Julgodis

Praliner

2016-11-20 19:00 #0 av: Carmarino

Det finns en uppsjö av sidor på nätet som beskriver hur man gör praliner från grunden, d.v.s. gjuter skal, fyller dem och ”lockar” (stänger) dem, så det kommer jag inte att gå in på här. Eftersom det tar väldigt lång tid att göra praliner från grunden så kommer jag att fokusera på lite enklare metoder.

Det allra enklaste sättet att göra praliner är förstås att blanda smält choklad med någon smaksättning och fylla t.ex. ischokladformar av metall med chokladsmeten.

Man kan även fylla färdiga pralinskal. De finns att köpa på nätet och de fungerar alldeles utmärkt. Använder man färdiga skal kan man fylla dem med lite vad man själv tycker om, t.ex. kolakräm/dulce de leche, hasselnötskräm/nutella, jordnötssmör etc., men det vanligaste är att göra en tryffel. Tryffeln kan man smaksätta på många olika sätt. En bra utgångspunkt är 

1 dl (100 g) grädde
100 g choklad - eller 200 g för en fastare tryffel
1 msk (20 g) glukos/honung och/eller 25 g rumstempererat smör

Smaksättning, t.ex.:
finrivet skal av apelsin, citron eller lime, samt ev. 2 msk saft
likör eller sprit, 1-2 msk
några droppar mintarom
hallon (mosa ca 2 dl hallon med 1 msk socker och låt rinna av)
blåbär (tinade, mosade och avrunna)
jordgubbar, ca 1 msk, passerade eller mixade
lakrits, t.ex. pulver, sirap eller mortlad turkisk peppar
saffran, 0,5-1 g
pepparkakskrydda

Hacka chokladen fint eller - om du, som jag, tycker det är jobbigt att hacka eftersom chokladbitarna far runt i hela köket - värm den över vattenbad, eller försiktigt i mikron, så att den är mjuk men inte flytande.
Koka upp grädden med glykos/honung och eventuell smaksättning. Beroende på vad man smaksätter med kan grädden behöva stå och dra i sig smakerna. 15 minuter räcker ganska bra, men låt den gärna stå längre.
Hetta upp grädden igen men bara tills den första bubblan syns. Slå grädden över den finhackade/mjuka chokladen. Blanda till en jämn och slät smet, med slev, slickepott eller stavmixer.
Vill du ha smör i så tillsätt detta i små klickar medan chokladen fortfarande är ljummen.
Låt sedan tryffeln svalna till 25-28 grader. Är den varmare så smälter chokladskalet när du fyller det.

Enklast är att spritsa fyllningen i skalen, och då rekommenderar jag engångsspritspåsar eftersom tryffeln kan täppa till avloppsrören när man diskar ur återanvändbara spritspåsar.
Klipp ett litet hål; bara 1-2 mm för annars är det svårt att stoppa flödet om tryffeln är rinnande. Har den stelnat lite kan hålet göras större.

Låt skalen vara kvar i plastformen de levereras i och fyll upp till 2-3 mm under kanten. Knacka formen i bänken så att eventuella luftbubblor försvinner. Ställ formen att stelna i kylen. Gör sedan en botten på pralinerna. Då smälter man choklad, fyller den i en sprits och fyller upp skalen. Skrapa gärna av med t.ex. en spatel så att det blir ett jämnt ”lock” och låt sedan stelna.

Orkar/hinner/vill man inte ”stänga” skalen så kan man dekorera med t.ex. frystorkad frukt, strössel, lakritspulver etc., beroende på vilken smak det är på tryffeln. Det fungerar dock bara om fyllningen är tillräckligt tjock för att inte rinna ut.

Vill man inte göra praliner så kan man använda tryffeln som den är. Då rekommenderar jag den lite fastare tryffeln, för annars blir den svår att hantera. Det kladdigaste sättet är att rulla tryffelsmeten till kulor och sedan rulla dem i smält choklad, kakao, hackade nötter eller vad man själv tycker passar. Det enklaste sättet är att spritsa smeten i ischokladformar och sedan låta den stelna. Tryffeln bör förvaras svalt för i rumstemperatur blir den rätt kladdig.

Det näst enklaste sättet är att fylla smeten i en fyrkantig form, låta den stela och sedan skära den i bitar. Eftersom de mjuknar i rumstemperatur är det en fördel att slå in dem i t.ex. cellofan, smörpapper eller annat. Är man lite bekväm av sig, som jag, så använder man färdiga godispapper, som är väldigt lätta att använda.

Använd choklad av bra kvalitet, men det är inte nödvändigt att ta de allra dyraste sorterna. Mina egna favoriter är Valhrona, Odense och Lindt. Valhrona är rätt dyr, och finns inte att köpa i vanliga butiker, men den smakar väldigt gott och är väl värd sitt pris. Odense och Lindt kan köpas i vanliga affärer till en rätt rimlig peng.


Här är några kommentarer om de olika sorterna av Valhrona-choklad som jag testat:

Guanaja 70%, väldigt fin smak, och mycket populär bland de som tycker om mörk choklad.
Caraibe 66%, också väldigt fin smak och den brukar gillas även av de som inte tycker om mörk choklad
Manjari 64%, en lite mildare och väldigt exklusiv choklad.

Jivara 40%, min favorit när det gäller mjölkchoklad, så det gäller att ha paketet svårtillgängligt annars är det lätt att det inte finns något kvar när det är dags att göra tryffel.
Caramélia 36%, smakar lite kolaaktigt, och den är rätt söt, god till kolatryffel.
Biskelia 34%, väldigt ljus mjölkchoklad som är försvinnande god. Har därför inte testat att använda den till praliner.
Dulcey 32%,”blond” choklad, även denna är otroligt god, så det blev inga praliner av den heller.

Ivorie 35%, jag äter inte gärna vit choklad men denna tycker till och med jag om. Den har en svag kolaton.
Opalys 33%, även denna vita choklad är väldig mild och god i smaken. Den är till och med godare än Ivorie.

Valhrona-choklad kan köpas på nätet, t.ex. här:

http://www.lyckasmedmat.se/90_valrhona-choklad
http://www.chokladgallerian.se/choklad/ (här kan man även köpa tryffelskal)
http://www.chokladshopen.se/choklad-1/varumarken/valrhona?pagenum=1
http://www.kokbokhandeln.se/valrhona/shop/catalog/index.php?cPath=26

Pralinskal och tryffelkulor i alla möjliga former kan man köpa på http://aso.se/sv/artiklar/skal/. Det är väldigt stora förpackningar, men skalen håller ganska länge. Det är ju bra att ha några hemma om man skulle få lite passande fyllning över någon gång. Då är det bara att fylla den i skalen, och vips har man praliner.

Lite mindre förpackningar finns på http://www.chokladgallerian.se/chokladvaror/.


Nördfakta

Särskilda chokladsmältare finns att köpa. De behöver oftast inte någon direkt passning om man inte ställer temperaturen för högt.

Denna kan man för övrigt även använda till att varmhålla ”småvarmt” på buffébordet:
http://www.chokladgallerian.se/tillverkningsredskap/chokladsmaltare.

Den här är lite enklare och billigare:
https://fyndiq.se/product/981084-chokladsmaltare-c3-delicatezza/


Man kan också sätta ugnen på 100 grader. När ugnen är varm, stäng av den och sätt in en metallskål med chokladen i. Låt den stå någon timme och rör sedan om. Eller också kan man smälta chokladen i mikron, men då får man passa den noga så att den inte blir bränd. Om den blir det så går den inte att använda.

Temperera choklad

Detta kommer jag inte att gå närmare in på, för det finns mängder av beskrivningar på nätet över hur det går till. Den här sidan t.ex. berättar väldigt bra om tempereringens vedermödor:
http://www.bagerskan.se/2013/02/lilla-bakskolan-choklad-temperering.html?m=1

All choklad är tempererad när man köper den, men tempereringen försvinner när man värmer den till högre temperatur än ”sluttempereringstemperaturen” (den understa av temperaturerna i nedanstående lista). Om man lyckas smälta chokladen utan att temperaturen går över denna så är den fortfarande tempererad. Det är väldigt svårt, men med en bra chokladsmältare och gott om tid så går det att lyckas. Jag testade i min Chokladsmältare från Städter (se ovan), och pralinerna släppte från polykarbonatformen jag använde. Så det verkar som om tempereringen gick bra - men det tog nog ett par timmar innan chokladen var flytande.

Vill du ändå testa; här är de temperaturer som gäller:

Mörk choklad
värm till 48–50°C
kyl till 27–28°C
värm till 31–32°C

Mjölkchoklad
värm till 45°C
kyl till 25–27°C
värm till 30°C


Vit choklad

värm till 45°C

kyl till 25–29°C

värm till 29°C

OBS! Valrhona choklad ska smältas till lite högre temperatur

Mörk choklad
värm till 55–58°C
Mjölkchoklad och vit choklad
värm till 48–50°C
kyl och värm sedan enligt ovan

Göra egen choklad

Vill man göra egen choklad gäller det att få tag i kakaosmör. Det brukar finnas i välsorterade affärer eller hälsokostbutiker.

Ett enkelt grundrecept är:

50 g kakaosmör
3–5 msk kakao, beroende på kakaosort och hur kraftig smak man vill ha.
1 msk honung eller annan sötning, t.ex. agavesirap eller lönnsirap
1 krm äkta vaniljpulver


Smält kakaosmöret försiktigt i en skål över ett vattenbad. Ta bort från spisen så fort kakaosmöret smält. Jag brukar koka upp vatten i en vattenkokare, hälla det i en kastrull och sätta skålen över kastrullen. Det tar lite längre tid att smälta kakaosmöret, men man riskerar inte att det blir för varmt. Skulle det ta väldigt lång tid, koka upp lite mer vatten och häll i kastrullen. Se bara till att skålen som kakaosmöret ligger i inte kommer i kontakt med vattnet.
Blanda ner kakao, honung och vaniljpulver i kakaosmöret. Rör om ordentligt.

Om du ska göra praliner; fyll en spritspåse med chokladsmeten. Klipp ett hål ca 1–2 mm stort och spritsa smeten i små pralinformar. Enklast är att använda formar i silikon, eller ischokladformar.
Eller häll upp smeten i en liten form med kanter täckt med bakplåtspapper för att göra en chokladkaka. Toppa gärna chokladkakan med exempelvis hackade mandlar, hackad torkad frukt, granatäppelkärnor, torkade bär, kokoschips eller -flingor, kakaonibs, lakritsgranulat etc.

Låt chokladen stelna helt i kylskåp innan pralinerna tas ur sin form eller chokladkakan bryts i bitar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-11-20 19:30 #1 av: Tarotstollan

Oj, vad gottsugen jag blev nu!Dreglar Jag får köpa mina praliner färdiga men det hade varit kul att testa någon gång när det fanns tid till det och att man hade alla grejerna hemma för "storkok".Tummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-11-20 19:43 #2 av: Carmarino

#1 Att göra en tryffel tar faktiskt inte så lång tid som man tror, så du kan ju börja med det. Gör på det enklaste sättet, d.v.s. koka upp grädde och honung/glukos, blanda med choklad och häll i någon smaksättning (om du vill). Fyll sedan smeten i ischokladformar, så slipper du allt kladd. Det kommer att bli en riktig hit på gottebordet, jag lovar. Glad

När jag skulle göra praliner till julgottebordet förra året, så testade jag flera olika smaker på tryfflar (i ischokladformar) under hösten. Eftersom jag inte kunde äta upp allt själv så bjöd jag på vänner och bekanta. Förra veckan var det faktiskt en som nämnde "julgodiset". Så hon kom ihåg det fortfarande, ett helt år efteråt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-11-22 14:02 #3 av: DesK

Åh, vilken bra artikel! Glad Var jättelengesedan som jag gjorde praliner, men nu blev jag ju sugen på att göra en omgång Glad

Désirée

Anmäl
2016-11-22 14:07 #4 av: Carmarino

#3 Tack. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-04-09 14:07 #5 av: Carmarino

Ni vet väl att man inte behöver vänta till jul med att göra praliner? Det går lika bra att göra dem till påskbordet också. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-07 17:58 #6 av: Tant Grön

Kanske till midsommar? Dreglar

Anmäl
2017-06-08 10:58 #7 av: Carmarino

Ja, midsommar är ett utmärkt tillfälle att göra praliner till. Tänk en härlig chokladpralin med jordgubbstryffel. Det hade jag gärna ätit. Däremot tror jag inte det är så lyckat med matjessilltryffel. SkämtarSkrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-10 20:37 #8 av: Derrtag

Ja, jag är ju bara 12 år, och detta var den första riktiga recepten som jag försökte med, men säg ärligt, hur blev resultatet?SkämsSkrattar  Hemskt, va?

                                                                                                                                                         

  Cogito, ergo sum.  

                        René Descartes               

Anmäl
2017-06-10 20:44 #9 av: Carmarino

För att vara första gången måste jag säga att det faktiskt är rätt bra. Vit choklad är väldigt svår att jobba med, så det är strongt gjort att du fått skalen så pass hela ändå.Tummen upp

Praliner är inte lätt - särskilt inte när man gjuter skalen själv. Det har jag aldrig vågat mig på, så jag tycker du är jätteduktig. Kom ihåg, även de bästa konditorer misslyckas gång på gång, men de fortsätter tills det blir bra. Du ska se att nästa gång du försöker blir det ännu bättre.

Hur gjorde du skalen; med tempererad choklad eller bara smält? Hade tryffeln hunnit svalna tillräckligt innan du fyllde skalen - och hade skalen hunnit stelna helt? Är ingen expert på praliner, så jag vet inte om det är därför dina gick sönder, men det kan bero på något av detta.

Ser fram emot att få se fler praliner du gjort. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-05 17:22 #10 av: Carmarino

Hurra! Tempereringen lyckades!

Testade att temperera chokladen med chokladsmältaren enligt beskrivningen ovan, och det funkade även med den här lite djupare formen. Blandade i lite apelsinpasta i chokladen, så jag var inte säker på att det skulle funka, men det gjorde det. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-05 19:21 #11 av: VSK

#10

Du kan adressen Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-05 19:28 #12 av: Carmarino

#11 Men du tycker ju inte om mörk choklad. LiparSkämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-05 19:38 #13 av: VSK

Storgråter

Tänkte det hade blivit nåt fel med ljusmätningen i kameran Yrar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-05 19:40 #14 av: Carmarino

Nej, de är precis lika mörka i verkligheten. Glad

Kommer förmodligen att testa att göra med ljus choklad också, så då kan jag ju tänka på dig. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-05 19:47 #15 av: VSK

Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-12 15:05 #16 av: Carmarino

Köpte en ny chokladform i veckan, och var naturligtvis tvungen att testa den - särskilt som jag nyligen köpt 5,4 kg Valhrona-choklad (fördelade på sex olika sorter). Glad

Använde chokladsmältaren för att temperera chokladen, och den här gången valde jag den 64 %-iga Manjari. Det syns inte på bilden, men jag smaksatte en tredjedel av chokladkakorna med lakritspulver, en tredjedel med flingsalt och lät den sista tredjedelen vara naturell. Den med flingsalt blev godast faktiskt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-14 11:48 #17 av: Carmarino

Samtidigt som jag beställde ovanstående form, beställde jag även två silikonformar. Det är stora som en vanlig chokladkaka, och jag testade dessa igår. I beskrivningen stod att det behövdes 200 g choklad till varje chokladkaka, så jag smälte 400 g. Den här gången blev det ljus choklad, nämligen Valhrona Jivara 40 %.

Som synes på bilden blev det så mycket att det rann över (därav "vingarna" på chokladkakorna), plus att det även blev 12 minichokladkakor och tre "praliner". Tror att det räcker med 150 g choklad per chokladkaka. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-16 10:32 #18 av: nevamisse

Jag har aldrig gjort egen choklad eller praliner, ska testa! Färdiga pralinskal verkar smidigt att börja med. :)

Anmäl
2017-08-16 11:07 #19 av: Carmarino

Lycka till nevamisse. Berätta gärna hur det blev - med foto om du kan. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-16 19:29 #20 av: nevamisse

#19 Javisst, återkommer. Har du något tips på sidor som är bra att beställa ifrån?

Anmäl
2017-08-17 06:45 #21 av: Carmarino

De jag själv brukar beställa från finns med bland länkarna i artikeln. Chokladgallerian har dock bara pralinskal med vit choklad numera, så jag rekommenderar Åsö. De har väldigt mycket att välja på.

Chokladen jag beställde nyligen beställde jag från Kokbokhandeln, eftersom de har ett lite större utbud av Valrhona-choklad, men det går att använda annan choklad också. Tips finns i artikeln.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-17 17:06 #22 av: Carmarino

Mina chokladtester fortsätter. Idag blev det Valrhona Jivara 40 % för hela slanten. Pralinerna innehåller rostad hasselnöt och kakorna är smaksatta med Limoncello di Capri. Det var inte meningen att det skulle bli två kakor, men 150 g choklad räcker till mer än man tror. Glad

Likören gjorde dock att chokladen blev lite grynig, så det var svårt att få bort luftbubblorna. Därför är det lite "hål" i dem. Tog två matskedar likör till 150 g choklad, och det kan ha blivit lite för mycket. Smeten smakade gott men starkt, men förhoppningsvis blir det lagom nu när chokladen har stelnat. Galen

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-17 18:54 #23 av: VSK

Ser inte helt fel ut. De till vänster påminner lite till utseendet om de godaste i Alladin asken Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-18 06:20 #24 av: Carmarino

Du menar gräddnougaten? Ja, den är riktigt god. Den jag gjort är mjölkchoklad och hasselnöt, så den påminner mer om trillingnöt i smaken. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-18 12:26 #25 av: VSK

Jösses så här finns många namn på godsaker Förskräckt

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-18 13:16 #26 av: Carmarino

Du läser aldrig på asken vad det är du äter va? Skrattar

Fast trillingnöten tog de ju bort för ett några år sedan, trots att den var en av de godaste. De ersatte den med en pralin som inte alls var lika god.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-18 14:46 #27 av: VSK

#26

Nej, läser ej. Har inga allergier gällande ätbart så jag mumsar bara på Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-18 14:48 #28 av: Carmarino

#27 Brukar inte läsa på asken på grund av allergier, utan för att jag vill veta vilka praliner som verkar ha godast innehåll. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-18 15:07 #29 av: VSK

Gapskrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-19 16:14 #30 av: Carmarino

Idag testade jag en ny choklad som jag aldrig provat tidigare, nämligen Valrhona Itakuja 55%. Den är dubbelfermenterad, d.v.s. man har jäst kakaobönorna ytterligare en gång tillsammans med passionsfrukt och fått fram en väldigt fin choklad/passionsfruktsmak. Det är de runda, rutiga kakorna till höger. Testade en form jag haft liggande i skåpet länge, men aldrig provat förut, så det blev premiär även för den.

"Topparna" till vänster är tryffel gjord på Valrhona Manjari 64 %, grädde och Bailey's likör. Orkade inte stå och rulla dem, så därför spritsade jag dem i formar istället.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-19 22:02 #31 av: VSK

Slurp Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-20 16:34 #32 av: Carmarino

Dagens chokladtest. Har även en rektangulär, rutig form som jag aldrig använt förr, så den blev perfekt till de här chokladkakorna. Även den här chokladen, Valrhona Mananka 62 % är dubbelfermenterad, fast denna är jäst andra gången med apelsin istället för passionsfrukt.

Tryffeltopparna till vänster är även de gjorda på Valrhona Manjari 64 % och grädde, men med Limoncello di Capri som smaksättning.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-20 20:10 #33 av: DesK

#32 Var till vänster är tryffeltopparna? CoolSkämtar

Désirée

Anmäl
2017-08-20 20:57 #34 av: Carmarino

#33 Oops. Missade visst bilden. Nu finns den där. GeneradGlad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-21 14:18 #35 av: Carmarino

Mina tester av den nyinköpta chokladen fortsätter. Idag blev det Valrhona Otucan, som är en 69 % choklad från Venezuela. Den är gjuten i samma form som chokladen i #16.

Jag brukar inte tycka om mörk choklad, men den här var helt sagolikt god, så den kommer jag absolut att köpa igen. Synd att jag bara hittar den i 400 g påsar. Hade gladeligen köpt minst ett kilo av den.DreglarGlad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-21 19:36 #36 av: VSK

Jösses så gott det ser ut, trots mörk choklad. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-24 10:43 #37 av: Carmarino

Idag testade jag den näst sista av de nyinköpta chokladsorterna från Valhrona, som heter Macaé och är en mörk 62 % choklad från Brasilien. Den var faktiskt lika god som ovan nämnda Otucan.

Det blev en bukett blommor, gjorda i den nya formen från Chocoloate World. (Formen i #35 kommer också därifrån.)

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-24 10:48 #38 av: VSK

#37

Enbart det estetiska är smarrigt Tummen upp

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-24 11:23 #39 av: Carmarino

#38 Tack.

Gjorde faktiskt dubbel sats, för jag tyckte det var lite snålt med bara 10 blommor, men de andra fick inte plats på fatet. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-24 11:49 #40 av: VSK

#39

Vi har massor med tomma fat Får idé

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-24 11:59 #41 av: Carmarino

#40 Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-24 12:03 #42 av: VSK

Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-24 19:25 #43 av: Carmarino

Dags för test av den sista sorten av chokladen jag köpte. Den heter Illanka och är en mörk choklad med 63 % kakao. Den är gjord på bl.a. peruanska Gran Blanco kakaobönor, som är bland de mest exklusiva kakaosorterna i världen. Även denna är väldigt god.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-24 19:39 #44 av: VSK

Ser gott ut trots mörk choklad. Har ju märkt på sistone att mörk choklad kan vara gott Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-24 19:41 #45 av: Carmarino

Ja, det har jag också märkt. Måste ha ätit fel sorts mörk choklad innan. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-24 19:47 #46 av: VSK

Lyssnar på musikSkämtar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-26 18:53 #47 av: Carmarino

Chokladbuffén på kräftskivan. Bilden är kanske inte den bästa, men det var mörkt ute och enda belysningen var stearinljusen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-26 18:54 #48 av: VSK

Jösses Emalia så mkt godsaker Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-26 19:01 #49 av: Carmarino

Ja, det är alla ovanstående sorter samlade på en bricka (och i två formar). Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-26 19:30 #50 av: VSK

Blev det nåt kvar av alla godsakerna?

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-26 19:38 #51 av: Carmarino

Ja, faktiskt. De var nog rätt mätta efter alla kräftorna (med mera). Glad

Gav värdinnan en "doggy-bag" med blandad choklad, och idag gav jag en ask choklad till en släkting. Resten tog jag hem. Hyschar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-26 19:41 #52 av: VSK

Jösses så mkt gott det är på bild. 

Klart du ska ta hem den choklad som blev kvar tycker jag. Kanske går nån bra film på tv ikväll och ja, då har du lite praliner att smaska på Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-26 19:52 #53 av: Carmarino

Ja, det var väldigt gott. Behövde absolut inte gå hungrig därifrån. Faktum är att jag blev så mätt att jag nästan fick ont i magen. Glad

Tror inte det blir några praliner ikväll - men det kommer ju fler kvällar. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-26 19:54 #54 av: VSK

Tummen upp

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-08-27 13:08 #55 av: Jinglebelle

Så duktig du är, Carmarino! Väldigt fina och inspirerande bilder Tummen upp

Anmäl
2017-08-27 18:40 #56 av: Carmarino

Tack Jinglebelle. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-02 16:55 #57 av: Carmarino

Köpte lite nya varianter av Valrhonachoklad. Ska testa dem så snart jag hinner. Återkommer med rapport när jag gjort det. Glad

Sorterna är (uppifrån, från vänster till höger):

Caraïbe 66%, Araguani 72%, Ashanti 67%, Nyangbo 68%
Taïnori 64%, Kalingo 65%, Abinao 85%, Andoa noir 70%

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-02 19:11 #58 av: VSK

Läste nyss att chokladlagret i Sverige tagit slut Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-02 19:13 #59 av: Carmarino

Aha, var det därför jag inte kunde beställa alla sorterna? Det var några som inte fanns i lager. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-02 19:17 #60 av: VSK

Njae nu syftade jag på att du har köpt upp lagret Får idéLipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-02 19:30 #61 av: Carmarino

Aha! Tummen uppSkrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-02 19:47 #62 av: VSK

Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-03 16:16 #63 av: Carmarino

Testade att göra jordnötspraliner idag. Själva chokladen är Valrhona Caraïbe 66%.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-03 17:32 #64 av: VSK

Ser riktigt smarrigt ut tycker jag Tummen upp

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-03 18:01 #65 av: Carmarino

Tack. Tempereringen lyckades tydligen, för de blev ovanligt blanka. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-03 18:18 #66 av: VSK

Hade du gjort de i vit choklad så hade du kunnat kränga de som diamanter Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-03 18:35 #67 av: Carmarino

Får testa det sedan. Fast vit choklad är så himla svår att temperera, så det brukar vara svårt att lyckas.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-03 18:46 #68 av: VSK

Storgråter

(önskar jag hade nåt klokt att tillägga nu men det har jag inte) Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-03 18:56 #69 av: Carmarino

Kom på att jag har ett par påsar med Odense vita chokladknappar. De är ju rätt små, så det borde gå lättare att smälta dem. Ska testa med dem. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-03 20:27 #70 av: VSK

Vilken enorm tur du hade som har sånt liggandes Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-04 06:45 #71 av: Carmarino

Det är inte tur, det är skicklighet. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-04 08:12 #72 av: VSK

GapskrattarTummen upp

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-05 10:16 #73 av: Carmarino

Det gick inte så bra att göra praliner av den vita chokladen. Tempereringen misslyckades, så jag har bara lyckats få ut en av pralinerna ur formen. Får nog spola den med hett vatten och hoppas på att de lossnar då. Ledsen

Till vit choklad är det nog bättre att använda siliconformar. Då är det inte lika viktigt med tempereringen utan man kan trycka ut pralinerna ändå. Tror inte jag har några "diamantformar" i silikon, så jag får nog testa någon annan form.

Å andra sidan så är inte Odenses vita choklad särskilt god, så jag får vänta tills jag köpt Valrhonas. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-05 10:17 #74 av: VSK

Storgråter

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-08 13:17 #75 av: Carmarino

Nu har jag börjat testa de nya chokladsorterna. Först ut är den med mest kakao: Abinao 85%. Brukar inte tycka om mörk choklad med 70% kakao i ens, men den här kunde jag faktiskt äta. Den var kanske inte jättegod direkt - smakade ungefär som att äta ren kakao - men den smakade ändå rätt bra.

Beskrivningen på den här chokladen låter som följer:

Extra mörk choklad med sofistikerad styrka. Den har en koncentrerad och elegant balans i många dimensioner. Den domineras av bitterhet och kraftig tannin, vilket kännetecknas av den höga kakaohalten och den unika blandningen av afrikanska kakaobönor.

Och det kan jag nog hålla med om. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-09 13:08 #76 av: Carmarino

Var på hantverksmässan "Fingrar kan" idag - och gissa vad jag köpte... Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-09 13:12 #77 av: VSK

Knappar Funderar

Sömmerska? Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-09 14:41 #78 av: Carmarino

Tror inte att jag ska försöka sy i några av dem i något klädesplagg. För det första så saknas det hål i knapparna och för det andra så är de alldeles för kladdiga. Skrattar

De färgade knapparna är faktiskt smaksatt choklad. Smakerna är jordgubbe, karamell, apelsin och citron. Av någon anledning är citronchokladen grön, så den är nog gjord på omogna citroner. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-09 19:26 #79 av: VSK

Citron som är så gott. Kan dock inte minnas att jag ätit choklad med citronsmak. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-09 19:32 #80 av: Carmarino

Ja, chokladen med citronsmak var faktiskt rätt god. Har testat alla fyra, men det är svårt att säga vilken som är godast. Det lutar åt antingen jordgubbe eller karamell, men de andra två är inte heller så tokiga.

Den vita chokladen - som jag ännu inte har fått ut ur formen - är smaksatt med citron. Sedan gjorde jag ju tryffel med Limoncello tidigare (se #32) och den smakade faktiskt lite citron. Har några citroner kvar, så jag ska kanske testa att blanda i det i någon av de mörka sorterna för att se hur det blir.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-09 19:46 #81 av: VSK

#80

Behöver du experthjälp med att bestämma vilken som är godast FunderarSkrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-09 19:49 #82 av: Carmarino

Tror att jag klarar det själv, men jag måste smaka noga på alla sorterna, så de lär ta slut rätt snart. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-09 19:53 #83 av: VSK

Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-10 14:26 #84 av: Carmarino

Idag blev det test av Andoa Noir 70% ekologisk och fairtrade-certifierad choklad. Smaken ska vara citrus och en intensiv bitterhet. Märkte inte av varken citrus eller bitterhet. Tyckte faktiskt den var rätt god. Mina smaklökar har kanske börjat vänja sig vid mörk choklad? FunderarFörskräcktSkrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-10 14:28 #85 av: Carmarino

Fick förresten den här bilden i mitt instagramflöde: https://www.instagram.com/p/BY21N-xg4is/?taken-by=christiangruebler

Det är lite mer avancerade saker än mina små chokladbitar. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-10 20:12 #86 av: VSK

#84

Om dina smaklökar vant sig så måste du nog äta väldans mkt choklad Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-10 20:56 #87 av: Carmarino

#86 Inte precis, men jag har provat väldigt många olika sorters mörk choklad de senaste veckorna. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-10 20:59 #88 av: VSK

#87

Du får vila dina smaklökar ett tag då Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-10 21:04 #89 av: Carmarino

#88 Har fortfarande sex nya smaker (tror jag) att testa. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-10 21:19 #90 av: VSK

Härligt Tummen upp

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-12 14:57 #91 av: Carmarino

Dagens smak blev Valrhona Ashanti 67 %, vilken är en mörk choklad "med ton av hasselnöt, kryddighet, lakrits, kanel och tonka". Dessa toner smakade jag inte så mycket av, men den smakade lite "karamelligt", så den var rätt god.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-12 21:10 #92 av: VSK

Oj så gott det låter. Vet dock ej vad just tonka är för nåt. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-13 06:34 #93 av: Carmarino

Det vet inte jag heller, så kanske är det det som smakade karamell. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-13 07:49 #94 av: VSK

Det viktiga är ju att det stimulerar smaklökarna Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-13 11:36 #95 av: Carmarino

Bara för det så kollade jag upp tonkabönor och hittade lite info:

Tonkabönan är en fermenterad, torkad krydda som går att använda ungefär som vanilj, i pannacotta eller chokladpraliner till exempel, men smaken är lite kryddigare. Efter att ha torkats marineras bönorna i rom för att förstärka smaken ytterligare.

Hittade även en hel del olika beskrivningar av dess smak:
bittermandel
plommonkärnor
vanilj
tobak
rök

lakrits
dragon
kola
läder
choklad

och några lite mer udda smakbeskrivningar:
nybilslukt
estrarna i färska plastleksaker som badbollar
Wunderbaum vanilj

Naturligtvis har jag beställt en burk tonkabönor bara för att testa. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-13 11:43 #96 av: VSK

Jösses så många smakupplevelser av samma krydda Gapskrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-13 11:47 #97 av: Carmarino

Ja, det är några stycken. Får testa själv och se vad jag tycker. Hoppas att jag slipper känna tobak, rök, hö, läder, nybilslukt, plastleksak och Wunderbaum åtminstone. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-13 11:51 #98 av: VSK

Skrattar

Vanilj hade ju funkat annars Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-13 11:56 #99 av: Carmarino

Ja, jag har för mig att jag hört att det är den vanligaste beskrivningen, d.v.s. att man kan ersätta vanilj med tonka i bakverk. Fast tonka är lite kryddigare.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-13 11:57 #100 av: VSK

Vet jag väl YrarGapskrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-17 16:22 #101 av: Carmarino

Har köpt lite "inspirationslitteratur". Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-17 19:49 #102 av: VSK

Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-09-19 18:30 #103 av: Carmarino

"Sju härliga anledningar till varför du ska äta choklad"

Nåja, man får nog ta tipsen med en nypa salt, men tveka inte att ta en bit choklad när du får tillfälle. Chokladen kan man dock ta med en nypa salt, för salt förhöjer smaken på den. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.