Recept - Maträtter

En tanke om all julmaten som blir över

2014-10-29 22:28 #0 av: Gunlog

...hur mycket slängs egentligen? Hur mycket blir frysbränt och uttjänt i frysen? Köttbullarna är en sak, tycker jag, för vi gör vanliga köttbullar till jul. Vi har inga speciella kryddor eller så, men skinkan? Vem tröttnar på skinkan innan man har smakat den?  Och sillen? Vi säger varje år att vi inte ska köpa så mycket sill, men nog blir det att vi vill ha olika! Så där står vi med 5 (!) sorter på frukostbordet! Sen står sillen där utan någon som äter den! *SUCK!* All sylta och rullader, revben och annat som man inte har orkat proppa i sig trots att man knäppt upp byxorna vid matbordet även om man har tänjt ut magsäcken någon månad innan...

Vad gör ni med all maten?

Har ni några tips eller recept?

Kan vi samla några tips och recept tillsammans här inne så kanske vi till och med kan göra en artikel av det?

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2014-10-29 22:32 #1 av: fridelfina

Vi brukar bara ha det vi vet att vi äter upp, eller jo, kanske att maken gör för mycket skinka.....

   
Anmäl
2014-10-29 22:44 #2 av: Lojs

För mycket skinka? Har aldrig hänt här hemma, den går åt på max 2 dagar och vi börjar köpa så fort den finns i butik. ^^

Skämt åsido så har vi på senare år verkligen tänkt på hur mycket som kommer gå åt, på sin höjd kan det blir lite sill över, annars hjälps vi åt att äta upp allt på julafton eller juldagen

//Louise

Anmäl
2014-10-29 22:54 #3 av: VildaVittra

Gillar ni olika sill så är det ju en smal sak att köpa en burk med naturell inläggningssill och sedan göra egen lag/sås. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-10-29 23:42 #4 av: Gladasvampen

Av kvarvarande köttbullar, skinka och prinskorvar samt potatisen gör vi rest-pyttipanna. Det är sällan det blir mat över vid jul hos oss, vi äter så mycket så att vi spyr tills all mat är slut.. Det enda problemet är väl de resterande bakelserna som blir över, det är svårt att klura ihop något av dem.. 

Anmäl
2014-10-30 18:41 #5 av: Snovit79

Nu äter jag inte kött o traditionell julmat, men kommer från fattigt hem där julmat varit en kamp att få ihop jämte någon julklapp. Så inget slängs.
Skinkspad blir dopp i grytan, skinka äts på bröd. Kokt potatis blir stekt osv. Men vi har inte mer än vad som tar slut efter annandagen.

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-10-30 21:34 #6 av: tlover

Jag äter upp det, eftersom jag är ovo-vegetarian måste jag göra det mesta själv (annars brukar alla ta med sig nått så det inte blir så mycket för värden/värdinnan att göra) och min man tycker inte om att jag "slavar" i köket flera dagar i förväg.

Då brukar jag alltid svara att jag arbetar så mycket så att jag slipper laga mat på flera dagar.

Skulle nått bli över ändå (tex förra året köpte mina systrar en jätteäcklig låtsasskinka) så får hönsen det oftast.

Prenumerera på te!

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2014-10-31 18:35 #7 av: WinterPrince

Hos oss äts det också julmat tills den är slut! Brukar ta 2-3 dagar. Skinkmacka, Sillmacka det är mumsigt! Sillen är väl det som är kvar sist, men vi köper nu bara små burkar, så det är inte så farligt...

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2014-10-31 20:46 #8 av: leemland

Vi brukar äta det tills det tar slut. Men något år så har där blivit väldigt mycket skinka över och då har vi faktiskt gjort Janssons fast med skinka istället för sill (eller vad det är) och det är väääldigt gott Glad (äter inte vanlig janssons)

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl
2014-11-02 14:02 #9 av: Torparmor

Ingen av oss är förtjust i julbord, så vi har bara det vi gillar och i lagom mängd. Sen har vi knytis på julaftonen och då kan varje familj ta med lite av det som andra har gjort. Här kastas inget och vi äter oss inte heller proppmätta 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2014-11-02 23:02 #10 av: Carrosh

De senaste åren har det varit mest julmat hos mamma. Och hon skickar med en del med alla som varit där, så att det går åt och inte slängs i onödan. Brukar ju bli en del av både skinka och köttbullar och sill, men sillen tror jag aldrig vi fått något över av, då det är den som tar slut först. Vi är alla helt silltokiga i familjen, och på senare år har syster min gjort egen sill till oss alla (fast hon inte äter det själv). Mycket uppskattat! Och den går fortare än kvickt :)

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2014-11-06 11:14 #11 av: Rita-S

jag brukar frysa ner lunchlådor i frysen av julmat om jag har över. Går det att frysa, fryser jag ner i portionslådor. Annars brukar det bli en del rästemiddagar där vi värmer upp kvarbliven mat och är lat de dagar vi inte har gäster i juldagarna :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2014-11-09 13:50 #12 av: Gunlog

#8 Janssons på skinka har jag aldrig provat. Däremot har jag gjort det några gånger med bacon. Det är mums!

Att göra egna sillinläggningar hade varit kanon, men tiden räcker inte riktigt till att stå i köket och förbereda så mycket, utan det blir färdigköpt, allting.

Janssons gör sambon själv. Jag äter inte Janssons. Och naturligtvis köttbullarna! De gör jag själv.
Jag testade en ny grej förra året som var mycket bra. Jag rullade alla bullarna och kokade dom i köttbuljong istället. Det blev tyvärr inte mycket smak, för jag tänkte ju inte på att en del smak försvinner när man kokar dom. Men detta året ska jag trycka i mer salt och mer vitpeppar, så blir det nog bra.
När man kokar dom istället så kan man lägga in dom i frysen och ta fram när det är dags för stekning. Det går mycket fortare att göra på detta viset istället, och bullarna ser mer aptitliga ut. Skämtar

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2014-11-09 15:21 #13 av: leemland

#12 Jo de är riktigt smarrigt :) Äter inte heller vanlig Janssons och va väldigt skeptisk till det när mamma gjorde det första gången (är väldigt petig när det gäller mat) , men de va verkligen gott :) Så de rekommenderar jag om ni får skicka över :P 

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl
2014-11-09 15:23 #14 av: [Torpedtass]

Vi lagar inte mer än vi orkar äta och det som blir över ställer vi i kylen och så blir det julmat några dagar i sträck, vi slänger inget såvida det inte blivit dåligt förstås.

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2014-11-09 15:51 #15 av: Mollypierce

Maten som blir kvar äts upp 25 december till lunch :)

Anmäl
2014-11-10 08:36 #16 av: WinterPrince

#12 Ungssteka köttbullar har jag sett att många gör, smidigt när man ska göra många, och man slipper det flottiga oset.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2014-11-10 10:18 #17 av: [WickedAlly]

Vi fryser det som kan frysas, blir det något kvar av julskinkan t ex strimlar jag den och stoppar i frysen. Är perfekt till pizza, pastasås och gratäng. 

Sånt som inte kan frysas försöker vi äta upp under mellandagarna, är väldigt sällan vi slänger något :)

Anmäl
2014-11-10 10:23 #18 av: tlover

Ni som fryser, glöm inte att äta det också.

När vi städade ur min pappas frys (2008) så hittade vi "Div pyttrester, jul - 87" Galen

Prenumerera på te!

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2014-11-10 19:18 #19 av: leemland

#18 Oj, kanske börja städa ut lite oftare ;P 

Själv så hittade jag en påse lussebullar idag i frysen, dom är "bara" ett år gamla ;P haha

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.