Annons:
Etikettdieter
Läst 2798 ggr
Blodfot
2013-12-19 09:43

vegiterian och jul

Hej, det är såhär att jag är vegiterian och har i ingen aning om vad jag ska äta på julbordet, tips mottages tacksamt!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Annons:
Fizzy
2013-12-19 09:45
#1

Hmm det blir svårt. Finns typ inget. Bröd?  Kan du äta fisk? Eller du avstår från det med. För annars är julbordet bara produkter från djur. Till och med janssons frestelse har fisk i sig.

May the Gerbils be with you :3

Rita-S
2013-12-19 09:55
#2

Det finns massor med alternativa rätter man kan göra, med ersättningar för köttprpodukter i det mästa. I stället för vanlig julskinka kan man göra griljerat kålrot eller sejtan-skinka exempelvis, det finns ju tofu och soya köttbullar, korv och så vidare. Beroende på hur "hårt" du kör som vegetarian förståss, om du äter fisk och gillar fisk kan du ju äta Janssons och sillen iaf.

Fyllda kålblad

Julpastej på kikärter

Julstek

Limepaj

Nöttestek

Lite generella tipps

Efterrätt

En artikel om det med

Bara för att ta lite av det som finns på sajten redan :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

tlover
2013-12-19 09:55
#3

Jag äter

Mjölkfri rödbetssallad, saffranfallafel, tofusk*nka, terökt tofu, ägghalvor m tartex, typ janssons, rödkålssalad m apelsin och chaimarinerade russin, egengjord senap, minst 3 sorters fakesill och potatis såklart.

Annat som finns är: seitanribbs (supergoda men innehåller gluten 😕), seitansk*nka, panerad ungsbakad kålrot, bönbollar, fröbollar, fakebollar, cocktailsojakorvar, johanssons frestelse, bovetesylta och mycket mycket mer.

kolla in på vegetariskt i fokus och vegan i fokus där finns massa mer.

Det finns då betydligt mer än vad du hinner göra på så kort tid som det finns kvar fram tills jul.

l'm back

Fizzy
2013-12-19 09:56
#4

Vill inte folket som du ska fira med laga det kanske du kan laga dom rätterna själv och ta med? :)

May the Gerbils be with you :3

Blodfot
2013-12-19 09:57
#5

tack för alla råd! Jag äter fisk!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Jetaime
2013-12-19 09:58
#6

Jag brukar alltid få ta med och laga själv, men annars äter jag mest bara bröd och tillbehör som jag kan äta. Är ändå inte så förtjust i julmaten så bryr mig inte så mycket :)

Annons:
Rita-S
2013-12-19 10:06
#7

Jag tycker sånt är så fel :/ Om jag bjuder på julmaten och inte har frågat om knytis, så tycker jag att jag måste iaf bjuda på minst en huvudrätt till även de med speciella behov eller dietter :( Även om man inte är jätteduktig på köket finns det ju färdiga glutenfria/köttfria produkter att köpa..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Jetaime
2013-12-19 10:08
#8

Så har det alltid varit för mig, men däremot min syster som har glutenallergi har alla lagt ner jättemycket tid på, gjort särskilt till henne och bakat glutenfritt osv. För alla anser att eftersom jag valt det själv så får jag "skylla mig själv".

Fizzy
2013-12-19 10:09
#9

#7 Tyvärr händer det ofta att man bjuder hem folk och glömmer fråga om sånt. För normen i samhället är ju att man äter och tål det mesta. Min sambo och jag har båda allergier som folk glömmer lätt. Man blir lite ledsen men vi har lärt oss. Träffat få som frågat mig om jag har en speciell diet eller livsstil som påverkar middagen. Känns bra när dom väl frågar.

May the Gerbils be with you :3

tlover
2013-12-19 10:12
#10

#8 samma har det varit för mig, jag får alltid ta med mig eller laga eget på plats om jag äter borta (vilket gör så att det är sällan som jag gör det) och ändå suckar folk och har sig. (jag fick till och med tänka ut och göra en trerättersmiddag till jag och en annan vegetarian som jag inte alls känner på svärmord 50 års fest, och jag fick reda på det bara 3 dagar före)

Däremot på jul då det är femtioelva rätter som ska tillagas så bidrar jag gärna, särskilt eftersom matlagning är kul

edit: TS undrar du om nått recept så är det ara att fråga

l'm back

Rita-S
2013-12-19 10:13
#11

Jag försöker komma i håg att fråga "allergier eller antipatier?" när jag inte känner folk..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

TerriZue
2013-12-19 10:45
#12

Förlåt, nu går jag ifrån ämnet lite men jisses! Vad oförskämt av folk att bjuda hem på middag och inte ens försöka hitta alternativ till vegetarianen. När jag äter hos min familj blir det i alla fall något substitut från veg-disken, inte så jätteupphetsande men de försöker i alla fall. Till och med mormor (som tycker det är rent vansinne att inte äta kött och tycker jag ska bli "som vanligt" igen) fixar i alla fall en liten sallad till mig. Hemma hos sambons familj är det tvärt om, de älskar att jag är vegetarian och att de får experimentera med olika maträtter, till julbordet får jag inte ha med mig något utom julgodiset, de har redan lagat till hur mycket godsaker som helst för mig.
Jag börjar inse att jag har en väldig tur..

TS, när det gäller mat på julbordet har jag inte mycket att tillägga, de förslag du redan fått är bra och goda. Jag kan dock tipsa om finsk morotslåda (min sambos familj är finsk och morotslådan är en traditionell rätt på deras julbord), den är fantastiskt god och dessutom lätt att göra och går att frysa in om man inte behöver så mycket på en gång. :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

tlover
2013-12-19 10:49
#13

#12 recept på morotslådan?

Det skulle vara kul med mer rena grönsaksrätter och inte substitut hit och dit. Jag vet inte om jag hinner i år däremot.

l'm back

Annons:
signemo
2013-12-19 22:19
#14

En sak jag reagerar över. Varför kan man inte ta med sig själv.

Jag har oftast mellan 13-20 personer här på julafton. Det är hel min man sida av släkten samt min mor o far. Det är aldrig någon som erbjuder sig att ta med något eller fixa något. Jo mamma frågade ibland när hon inte var så gammal.. Annars bara förutsätts  det att jag donar o fixar. Jag skulle bli jätteglad om någon sa. Jag tar med det och det, eller hjälper dig fixa  det eller det.

Jag tycker att julafton skall vara som ett knytis att alla bidrar , att man hjälps åt. Och det är inte den som ställer upp och har julafton hema hos sig som skall behöva fråga.

Nu har jag en fråga. Vad bjuder man en laktovegetarian på just vid jul. Personen ifråga har absolut inga krav därför ställer jag gärna upp.

Detta brukar jag ha på mitt julbord. Ni får gärna föreslå lite vegetariskt som komplement.

Först: Bröd, kex, ostar, sillsallad ev rödbetssallad, sillar,kalvsylta, lammfiol , nån korv.varmrökt laxsallad, kallrökt lax. ägghalvor mer kaviargrädde, någon sallad, ibland svampstuvning

Sen: Grönkål,Rödkål, brunkål, Skinka, köttbullar, Janssons frestelse, Pizzabullar, Förkokta marinerde rev.

Sist : Ris ala malta med Saftsås.

Senare, Kaffe, godis, frukt , dricka

jag har säkert glömt nått

Var rädda om varandra

tlover
2013-12-20 07:04
#15

#14 jag själv tycker det är ok att ta med sig på jul, det är annars när man blir "bjuden" på mat man inte känner sig så välkommen. Men har jag jul hemma får "köttisarna" ta med egna köttvarianter 😃

På första: kolla brödet och osten kankse kan du servera det rakt av (innehåller osten löpe är den inte laktoveg, vissa bröd kan innehålla konstiga saker så det är bäst att kolla också)

auberginesill är en favorit bland blandkostarna hos mig då det smakar lika dant, bovetesylta är ganska lätt att göra bor du i närheten av nån vegbutik (goodstore, Astrid och aporna etc) så kan du hitta kallskuren korv, tartex tycker jag är gott på ägghalvor istället för kaviar (lite olika beroende på hur folk gör med kaviar, fråga) annars finns tångkaviar i vanliga matbutiker (den svarta är ok den röda tror jag innehåller E120).

På "sen": skinka finns det många alternativ till, tex tofusk*inka (samma som aberginesillen), gluteskinka, kålrot och på vissa ställen kan man köpa färdig. Köttbullar finns det ju vegbullar i frysdisken, annars funkar fröbollar, bönbollar tex jag har saffranfallafel. Det finns massor av div janssons frestelse varianter bla dom då ansjovis byts ut mot oliver eller liknande. Seitanribbs går ju istället för revben, däremot kanske det är lite onödigt dyrt att köpa glutenmjöl för att göra det en gång.

ris ala malta vet jag inte vad det är i men det finns säkert vegetariska recept till det.

säg till om det är nått recept du undrar över

l'm back

signemo
2013-12-20 07:48
#16

Tack snälla, vilken bra sida med recept.😃 Kommer att testa några.

Jo Ris ala Malta. Det är kokt risgrönsgröt ( har en kanelstång i den också) sen rör man i vispad grädde o vaniljsocker.  Till det så har jag kokat en saftsås av jordgubbssaft.  Detta kan ingen i familjen vara utan.  Sonen och jag brukar ta fram Jansson o Ris ala Malta när alla gått  sen sitter vi och blir ännu mer proppmätta o pratar o har det riktigt juligt.

Jag vet att somliga har apelsin till sin, men det vill inte vi ha 😃

Var får man tag i Tofu? ( Som Du läser bor jag inte i stan)

saffranfallafel Hur gör man det.

Jag tycker det är kul o spännande med ny mat, och tar emot alla goda recept😃

Var rädda om varandra

tlover
2013-12-20 09:18
#17

Tofu köper man i en vanlig matvarubutik (jag tror till och med det finns att köpa i Storuman så då finns det mest överallt) ska man göra tex tofuskinka sa det inte vara silken tofu (den i tetrapack) utan fast tofu (hittar man inte marinerad kan man marinera själv).

man kan också göra egen tofu men det är lite havlt omständigt då man måste göra sojamjölk först.

Jag gör fallafel mer som vanliga bönbiffar (riktig friteras) och det är bara den jag vet har testats.

jag kör ju alltid bara på en höft men jag minns ungefär hur jag gjorde årets (gjorde det igår)

2½-3 dl kokta kikärter, ½ dl gullök, 2 vitlöksklyftor, ½-1 dl havregryn, ca 1 tsk grönsaksbuljongpulver (el ca 1/3 buljongtärning), spiskummin, koriander, persilja, ½-1 pkt saffran, liiite socker och ca ½-1 tsk grovt salt. Olivolja att steka i.

mixa kikärtorna, löken och havregrynen, stöt saffran med resten av kryddorna och mixa ned det också. forma till bollar eller små avlånga biffar och stek på medelvärme tills dom blivit fast men inte torr.

Eftersom jag lärt mig hur mycket det ska vara av allt genom att se det så skulle jag försteka en liten bit och smaka om kryddningen m.m. är bra.

Det går att göra större sats och frysa in i förväg.

l'm back

Ria74
2013-12-20 11:40
#18

När jag har gäster brukar jag försöka göra åtminstone en rätt som dom kan äta. Sen kan det blir lite mycket ibland, när släkt och vänner samlas finns det nötallergiker, glutenintolerant, laktosintolerant, vegetarian, vegan, skaldjursallergiker och lchf-are.

Ska alla komma blir man lite matt av att lösa matfrågan så alla blir nöjda.

Själv är jag nötallergiker och har inget emot att själv plocka med mig något om den som bjuder inte har nötfritt alternativ.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Lavine
2013-12-21 10:32
#19

Svårt det där när man vet att man inte kommer äta allt, eller kanske ens särskilt mycket, som bjuds på. På mitt ena alternativa julfirande är det helt okej och välkommet att ta med sig mat man gjort själv, och självklart får alla som vill ta av det jag gjort. På mitt andra firande skulle det bli väldigt mycket frågetecken om jag tog med något eget. Jag är ju där för att jag är bjuden! liksom. Nu är jag inte vegetarian, jag äter helst vegetariskt men fisk är ok. Äter helst inte kött, men kan göra det om det "behövs", men det är klart att julbordet blir inte så kul för mig om jag känner att jag måste äta köttbullar för att bli mätt. Men till TS: äter du fisk får du hoppas på en massa sillar och lax på julbordet! Äter du ägg kanske det finns ägghalvor också. Sillsallader och långkål och janssons är ju fritt fram också. Finns det sån mat blir du garanterat mätt. :)

CatchFatch
2013-12-21 15:14
#20

Jag vet inte m någon redan skrivit detta men jag tänkte endå dela med mig. :)

Jag är själv inte vegeterian men jag såg på Ernst julprogramm och han gjorde "köttbullar" fast det var brysselkål med panering! :)

Han kokade brysselkålen, rullade kålen när de var fuktiga i vetemjöl och i .. ströbröd tror jag och sen stekte han de :)
De vart bruna som köttbullar sen :)

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

Annons:
TerriZue
2013-12-21 17:35
#21

Här kommer receptet på morotslådan i #12

  • 21/4 dl ris

  • 5 dl vatten

  • c:a 1 kg morötter (strax under)

  • 1 liter mjölk

  • 2 tsk salt

  • 1 msk farinsocker

  • muskot

  • kardemumma

  • sötmandel

  • 2 ägg

Koka ris med vatten. Tillsätt mjölk och koka ihop till en gröt. Riv morötterna riktigt fint och blanda ner i gröten. Tillsätt kryddor och ägg (kryddorna får man ta lite på känn, jag har inte fått några anvisningar alls där utan brukar bara gå på vilka kryddor jag tycker bäst om och ta lite mer av dem än de andra). Smörj två formar och häll i smeten. Strö över lite ströbröd och några små klickar smör och ställ i ugnen. 175 grader i ungefär en timme.

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

[etsan]
2013-12-22 19:30
#22

jag är vegetarian och jag äter detta protein på julen:

- Veggkorvar

- veggköttbukllar

-kikärtsröra á la Etty

-Bönor

-á la bacon (veggnånting som är jättegott❤️)

Ja, det är väl bara det…

tlover
2013-12-22 20:46
#23

jag funderar på en ny rätt i år

l'm back

Upp till toppen
Annons: