 1000 för vanlig lampa eller 3000 timmar till ugns-lampan.

Mignon finns även den från 0,5 watt och uppåt, samma med klotlamporna.
Det finns ett antall olika former och utseende, och man kan lätt hitta den som man anser passar bäst, med klart glas eller vitt glas så man inte ser led'en på innsidan alls.

Till dom vanliga lamporna med E27 sockel finns det även där ett otroligt utbud av olika lampor att använda, i olika prisklasser beroende på hur stärka led'en är. Den största som finns på ekolampan.se var en 19,5 watts led-lampa som lyser som 150 watt glödlampa. Till sammanlikning måste du ha en 30 watt lågenergilampa för att få ungefär 150watt.

Till råga på detta hör det med att en lågenergilampa lyser inte stärkt direkt när man tänder den, utan den får värma upp sig över tid och drar då mer watt under den tiden. Hur lång tid detta tar beror på kvaliteten på lampan, och om den är ute eller inne. En lågenergilampa är även kjänslig för hur många gånger man slår den av eller på, gör man det för ofta sänker man hur många timmar den har i brinntid.
LED har inte sådana problem, dom tänds direkt på sin fulla styrka, och det kvittar hur kallt det är har jag upptäckt.

En ny värld öppnar sig för den som vill spara på elen överallt där det går.
Prismässigt ligger den lilla led-lampan till ljusstaker på ungefär samma priset som dom flesta vanliga päror, och undertecknade skal ersätta varända pära i sina adventstaker med Leds, och även lamporna i stjärnorna.
Dom större led-lamporna kostar lite mer än en vanlig lågenergilampa, men varar ju en hel del längre. En vanlig lågenergipära brukar vara från 6000 timmar och kanske upp mot 10 000 timmar, medans LED ligger på ungefär 40 000 timmar. Jag gör uträkningen och konkluderar att jag kommer spara på det i det långa loppet.

Clas Ohlsson har tagit inn en hel del leds i sitt sortiment nu, och sen kan man beställa direkt från olika webshops.

Jag önsker er en glad och energisnål jul!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-10-29 14:53 #1 av: Gunlog

Åh, bästa Rita!

Du är en ängel som har satt in denna fina artikel!

1000 julrosor till dig!!!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2010-10-29 15:09 #2 av: Rita-S

#1 tack Skäms Tyckte det var en bra sak att ta med i förjuls-arbetet, sedan man gjärna vill tänka grönt om det går, spara pengar och släppa stresset med döda glödlampor varända jul :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.