Annons:
Etiketterjulmatenartikel
Läst 60257 ggr
Rita-S
2010-12-13 20:31

Norska julbordet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sverige och Norge må vara grannländer, men det är ändå en del skillnader på våra julbord. Varning för norska bokstäver i artikeln!

I Sverige är det vanligt med många små rätter på ett bord, och man plockar litet av varje. Sådan mat är det vi i Norge brukar ha vid bröllop eller dop exempelvis, medan vid julen har vi fasta maträtter.

Huvudrätten kan vara exempelvis Lutfisk, Ribbe, Pinnekjøtt, kokad torsk eller numera i modern tid även kalkon. Vad man är uppvuxen med har gärna rot i var i landet man kommer från. Östlandet i Norge brukar exempelvis ha Ribbe, det ni kallar revbenspjäll, dock serveras ribben med fett och svålen kvar. Vestlandet har Pinnekjøtt i stället, revbenspjäll från fåret som är saltat och torkat, ofta rökt undervägs i torkningen. Lutfisken är mer vanlig runt mitt och nordliga delen av Norge, där även kokad Torsk brukar vara vanligt på julbordet, och även kokad hällfisk är mycket vanligt norrut. Kalkonen har spridit sig i dom mera moderna tiderna och ser ut att ha satt sitt märke på landet.

julbord.jpg

Det traditionella julbordet med ribbe består av stekt ribbe med brun sås och rödkål bredvid, och tillbehör i form av antingen sossiser (en liten korv storlek som prinskorv med färs av kalv och fläsk samt grädde och ägg), Julepölse (samma typ av smet som sossiser bara storlek som falukorv), inälvskorv  eller medisterkaker (köttkakor av samma typ som julepölse och sossisarna) är vanligt. När potatisen gjorde sitt intåg dök även denna upp på julbordet i form av kokad potatis som tillbehör. Andra grönsaker som kål och rotfrukter av varierande sorter var normalt.

Det som är viktig med ribben är att den steks med fett och svål kvar, svålen rutas upp och skall stekas spröd. Den omringas av katrinplommon, torkade äppelringar, fikon och andra torkade frukter som även serveras som tillbehör. Skyn används som den är eller till sås.

Pinnekjøttet är revben från får som har legat i saltlake och sen torkats, även gärna rökts. På grund av att det är så salt måste det vattnas ur först, och ett dygn innan tillberedning får man lägga det i vatten som byts ofta för att dra ur saltet.
Sen lade man ett galler av pinnar i botten på grytan, därav namnet pinnekött, pinnkött. Köttet lades på pinnerna, och sen hade man på vatten till pinnerna var täckta. Detta skall sedan ångas i flera timmar.

Tillbehör till Pinnekött brukar vara rotmos, och även här sossisar, julkorv eller medisterkaker brevid. Brun sås och rödkål kan även det förekomma tillsammans med potatis.

Lutfisken är mest vanlig i Lofoten i Norge, eller dom delar av landet där det var svårt att få tag på färsk torsk vid denna tiden av året, och detta är torkad torsk som behandlas med lut. Fisken måste vattnas ur för att luten skall gå bort innan tillberedningen, ungefär en vecka måste man blötlägga fisken med dagligt byte av vatten, sedan kokas fisken.

Klassiska tillbehör till lutfisken i Norge är riven pepparrot, skirat smör, kallt smör eller flott, stekta bacontärningar, puré på gula eller gröna ärter (stuvning), kokt mandelpotatis och getmesost, som är riven eller hyvlad.

Kokad torsk eller hällfisk var något man önskte sig mycket där det gick att få tag på färsk fisk under december, och detta blev ofta serverat med lever och rom (om det var torsk) från fisken, citron, smör och kokad potatis.

För kustfolket var färsk fisk lätt att få tag på under stora delar av året, och inlandsmat som gris och får var inte lika vanlig längre norrut. När 1900 talet bjöd på att transportera mat över större sträckor, började köttmat som ribbe och pinnekjøtt att breda ut sig till stor del över hela landet. Detta var en lyxig förändring för fiskefolket som gärna åt fisk stora delar av tiden hela året. Numera är det ungefär 6% som äter lutfisk på julafton och 1% som äter kokad färsk torsk eller hällfisk.
Dock är det en stor procent som äter lutfisk som en del av julmaten de övriga juldagarna.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Tom-B
2010-12-14 00:04
#1

Det är lustigt att två grannländer kan ha sådana skillnader.

Man kan ju tycka att vi har en del gemensamt långt tillbaka i tiden. Båda "folkslagen" har väl varit Vikingar. Och det var därifrån jag trodde att vårt stora frosseri med ett riktigt Smörgåsbord härstammade.

Själv skulle jag inte acceptera ett julbord utan sill (med lite tillbehör, skall simma ner:)), sillsalad och en och annan övrig sallad, ål (fast det är ju inte så bra nu för tiden), lax, Mammas köttbullar, prinskorv och julskinkan.

Därutöver kan det få finnas plats för "dopp i grytan" och lutfisk.

Gu va ja ä mätt!

Tom

(Fast den här tråden skulle ju handla om Norska julbordet)

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Rita-S
2010-12-14 08:34
#2

Sill hör julen till för oss med, men framst som en del av frukost och inte som en del av julbordet :D det julbord ni har julafton är inte ovanligt att man har som gemensam fsukost-lunch på juldagen forövrigt, särs dom familjer som har som vana att man kanske firar var för sig julafton men träffas för juldags-frukost i stället!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Tom-B
2010-12-14 16:00
#3

Jag skulle kunna tänka mig att vi i Sverige anammar en del av det Norska tänkandet.

Vi har ju en mycket stor del "splittrade" familjer, och som nu har nya konstellationer. Det innebär att det kan finnas dubbelt upp med "svärföräldrar" (man kan ju vara Sambo, och då är ju inte benämningen Svärförälder adekvat), och man skall hinna med att vara på alla ställen, samtidigt vill man kanske fira just julafton hemma med nya partern och egna och dennes ungar. Det kan bli en hel del folk det.

Så att man äter delar av ett julbord på f m julafton, och en annan del på Juldagen. A la Norska varianten.
Ingen dum idé.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Rita-S
2010-12-14 17:17
#4

Nej ingen dum ide alls tycker jag iaf!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Lavine
2010-12-15 15:07
#5

Sill och ägg till frukost/brunch på julafton tyckte jag var en klart tilltalande tanke. Blir som att man delar upp ätandet lite mer då. :)

Tom-B
2010-12-15 16:19
#6

Då har jag bara ett litet problem.

Jag älskar sill, men jag vill så väldigt gärna att den skall avnjutas tillsammans med "en lille en".

Och att göra det till frukost blir nog en lite för kul Julafton. 
Nå´nting i still med "Nä, Jultomten kommer inte i år, för han har somnat framför TV;n"

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Annons:
Rita-S
2010-12-15 17:16
#7

*flinar* Vi brukar ta det till frukost på 1 juldagen efter julafton, men om man tar en sådan frukost  julafton som #5 tänker är det inget fel med det heller anser jag. Viktiga är att man njuter och har trevligt vilken dag det än är!

Men Tom, vad om man tar en liten middag/kvällsmat tilsammans på antigen första eller andra juldagen på det viset? Då kan man absolut ha en liten en brevid ;) Sill, doppa grypan, skinkmacka och annat smarrigt till en kvällsmat i stället? :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Tom-B
2010-12-15 18:06
#8

Rita!

Jamen då är det ju perfekt!

För övrigt har jag kommit fram till efter lång, trogen och idog källforskning, att även om man är proppmätt efter julbordet, så bör man till sist peta i sig lite lutfisk. Det neutraliserar tydligen allt det feta.
Och morgonen därpå mår man som "fisken i vattnet"! (OBS! Försök att vara rolig!)

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Rita-S
2010-12-15 18:27
#9

Men det stämmer faktisk att lutfisken lugnar ner mager som är upprörda över för fet behandling Skrattande

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

JossanH
2010-12-17 13:02
#10

En viktig skillnad mellan norska och svenska julbordet är också hur själva tillställningen är när man bjuds på det.
Jag och en kompis jobbade i en liten by på västlandet och innan jul blev vi bjudna på julbord. Här hemma i Sverige har vi på oss något lite "halv-party" så vi hade ju klätt oss så som vi alltid gjort här i Sverige. Jag hade leggings, kjol och kortärmad skjorta. Min kompis hade jeans och kortärmad skjorta. Och min pojkvän var och hälsade på och han hade också jeans och kortärmad skjorta. Alla 3 hade converse-skor på oss.
När vi kommer dit har alla killar kostym på sig! Och tjejerna hade alla klänning eller kjol. Det såg ut som en baltillställning!
Bör väl även nämna att det inte var en stor tillställning utan i storlek med de julbord jag besökt under alla år i Sverige.

Vi skämdes en aning kan jag säga ;)
Det är vad jag kallar stor skillnad på julbord!

Eftersom vi jobbade på Rema1000 (mataffär) så kan jag även intyga att jag aldrig sett så mycket kött i hela mitt liv! äckligast var ju de halva grishuvudena… Jag har svårt för sånt, och äter själv inte kött :)

Sajtvärd på Iller.ifokus

Upp till toppen
Annons: