efterrätt på julbordet
brukar ni ha någon efterrätt till julbordet? Vad isåfall? :)
Hos oss brukar vi äta bär (hallon, jordgubbar, blåbär). Men vi funderar på att ha något lite ´roligare´ i år men kommer inte på något :o skulle därför vara kul med lite tips :)
Tycker inte om ris ala malta så det går bort ;)
Vi brukar ha chokladkartonger 😉 haha. Nä men mamma brukar göra en saffranskaka som vi brukar äta efter middagen någon gång 🙂 Annars brukar vi inte ha något speciellt tror jag. 😛
/ J
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game" Sajtvärd för aupair.ifokus.se/ & bakverk.ifokus.se/
haha det brukar det finnas här med, och en hel del julgodis ;D
åh älskar saffranskaka! Men ser det själv lite mer som fika :) jag kanske var lite otydlig, för jag menade inte heller att det behövde vara direkt till julbordet utan vi brukar också ta ´efterrätten´ ett tag senare efter julklappsöppningen och så (:
#2 Okej 😛 haha
Men de finns en mängd olika saffranskakor egentligen 😛 Den vi gör är lite pajaktig och vi har oftast grädde till den 🙂 Är det något speciellt du är ute efter?
/ J
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game" Sajtvärd för aupair.ifokus.se/ & bakverk.ifokus.se/
åh jaha 8) jag tänkte direkt på den som är som en sockerkaka. Men då kanske jag ska kika lite på det.
Jag vet inte haha, det är det som är så svårt! Personligen tycker jag mest om pannacottor, mousser och sånt liknande. Men det blir som sagt kanske lite mastigt.
Men något som tillhör den där konditori-genren tror jag :) Något som man dekorera lite fint och sådär - det tycker jag är väldigt kul.
För något år sen gjorde jag som små prinsessbakelser men som var marsipanklädda till julgranskulor.
här är kanske lite utav en riktlinje vad jag skulle vilja ha:
Just det där är en parfait (som glass ungefär fast godare). Och så kan man samtidigt dekorera lite grann.
Men har gjort parfait ganska många gånger så det hade varit roligare med nått nytt, men som sagt; fortfarande inom den genren 8)
[bild lånad från google]
Kan se om jag hittar receptet vi går efter. Så du kan se om de är för dig eller inte 🙂 Ja utbudet är ju egentligen hur stort som helst , man ska bara komma på vad man vill göra 😉 Måste de va julig smak i de eller?
/ J
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game" Sajtvärd för aupair.ifokus.se/ & bakverk.ifokus.se/
åh vad snällt! :D
haha jaa exakt. Himla svårt det där ;D
Nej det behöver det inte vara :)
Ingen efterätt här, det räcker med allt fikabröd och hemgjort godis. Man borde minnas till Midsommar åtminstone hur jobbigt det är med allt. 😃
Glögginkokta frukter har jag gjort tidigare. Här är länk till receptet, men texten har blivit komprimerat med tiden, det är många år sedan det lades ut på SVT:s sida. "2 apelsiner" avser saft från och skal från, inte själva frukten. Och jag har svårt att tänka mig att jag verkligen haft i två dl honung…! Det låter mycket, men tja, kanske. Det är gott och väldigt sött och "kräver" vispad grädde till (eller till ris á la malta). http://www.svt.se/niklas-mat/glogginkokta-frukter
Vi har i alla år alltid haft äggost med någon god sylt som efterrätt på jul.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Cheesecake med pepparkaksbotten har vi gjort någon gång, supergott!!
#8 haha ^^
#9 tack för tipset :)
#10 det hade jag aldrig hört om tidigare, fast tror tyvärr inte det är nått för oss =)
#11 cheesecake är gott :D fast tycker det brukar bli ganska mastigt så passar nog inte till det här tillfället tyvärr :)
#12 Det finns på nästan alla julbord i Bohuslän.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
#13 då har jag lärt mig nått nytt idag 8)
Gröt! 🤪
Fast det orkar vi oftast inte äta.
Vi har sillafrukost, sen är det all julmat efter Kalle och efter julklapparna är det gröt.
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Ingen orkar äta efterrätt. Det vi har här är väl mest godis och förr (när jag åt sånt) och frukt.
Ris a la Malta gör jag förstås men inte med risgryn utan med keso. Man känner sig inte lika uppstoppad då. 😉
#7 Hittade receptet vi går efter HÄR 🙂 Riktigt god är den! 😃
/ J
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game" Sajtvärd för aupair.ifokus.se/ & bakverk.ifokus.se/
Här är det obligatoriskt med Ris ala Malta
Var rädda om varandra
Vi äter alltid Ris ala Malta, med jordgubbssås…
Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km
Vi brukar väl ha ibland men inte alltid.
Jag funderar däremot på att göra chokladpudding med antingen pepparmyntasmak el rivet apelsin/citronskal i år
l'm back
Jag brukar alltid förbereda något gott. Det har varit allt från en saffranskrans till jultårta och fruktsallad. I år funderar jag på en julig cheesecake endera med saffran och apelsin eller pepparkakor.
Vea <3
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]
"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3
Vi brukar alltid ha ris ala malta med körsbärssås, fruktsallad och finska julstjärnor, då 3/4 av familjen är finsk 😉
#22 fruktsallad är väldigt gott :D synd bara att dom flesta frukterna jag gillar att ha i inte säljs på vintern alternativt är svinigt dyra -.-
Vad är finska stjärnor för nånting? :)
#17 tack så mycket! :)
#23 Hehe, jo det blir väl en lite dyrare fruktsallad men man äter inte så mycket av nåt då alla är så mätta så det räcker långt med en liten portion av alla efterrätterna 🙂
Detta är finska julstjärnor. Jag gjorde dessa även långt innan jag träffade min sambo (som är finsk) men fick sedan veta att dessa var typisk finska bakverk på julen. Barnen gillar dock inte plommon i julstjärnorna så jag bruka göra de med röd vinbärsgelé.
jo det är sant ^^ Själv kör jag lite ofrivillig bantning under julen då jag inte alls tycker om julbord haha.
Åh men sånna har jag ju till och med bakat i skolan då! :D (gick livsmedelsprogrammet.) Fast vi gjorde kanske nån lite annan variant då för vi hade hallon eller jordgubbssylt. Men dom var sjukt goda i alla fall!
# 26 Jag själv älskar julbord! 🙂Är ju kräkmätt i ett par dagar efteråt 🤪
Ja men precis, jag gjorde också julstjärnorna med hallonsylt innan jag träffade sambon. Väldigt lätt-ätna bakverk så att säga 😇
Ris ala malta är givet som efterrätt hos oss. Vi har apelsinklyftor som vi filéat i den 🙂
// Lina - Värd på Bichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se
Till jul äter stora barn (och sådana som inte ska köra mer än ett renspann) Rumtopf med lite lättvispad grädde.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Har du testat att ha lemoncurd på bären? Älskar att ha nylagad, varm lemoncurd på frusna bär. Det är som himlen i munnen! Till jul brukar jag ibland göra apelsin-curd och strö lite kardemumma över också. Det blir inte lika tungt som ris ala malta, tårtor eller andra bakverk :)
#29 Mmm Rumtopf med lättvispad grädde 👍🙂
Kaffegelé på starkt kaffe, vaniljsocker, socker, gelantinblad och kaffelikör
Låt dagen idag bli din bästa hittills!
vi brukar ha ris ala malta :)
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
#32 Oj så gott det lät. Nu fick jag genast en idé till nyårsafton om inte annat 🚬
Man skulle ju kunna göra saffranskaka med frosting på ( : För det är ju faktiskt syndigt gott ^^
ICA.se har ett recept på saffranskladdkaka som jag gjorde för nått år sedan som var riktigt populärt :)
Vea <3
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]
"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3
Jag vet inte om det är så juligt direkt men något jag tycker är åt "konditori"-hållet är macarons. Man kan göra dom med vilken smak på fyllningen och skalet man vill.
Och goda är dom också!👍
Frida
#37 ja det är jättegott :D vi har gjort sånna till fikat på eftermiddagen :) men tack för tipset!
#36 Lite komiskt du nämnde det, här blir det faktiskt saffranskladdkaka! Ris ala Maltan blev nerröstad. Bakade den till mitt julfika och mamma blev stormförtjust! Den är mäktig dock.
Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km
http://ohsheglows.com/2012/10/23/baked-apples-stuffed-with-cinnamon-date-pecan-oatmeal/
http://ohsheglows.com/2014/03/19/heavenly-carrot-cake-baked-oatmeal/
http://ohsheglows.com/2013/07/31/seductive-raw-chocolate-walnut-fudge/
någon av dessa blir det hos oss, måste bara bestämma mig för vilken innan jag handlar imorgon!
#39 jo, man orkar inte äta så mycket av den. Men det är toppenbra när man är många som firar tillsammans :)
Vea <3
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]
"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3