Annons:
Etiketterartikelgodis
Läst 21752 ggr
Carmarino
2016-11-20 19:00

Praliner

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns en uppsjö av sidor på nätet som beskriver hur man gör praliner från grunden, d.v.s. gjuter skal, fyller dem och ”lockar” (stänger) dem, så det kommer jag inte att gå in på här. Eftersom det tar väldigt lång tid att göra praliner från grunden så kommer jag att fokusera på lite enklare metoder.

Det allra enklaste sättet att göra praliner är förstås att blanda smält choklad med någon smaksättning och fylla t.ex. ischokladformar av metall med chokladsmeten.

Man kan även fylla färdiga pralinskal. De finns att köpa på nätet och de fungerar alldeles utmärkt. Använder man färdiga skal kan man fylla dem med lite vad man själv tycker om, t.ex. kolakräm/dulce de leche, hasselnötskräm/nutella, jordnötssmör etc., men det vanligaste är att göra en tryffel. Tryffeln kan man smaksätta på många olika sätt. En bra utgångspunkt är

1 dl (100 g) grädde
100 g choklad - eller 200 g för en fastare tryffel
1 msk (20 g) glukos/honung och/eller 25 g rumstempererat smör

Smaksättning, t.ex.:
finrivet skal av apelsin, citron eller lime, samt ev. 2 msk saft
likör eller sprit, 1-2 msk
några droppar mintarom
hallon (mosa ca 2 dl hallon med 1 msk socker och låt rinna av)
blåbär (tinade, mosade och avrunna)
jordgubbar, ca 1 msk, passerade eller mixade
lakrits, t.ex. pulver, sirap eller mortlad turkisk peppar
saffran, 0,5-1 g
pepparkakskrydda

Hacka chokladen fint eller - om du, som jag, tycker det är jobbigt att hacka eftersom chokladbitarna far runt i hela köket - värm den över vattenbad, eller försiktigt i mikron, så att den är mjuk men inte flytande.
Koka upp grädden med glykos/honung och eventuell smaksättning. Beroende på vad man smaksätter med kan grädden behöva stå och dra i sig smakerna. 15 minuter räcker ganska bra, men låt den gärna stå längre.
Hetta upp grädden igen men bara tills den första bubblan syns. Slå grädden över den finhackade/mjuka chokladen. Blanda till en jämn och slät smet, med slev, slickepott eller stavmixer.
Vill du ha smör i så tillsätt detta i små klickar medan chokladen fortfarande är ljummen.
Låt sedan tryffeln svalna till 25-28 grader. Är den varmare så smälter chokladskalet när du fyller det.

Enklast är att spritsa fyllningen i skalen, och då rekommenderar jag engångsspritspåsar eftersom tryffeln kan täppa till avloppsrören när man diskar ur återanvändbara spritspåsar.
Klipp ett litet hål; bara 1-2 mm för annars är det svårt att stoppa flödet om tryffeln är rinnande. Har den stelnat lite kan hålet göras större.

Låt skalen vara kvar i plastformen de levereras i och fyll upp till 2-3 mm under kanten. Knacka formen i bänken så att eventuella luftbubblor försvinner. Ställ formen att stelna i kylen. Gör sedan en botten på pralinerna. Då smälter man choklad, fyller den i en sprits och fyller upp skalen. Skrapa gärna av med t.ex. en spatel så att det blir ett jämnt ”lock” och låt sedan stelna.

Orkar/hinner/vill man inte ”stänga” skalen så kan man dekorera med t.ex. frystorkad frukt, strössel, lakritspulver etc., beroende på vilken smak det är på tryffeln. Det fungerar dock bara om fyllningen är tillräckligt tjock för att inte rinna ut.

Vill man inte göra praliner så kan man använda tryffeln som den är. Då rekommenderar jag den lite fastare tryffeln, för annars blir den svår att hantera. Det kladdigaste sättet är att rulla tryffelsmeten till kulor och sedan rulla dem i smält choklad, kakao, hackade nötter eller vad man själv tycker passar. Det enklaste sättet är att spritsa smeten i ischokladformar och sedan låta den stelna. Tryffeln bör förvaras svalt för i rumstemperatur blir den rätt kladdig.

Det näst enklaste sättet är att fylla smeten i en fyrkantig form, låta den stela och sedan skära den i bitar. Eftersom de mjuknar i rumstemperatur är det en fördel att slå in dem i t.ex. cellofan, smörpapper eller annat. Är man lite bekväm av sig, som jag, så använder man färdiga godispapper, som är väldigt lätta att använda.

Använd choklad av bra kvalitet, men det är inte nödvändigt att ta de allra dyraste sorterna. Mina egna favoriter är Valhrona, Odense och Lindt. Valhrona är rätt dyr, och finns inte att köpa i vanliga butiker, men den smakar väldigt gott och är väl värd sitt pris. Odense och Lindt kan köpas i vanliga affärer till en rätt rimlig peng.

Här är några kommentarer om de olika sorterna av Valhrona-choklad som jag testat:

Guanaja 70%, väldigt fin smak, och mycket populär bland de som tycker om mörk choklad.
Caraibe 66%, också väldigt fin smak och den brukar gillas även av de som inte tycker om mörk choklad
Manjari 64%, en lite mildare och väldigt exklusiv choklad.

Jivara 40%, min favorit när det gäller mjölkchoklad, så det gäller att ha paketet svårtillgängligt annars är det lätt att det inte finns något kvar när det är dags att göra tryffel.
Caramélia 36%, smakar lite kolaaktigt, och den är rätt söt, god till kolatryffel.
Biskelia 34%, väldigt ljus mjölkchoklad som är försvinnande god. Har därför inte testat att använda den till praliner.
Dulcey 32%,”blond” choklad, även denna är otroligt god, så det blev inga praliner av den heller.

Ivorie 35%, jag äter inte gärna vit choklad men denna tycker till och med jag om. Den har en svag kolaton.
Opalys 33%, även denna vita choklad är väldig mild och god i smaken. Den är till och med godare än Ivorie.

Valhrona-choklad kan köpas på nätet, t.ex. här:

http://www.lyckasmedmat.se/90_valrhona-choklad
http://www.chokladgallerian.se/choklad/
http://www.chokladshopen.se/varumarken/valrhona
https://valrhonachoklad.se/

I Chokladshopen kan man även köpa annan kvalitetschoklad, samt tryffelskal.

Pralinskal och tryffelkulor i alla möjliga former kan man köpa på http://aso.se/sv/artiklar/skal/. Det är väldigt stora förpackningar, men skalen håller ganska länge. Det är ju bra att ha några hemma om man skulle få lite passande fyllning över någon gång. Då är det bara att fylla den i skalen, och vips har man praliner.

Vill man vara riktigt exklusiv så kan man köpa askar att förpacka sina praliner i. Här finns ett stort utbud av olika askar, bl.a. så att man kan göra sina egna julkalendrar:
https://www.pralinaskar.se/

Nördfakta

Särskilda chokladsmältare finns att köpa. De behöver oftast inte någon direkt passning om man inte ställer temperaturen för högt.

Denna kan man för övrigt även använda till att varmhålla ”småvarmt” på buffébordet:
https://bagarenochkocken.se/baktillbehor/pralinformar-och-tillbehor/stadter-elektrisk-chokladsmaltare/
eller
https://www.lyckasmedmat.se/pralintillverkning/14244-tempereringsmaskin-till-choklad-15l-staedter.html

Den här är lite enklare och billigare:

https://www.lyckasmedmat.se/koksapparater/5486-pme-elektrisk-smaltskal.html

Man kan också smälta chokladen i mikron, men då får man passa den noga så att den inte blir bränd. Om den blir det så går den inte att använda.

Här är en bra film om hur man tempererar choklad i mikrovågsugn. Det fungerar dock bara på choklad som redan är tempererad. Har man förvarat chokladen i temperaturer över 32 grader så måste man temperera "från grunden".

Temperera choklad

Detta kommer jag inte att gå närmare in på, för det finns mängder av beskrivningar på nätet över hur det går till. Den här sidan t.ex. berättar väldigt bra om tempereringens vedermödor:
http://www.bagerskan.se/2013/02/lilla-bakskolan-choklad-temperering.html?m=1

All choklad är tempererad när man köper den, men tempereringen försvinner när man värmer den till högre temperatur än ”sluttempereringstemperaturen” (den understa av temperaturerna i nedanstående lista). Om man lyckas smälta chokladen utan att temperaturen går över denna så är den fortfarande tempererad. Det är väldigt svårt, men med en bra chokladsmältare och gott om tid så går det att lyckas. Jag testade i min Chokladsmältare från Städter (se ovan), och pralinerna släppte från polykarbonatformen jag använde. Så det verkar som om tempereringen gick bra - men det tog nog ett par timmar innan chokladen var flytande.

Vill du ändå testa; här är de temperaturer som gäller:

Mörk choklad
värm till 48–50°C
kyl till 27–28°C
värm till 31–32°C

Mjölkchoklad
värm till 45°C
kyl till 25–27°C
värm till 30°C

Vit choklad

värm till 45°C

kyl till 25–29°C

värm till 29°C

OBS! Valrhona choklad ska smältas till lite högre temperatur

Mörk choklad
värm till 55–58°C
Mjölkchoklad och vit choklad
värm till 48–50°C
kyl och värm sedan enligt ovan

Göra egen choklad

Vill man göra egen choklad gäller det att få tag i kakaosmör. Det brukar finnas i välsorterade affärer eller hälsokostbutiker.

Ett enkelt grundrecept är:

50 g kakaosmör
3–5 msk kakao, beroende på kakaosort och hur kraftig smak man vill ha.
1 msk honung eller annan sötning, t.ex. agavesirap eller lönnsirap
1 krm äkta vaniljpulver

Smält kakaosmöret försiktigt i en skål över ett vattenbad. Ta bort från spisen så fort kakaosmöret smält. Jag brukar koka upp vatten i en vattenkokare, hälla det i en kastrull och sätta skålen över kastrullen. Det tar lite längre tid att smälta kakaosmöret, men man riskerar inte att det blir för varmt. Skulle det ta väldigt lång tid, koka upp lite mer vatten och häll i kastrullen. Se bara till att skålen som kakaosmöret ligger i inte kommer i kontakt med vattnet.
Blanda ner kakao, honung och vaniljpulver i kakaosmöret. Rör om ordentligt.

Om du ska göra praliner; fyll en spritspåse med chokladsmeten. Klipp ett hål ca 1–2 mm stort och spritsa smeten i små pralinformar. Enklast är att använda formar i silikon, eller ischokladformar.
Eller häll upp smeten i en liten form med kanter täckt med bakplåtspapper för att göra en chokladkaka. Toppa gärna chokladkakan med exempelvis hackade mandlar, hackad torkad frukt, granatäppelkärnor, torkade bär, kokoschips eller -flingor, kakaonibs, lakritsgranulat etc.

Låt chokladen stelna helt i kylskåp innan pralinerna tas ur sin form eller chokladkakan bryts i bitar.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

: Städter Elektrisk Chokladsmältare - ✓ Förvänta dig lite mer - varje gång
  • Redigerat 2023-12-21 02:07 av Carmarino
Annons:
Tarotstollan
2016-11-20 19:30
#1

Oj, vad gottsugen jag blev nu!🤤 Jag får köpa mina praliner färdiga men det hade varit kul att testa någon gång när det fanns tid till det och att man hade alla grejerna hemma för "storkok".👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Carmarino
2016-11-20 19:43
#2

#1 Att göra en tryffel tar faktiskt inte så lång tid som man tror, så du kan ju börja med det. Gör på det enklaste sättet, d.v.s. koka upp grädde och honung/glukos, blanda med choklad och häll i någon smaksättning (om du vill). Fyll sedan smeten i ischokladformar, så slipper du allt kladd. Det kommer att bli en riktig hit på gottebordet, jag lovar. 🙂

När jag skulle göra praliner till julgottebordet förra året, så testade jag flera olika smaker på tryfflar (i ischokladformar) under hösten. Eftersom jag inte kunde äta upp allt själv så bjöd jag på vänner och bekanta. Förra veckan var det faktiskt en som nämnde "julgodiset". Så hon kom ihåg det fortfarande, ett helt år efteråt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

DesK
2016-11-22 14:02
#3

Åh, vilken bra artikel! 🙂 Var jättelengesedan som jag gjorde praliner, men nu blev jag ju sugen på att göra en omgång 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Carmarino
2016-11-22 14:07
#4

#3 Tack. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-04-09 14:07
#5

Ni vet väl att man inte behöver vänta till jul med att göra praliner? Det går lika bra att göra dem till påskbordet också. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Tant Grön
2017-06-07 17:58
#6

Kanske till midsommar? 🤤

Annons:
Carmarino
2017-06-08 10:58
#7

Ja, midsommar är ett utmärkt tillfälle att göra praliner till. Tänk en härlig chokladpralin med jordgubbstryffel. Det hade jag gärna ätit. Däremot tror jag inte det är så lyckat med matjessilltryffel. 😉😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Derrtag
2017-06-10 20:37
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Ja, jag är ju bara 12 år, och detta var den första riktiga recepten som jag försökte med, men säg ärligt, hur blev resultatet?😞😃  Hemskt, va?

Carmarino
2017-06-10 20:44
#9

För att vara första gången måste jag säga att det faktiskt är rätt bra. Vit choklad är väldigt svår att jobba med, så det är strongt gjort att du fått skalen så pass hela ändå.Tummen upp

Praliner är inte lätt - särskilt inte när man gjuter skalen själv. Det har jag aldrig vågat mig på, så jag tycker du är jätteduktig. Kom ihåg, även de bästa konditorer misslyckas gång på gång, men de fortsätter tills det blir bra. Du ska se att nästa gång du försöker blir det ännu bättre.

Hur gjorde du skalen; med tempererad choklad eller bara smält? Hade tryffeln hunnit svalna tillräckligt innan du fyllde skalen - och hade skalen hunnit stelna helt? Är ingen expert på praliner, så jag vet inte om det är därför dina gick sönder, men det kan bero på något av detta.

Ser fram emot att få se fler praliner du gjort. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-08-05 17:22
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Hurra! Tempereringen lyckades!

Testade att temperera chokladen med chokladsmältaren enligt beskrivningen ovan, och det funkade även med den här lite djupare formen. Blandade i lite apelsinpasta i chokladen, så jag var inte säker på att det skulle funka, men det gjorde det. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-05 19:21
#11

#10

Du kan adressen 😛

Carmarino
2017-08-05 19:28
#12

#11 Men du tycker ju inte om mörk choklad. 😛😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-05 19:38
#13

😭

Tänkte det hade blivit nåt fel med ljusmätningen i kameran 🤦‍♂️

Annons:
Carmarino
2017-08-05 19:40
#14

Nej, de är precis lika mörka i verkligheten. 🙂

Kommer förmodligen att testa att göra med ljus choklad också, så då kan jag ju tänka på dig. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-05 19:47
#15

🙂

Carmarino
2017-08-12 15:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Köpte en ny chokladform i veckan, och var naturligtvis tvungen att testa den - särskilt som jag nyligen köpt 5,4 kg Valhrona-choklad (fördelade på sex olika sorter). 🙂

Använde chokladsmältaren för att temperera chokladen, och den här gången valde jag den 64 %-iga Manjari. Det syns inte på bilden, men jag smaksatte en tredjedel av chokladkakorna med lakritspulver, en tredjedel med flingsalt och lät den sista tredjedelen vara naturell. Den med flingsalt blev godast faktiskt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-08-14 11:48
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Samtidigt som jag beställde ovanstående form, beställde jag även två silikonformar. Det är stora som en vanlig chokladkaka, och jag testade dessa igår. I beskrivningen stod att det behövdes 200 g choklad till varje chokladkaka, så jag smälte 400 g. Den här gången blev det ljus choklad, nämligen Valhrona Jivara 40 %.

Som synes på bilden blev det så mycket att det rann över (därav "vingarna" på chokladkakorna), plus att det även blev 12 minichokladkakor och tre "praliner". Tror att det räcker med 150 g choklad per chokladkaka. Glad


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[nevamisse]
2017-08-16 10:32
#18

Jag har aldrig gjort egen choklad eller praliner, ska testa! Färdiga pralinskal verkar smidigt att börja med. :)

Carmarino
2017-08-16 11:07
#19

Lycka till nevamisse. Berätta gärna hur det blev - med foto om du kan. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[nevamisse]
2017-08-16 19:29
#20

#19 Javisst, återkommer. Har du något tips på sidor som är bra att beställa ifrån?

Annons:
Carmarino
2017-08-17 06:45
#21

De jag själv brukar beställa från finns med bland länkarna i artikeln. Chokladgallerian har dock bara pralinskal med vit choklad numera, så jag rekommenderar Åsö. De har väldigt mycket att välja på.

Chokladen jag beställde nyligen beställde jag från Kokbokhandeln, eftersom de har ett lite större utbud av Valrhona-choklad, men det går att använda annan choklad också. Tips finns i artikeln.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-08-17 17:06
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Mina chokladtester fortsätter. Idag blev det Valrhona Jivara 40 % för hela slanten. Pralinerna innehåller rostad hasselnöt och kakorna är smaksatta med Limoncello di Capri. Det var inte meningen att det skulle bli två kakor, men 150 g choklad räcker till mer än man tror. 🙂

Likören gjorde dock att chokladen blev lite grynig, så det var svårt att få bort luftbubblorna. Därför är det lite "hål" i dem. Tog två matskedar likör till 150 g choklad, och det kan ha blivit lite för mycket. Smeten smakade gott men starkt, men förhoppningsvis blir det lagom nu när chokladen har stelnat. 🤪


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-17 18:54
#23

Ser inte helt fel ut. De till vänster påminner lite till utseendet om de godaste i Alladin asken 🙂

Carmarino
2017-08-18 06:20
#24

Du menar gräddnougaten? Ja, den är riktigt god. Den jag gjort är mjölkchoklad och hasselnöt, så den påminner mer om trillingnöt i smaken. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-18 12:26
#25

Jösses så här finns många namn på godsaker 😮

Carmarino
2017-08-18 13:16
#26

Du läser aldrig på asken vad det är du äter va? 😃

Fast trillingnöten tog de ju bort för ett några år sedan, trots att den var en av de godaste. De ersatte den med en pralin som inte alls var lika god.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-18 14:46
#27

#26

Nej, läser ej. Har inga allergier gällande ätbart så jag mumsar bara på 😛

Annons:
Carmarino
2017-08-18 14:48
#28

#27 Brukar inte läsa på asken på grund av allergier, utan för att jag vill veta vilka praliner som verkar ha godast innehåll. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-18 15:07
#29

😂

Carmarino
2017-08-19 16:14
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Idag testade jag en ny choklad som jag aldrig provat tidigare, nämligen Valrhona Itakuja 55%. Den är dubbelfermenterad, d.v.s. man har jäst kakaobönorna ytterligare en gång tillsammans med passionsfrukt och fått fram en väldigt fin choklad/passionsfruktsmak. Det är de runda, rutiga kakorna till höger. Testade en form jag haft liggande i skåpet länge, men aldrig provat förut, så det blev premiär även för den.

"Topparna" till vänster är tryffel gjord på Valrhona Manjari 64 %, grädde och Bailey's likör. Orkade inte stå och rulla dem, så därför spritsade jag dem i formar istället.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-19 22:02
#31

Slurp 😛

Carmarino
2017-08-20 16:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

Dagens chokladtest. Har även en rektangulär, rutig form som jag aldrig använt förr, så den blev perfekt till de här chokladkakorna. Även den här chokladen, Valrhona Mananka 62 % är dubbelfermenterad, fast denna är jäst andra gången med apelsin istället för passionsfrukt.

Tryffeltopparna till vänster är även de gjorda på Valrhona Manjari 64 % och grädde, men med Limoncello di Capri som smaksättning.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

DesK
2017-08-20 20:10
#33

#32 Var till vänster är tryffeltopparna? 😎😉

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Carmarino
2017-08-20 20:57
#34

#33 Oops. Missade visst bilden. Nu finns den där. ☺️🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2017-08-21 14:18
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#35

Mina tester av den nyinköpta chokladen fortsätter. Idag blev det Valrhona Otucan, som är en 69 % choklad från Venezuela. Den är gjuten i samma form som chokladen i #16.

Jag brukar inte tycka om mörk choklad, men den här var helt sagolikt god, så den kommer jag absolut att köpa igen. Synd att jag bara hittar den i 400 g påsar. Hade gladeligen köpt minst ett kilo av den.🤤Glad


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-21 19:36
#36

Jösses så gott det ser ut, trots mörk choklad.

Carmarino
2017-08-24 10:43
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37

Idag testade jag den näst sista av de nyinköpta chokladsorterna från Valhrona, som heter Macaé och är en mörk 62 % choklad från Brasilien. Den var faktiskt lika god som ovan nämnda Otucan.

Det blev en bukett blommor, gjorda i den nya formen från Chocoloate World. (Formen i #35 kommer också därifrån.)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-24 10:48
#38

#37

Enbart det estetiska är smarrigt 👍

Carmarino
2017-08-24 11:23
#39

#38 Tack.

Gjorde faktiskt dubbel sats, för jag tyckte det var lite snålt med bara 10 blommor, men de andra fick inte plats på fatet. Glad


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-24 11:49
#40

#39

Vi har massor med tomma fat ☝️

Carmarino
2017-08-24 11:59
#41

#40 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2017-08-24 12:03
#42

😛

Carmarino
2017-08-24 19:25
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#43

Dags för test av den sista sorten av chokladen jag köpte. Den heter Illanka och är en mörk choklad med 63 % kakao. Den är gjord på bl.a. peruanska Gran Blanco kakaobönor, som är bland de mest exklusiva kakaosorterna i världen. Även denna är väldigt god.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-24 19:39
#44

Ser gott ut trots mörk choklad. Har ju märkt på sistone att mörk choklad kan vara gott 🙂

Carmarino
2017-08-24 19:41
#45

Ja, det har jag också märkt. Måste ha ätit fel sorts mörk choklad innan. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-24 19:47
#46

🎧😉

Carmarino
2017-08-26 18:53
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#47

Chokladbuffén på kräftskivan. Bilden är kanske inte den bästa, men det var mörkt ute och enda belysningen var stearinljusen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-26 18:54
#48

Jösses Emalia så mkt godsaker 😛

Annons:
Carmarino
2017-08-26 19:01
#49

Ja, det är alla ovanstående sorter samlade på en bricka (och i två formar). 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-26 19:30
#50

Blev det nåt kvar av alla godsakerna?

Carmarino
2017-08-26 19:38
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#51

Ja, faktiskt. De var nog rätt mätta efter alla kräftorna (med mera). 🙂

Gav värdinnan en "doggy-bag" med blandad choklad, och idag gav jag en ask choklad till en släkting. Resten tog jag hem. 🤫


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-26 19:41
#52

Jösses så mkt gott det är på bild. 

Klart du ska ta hem den choklad som blev kvar tycker jag. Kanske går nån bra film på tv ikväll och ja, då har du lite praliner att smaska på 🙂

Carmarino
2017-08-26 19:52
#53

Ja, det var väldigt gott. Behövde absolut inte gå hungrig därifrån. Faktum är att jag blev så mätt att jag nästan fick ont i magen. 🙂

Tror inte det blir några praliner ikväll - men det kommer ju fler kvällar. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-08-26 19:54
#54

👍

Jinglebelle
2017-08-27 13:08
#55

Så duktig du är, Carmarino! Väldigt fina och inspirerande bilder 👍

Annons:
Carmarino
2017-08-27 18:40
#56

Tack Jinglebelle. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-09-02 16:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#57

Köpte lite nya varianter av Valrhonachoklad. Ska testa dem så snart jag hinner. Återkommer med rapport när jag gjort det. 🙂

Sorterna är (uppifrån, från vänster till höger):

Caraïbe 66%, Araguani 72%, Ashanti 67%, Nyangbo 68%
Taïnori 64%, Kalingo 65%, Abinao 85%, Andoa noir 70%


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-02 19:11
#58

Läste nyss att chokladlagret i Sverige tagit slut 😃

Carmarino
2017-09-02 19:13
#59

Aha, var det därför jag inte kunde beställa alla sorterna? Det var några som inte fanns i lager. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-02 19:17
#60

Njae nu syftade jag på att du har köpt upp lagret ☝️😛

Carmarino
2017-09-02 19:30
#61

Aha! 👍😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-02 19:47
#62

😛

Annons:
Carmarino
2017-09-03 16:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#63

Testade att göra jordnötspraliner idag. Själva chokladen är Valrhona Caraïbe 66%.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-03 17:32
#64

Ser riktigt smarrigt ut tycker jag 👍

Carmarino
2017-09-03 18:01
#65

Tack. Tempereringen lyckades tydligen, för de blev ovanligt blanka. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-03 18:18
#66

Hade du gjort de i vit choklad så hade du kunnat kränga de som diamanter 😃

Carmarino
2017-09-03 18:35
#67

Får testa det sedan. Fast vit choklad är så himla svår att temperera, så det brukar vara svårt att lyckas.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-03 18:46
#68

😭

(önskar jag hade nåt klokt att tillägga nu men det har jag inte) 😃

Carmarino
2017-09-03 18:56
#69

Kom på att jag har ett par påsar med Odense vita chokladknappar. De är ju rätt små, så det borde gå lättare att smälta dem. Ska testa med dem. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2017-09-03 20:27
#70

Vilken enorm tur du hade som har sånt liggandes 🙂

Carmarino
2017-09-04 06:45
#71

Det är inte tur, det är skicklighet. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-04 08:12
#72

😂👍

Carmarino
2017-09-05 10:16
#73

Det gick inte så bra att göra praliner av den vita chokladen. Tempereringen misslyckades, så jag har bara lyckats få ut en av pralinerna ur formen. Får nog spola den med hett vatten och hoppas på att de lossnar då. 😕

Till vit choklad är det nog bättre att använda siliconformar. Då är det inte lika viktigt med tempereringen utan man kan trycka ut pralinerna ändå. Tror inte jag har några "diamantformar" i silikon, så jag får nog testa någon annan form.

Å andra sidan så är inte Odenses vita choklad särskilt god, så jag får vänta tills jag köpt Valrhonas. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-05 10:17
#74

😭

Carmarino
2017-09-08 13:17
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#75

Nu har jag börjat testa de nya chokladsorterna. Först ut är den med mest kakao: Abinao 85%. Brukar inte tycka om mörk choklad med 70% kakao i ens, men den här kunde jag faktiskt äta. Den var kanske inte jättegod direkt - smakade ungefär som att äta ren kakao - men den smakade ändå rätt bra.

Beskrivningen på den här chokladen låter som följer:

Extra mörk choklad med sofistikerad styrka. Den har en koncentrerad och elegant balans i många dimensioner. Den domineras av bitterhet och kraftig tannin, vilket kännetecknas av den höga kakaohalten och den unika blandningen av afrikanska kakaobönor.

Och det kan jag nog hålla med om. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-09-09 13:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#76

Var på hantverksmässan "Fingrar kan" idag - och gissa vad jag köpte… 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2017-09-09 13:12
#77

Knappar 🤔

Sömmerska? 😃

Carmarino
2017-09-09 14:41
#78

Tror inte att jag ska försöka sy i några av dem i något klädesplagg. För det första så saknas det hål i knapparna och för det andra så är de alldeles för kladdiga. 😃

De färgade knapparna är faktiskt smaksatt choklad. Smakerna är jordgubbe, karamell, apelsin och citron. Av någon anledning är citronchokladen grön, så den är nog gjord på omogna citroner. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-09 19:26
#79

Citron som är så gott. Kan dock inte minnas att jag ätit choklad med citronsmak.

Carmarino
2017-09-09 19:32
#80

Ja, chokladen med citronsmak var faktiskt rätt god. Har testat alla fyra, men det är svårt att säga vilken som är godast. Det lutar åt antingen jordgubbe eller karamell, men de andra två är inte heller så tokiga.

Den vita chokladen - som jag ännu inte har fått ut ur formen - är smaksatt med citron. Sedan gjorde jag ju tryffel med Limoncello tidigare (se #32) och den smakade faktiskt lite citron. Har några citroner kvar, så jag ska kanske testa att blanda i det i någon av de mörka sorterna för att se hur det blir.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-09 19:46
#81

#80

Behöver du experthjälp med att bestämma vilken som är godast 🤔😃

Carmarino
2017-09-09 19:49
#82

Tror att jag klarar det själv, men jag måste smaka noga på alla sorterna, så de lär ta slut rätt snart. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-09 19:53
#83

🙂

Annons:
Carmarino
2017-09-10 14:26
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#84

Idag blev det test av Andoa Noir 70% ekologisk och fairtrade-certifierad choklad. Smaken ska vara citrus och en intensiv bitterhet. Märkte inte av varken citrus eller bitterhet. Tyckte faktiskt den var rätt god. Mina smaklökar har kanske börjat vänja sig vid mörk choklad? Funderar😮😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-09-10 14:28
#85

Fick förresten den här bilden i mitt instagramflöde: https://www.instagram.com/p/BY21N-xg4is/?taken-by=christiangruebler

Det är lite mer avancerade saker än mina små chokladbitar. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-10 20:12
#86

#84

Om dina smaklökar vant sig så måste du nog äta väldans mkt choklad 🙂

Carmarino
2017-09-10 20:56
#87

#86 Inte precis, men jag har provat väldigt många olika sorters mörk choklad de senaste veckorna. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-10 20:59
#88

#87

Du får vila dina smaklökar ett tag då 🙂

Carmarino
2017-09-10 21:04
#89

#88 Har fortfarande sex nya smaker (tror jag) att testa. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-10 21:19
#90

Härligt 👍

Annons:
Carmarino
2017-09-12 14:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#91

Dagens smak blev Valrhona Ashanti 67 %, vilken är en mörk choklad "med ton av hasselnöt, kryddighet, lakrits, kanel och tonka". Dessa toner smakade jag inte så mycket av, men den smakade lite "karamelligt", så den var rätt god.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-12 21:10
#92

Oj så gott det låter. Vet dock ej vad just tonka är för nåt.

Carmarino
2017-09-13 06:34
#93

Det vet inte jag heller, så kanske är det det som smakade karamell. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-13 07:49
#94

Det viktiga är ju att det stimulerar smaklökarna 😃

Carmarino
2017-09-13 11:36
#95

Bara för det så kollade jag upp tonkabönor och hittade lite info:

Tonkabönan är en fermenterad, torkad krydda som går att använda ungefär som vanilj, i pannacotta eller chokladpraliner till exempel, men smaken är lite kryddigare. Efter att ha torkats marineras bönorna i rom för att förstärka smaken ytterligare.

Hittade även en hel del olika beskrivningar av dess smak:
bittermandel
plommonkärnor
vanilj
tobak
rök

lakrits
dragon
kola
läder
choklad

och några lite mer udda smakbeskrivningar:
nybilslukt
estrarna i färska plastleksaker som badbollar
Wunderbaum vanilj

Naturligtvis har jag beställt en burk tonkabönor bara för att testa. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-13 11:43
#96

Jösses så många smakupplevelser av samma krydda 😂

Carmarino
2017-09-13 11:47
#97

Ja, det är några stycken. Får testa själv och se vad jag tycker. Hoppas att jag slipper känna tobak, rök, hö, läder, nybilslukt, plastleksak och Wunderbaum åtminstone. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2017-09-13 11:51
#98

😃

Vanilj hade ju funkat annars 🙂

Carmarino
2017-09-13 11:56
#99

Ja, jag har för mig att jag hört att det är den vanligaste beskrivningen, d.v.s. att man kan ersätta vanilj med tonka i bakverk. Fast tonka är lite kryddigare.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-13 11:57
#100

Vet jag väl 🤦‍♂️😂

Carmarino
2017-09-17 16:22
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#101

Har köpt lite "inspirationslitteratur". 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-17 19:49
#102

😛

Carmarino
2017-09-19 18:30
#103

"Sju härliga anledningar till varför du ska äta choklad"

Nåja, man får nog ta tipsen med en nypa salt, men tveka inte att ta en bit choklad när du får tillfälle. Chokladen kan man dock ta med en nypa salt, för salt förhöjer smaken på den. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-19 19:32
#104

🙂👍

Annons:
Carmarino
2017-09-28 10:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#105

I veckan fyllde jag på förrådet av både choklad och pralinformar.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-09-28 10:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#106

Så här blev resultatet. Choklad heter Guanaja och är en 70 %-ig choklad som "har en bra balans mellan bitterhet, sötma och syra, en intensiv smak med toner av kaffe, torkade frukter och melass". Inte för att jag märker någon smak av varken kaffe, frukt eller melass, men så har jag ju inte tränat upp mina smaklökar direkt. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-28 11:57
#107

#105

Undrade just varför du lagt upp en massa UV-filter på en bricka, tills jag läste texten ☺️

😃

Carmarino
2017-09-28 12:02
#108

#107 Ser UV-filterna ut så? Det visste jag inte. 😃

Gillar verkligen den formen. Den ger 24 chokladplattor och den är lätt att jobba med. Dessutom tycker jag att plattorna är snygga med räfflorna.

Får nog experimentera lite med den och testa lite olika smaksättningar. Kanske också testa något frystorkat pulver av något slag. I så fall kommer bilder på resultatet här så småningom. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-09-28 12:10
#109

#108

Möjligtvis väldigt repiga UV-filter 😃

Carmarino
2017-10-01 11:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#110

Har gjort tryffel på vit choklad (Odense), smaksatt med tonkaböna och macapulver. Vet inte om jag kan säga att de är goda, men de smakar inte illa i alla fall; snarare annorlunda.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-10-01 12:05
#111

De ser väldans goda ut iaf 🙂

Annons:
Carmarino
2017-10-01 12:13
#112

Ska bjuda dem på några andra, för att se vad de tycker. Oftast brukar andra tycka att det jag gör är godare än vad jag själv tycker det är. (De kan tyvärr inte skickas via posten. 😭😃)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-10-01 12:17
#113

😮😭

😛

Jinglebelle
2017-10-01 13:31
#114

Det lät väldigt spännande! Och de ser minst sagt mumsiga ut 👍

Carmarino
2017-10-01 14:31
#115

Roligt att ni tycker de ser goda ut. Själv anser jag att de är ett misslyckat experiment, men allting är ju relativt. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-10-01 14:45
#116

Kan man fönstershoppa så borde man kunna fönsteräta 🙂

Carmarino
2017-10-01 14:48
#117

Du kan ju alltid försöka. Glöm bara inte att tala om för oss efteråt hur de smakade. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-10-01 15:34
#118

😭

Annons:
Carmarino
2017-10-03 18:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#119

Har införskaffat lite påfyllning till "pralinverkstan", eftersom det dels var rea och dels fri frakt på marron.se i helgen.

Den gula formen är förvisso till för att göra glass i, men man kan säkert göra jättepraliner i den om man vill. 😃

Den genomskinliga formen är av polycarbonat och man kan gjuta fyra stycken chokladkakor i den. Det ska bli spännande att testa den. Har sett hur chokladkakorna ser ut när de är färdiga, och de är väldigt fina.

Köpte även "överföringsark", som man kan använda till att dekorera pralinerna med. Får se om jag hinner testa dem innan jul. På ett av arken står nämligen God Jul på olika språk, så det hade ju blivit lämpliga julklappar. 🙂

De andra två är hjärtan och stjärnor. Det är de som syns på bilden. Arket med hjärtan ligger ovanpå det med stjärnor, men det ser nästan ut som om det bara är ett ark.

Den konstiga tingesten som ligger bredvid chokladformen är en doppgaffel som man, förutom att använda när man doppar pralinerna i choklad, även kan använda till att göra mönster på den chokladdoppade pralinen.

Sedan köpte jag även en påse kakaosmör, eftersom jag läste att man kan använda den till att tunna ut choklad som är lite för tjockflytande. Eftersom jag har problem med att särskilt vit och ljus choklad blir väldigt tjocka i konsistensen så ska det bli intressant att se om det funkar.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-10-08 18:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#120

Nu har jag testat den nya formen. Det blev två chokladkakor med Valrhona Ashanti 67 %, som bl.a. innehåller tonkaböna. Förstärkte smaken genom att riva ner två tonkabönor i chokladen. Det gjorde att chokladen blev lite grynig. Kanske var det därför det var så svårt att banka ut luftbubblorna.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-10-08 18:38
#121

Ser ju nästan ut som ytan på Mars fast i annan färg 🙂

Carmarino
2017-10-08 18:53
#122

Jag kanske skulle döpa om dem från chokladkakor till Mars-bars? 😉😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-10-08 18:56
#123

😉🙂

Carmarino
2017-10-13 15:36
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#124

Lite mer påfyllning till "pralinverkstan".

Två olika sorters polycarbonatformar; en med cirklar och en med ädelstenar (som var på rea). Ett överföringsark med guldstjärnor, en tyll till spritsning och en rulle kakfolie till att göra chokladfigurer på - eller göra snygga ytor på praliner.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-10-24 18:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#125

Ännu mer påfyllning till pralinverkstan.

Den vänstra formen kan man göra kottar med, om man "limmar ihop" två halvor. ("Limmet" är förstås choklad.)

Den högra formen är delar till en julgran. Man fäster ihop de fem delarna på höjden, så att de bildar en gran.

Under provpåsarna med choklad (ovanför kotteformen) finns en metallram, som man använder till att gjuta tryffel eller kola i.

I hinken är det ett kilo glukos, så nu ska det kokas kola! (Om jag orkar.) 🙂

De små påsarna ovanpå glukoshinken innehåller smakprov på lakritskonfekt från Johan Bülow. Det är inget jag beställt, utan de blev en liten överraskning. Den rosa innehåller lakrits överdragen med hallonchoklad, och den genomskinliga innehåller "white snowball ginger" lakrits.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2017-10-24 18:16
#126

En ätbar julgran med ätbara kottar. Vilken succé det måste bli 🙂

Carmarino
2017-10-24 18:18
#127

Tror inte det går att hänga kottarna i granen. Misstänker att de är högre än granen. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-10-24 18:20
#128

😂

Ha ha, ja det skulle ju se lite konstigt ut iofs

Jinglebelle
2017-10-25 12:51
#129

#125 Jag vill jättegärna se bilder på både kottar och gran då du har testat att gjuta!

Carmarino
2017-10-25 14:54
#130

#129 Självklart kommer det bilder. 🙂

Kanske blir det redan den här veckan. Får se hur jag känner mig, men just nu är jag väldigt peppad att testa formarna.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-10-26 17:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#131

Kunde inte hålla mig, utan satte igång chokladsmältaren igår kväll. Smälte 300 g choklad, eftersom jag inte visste hur mycket choklad som gick åt till en gran. Formarna är ju rätt djupa.

Det blev så mycket choklad att det räckte till nästan alla formarna med kottehalvor också (sju av tio). Så här såg granen ut "omonterad", och kottarna ihoplagda.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-10-26 17:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#132

Och så här såg granen ut när jag hade monterat den.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2017-10-26 17:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#133

Kom på att jag köpte presentpåsar förra julen, och det visade sig att de passade perfekt till en chokladgran. (Det blev en uppskattad present idag.)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-10-26 20:05
#134

#132

Jag förstår att kottarna inte passar granen 🙂

Carmarino
2017-10-27 06:42
#135

#134 Ja, det blir väldigt tydligt när man ser dem bredvid varandra. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Jinglebelle
2017-10-27 10:02
#136

Så fina! Vilken rolig grej 🙂

Carmarino
2017-10-27 12:13
#137

Tack Jinglebelle. Ja, jag är faktiskt väldigt glad att jag köpte formarna. Skulle tro att det blir en del chokladgranar och -kottar i julklappshögen till släkten i jul. Då ska jag nog försöka att "limma" ihop (med choklad) kottarna, och kanske även granarna. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-10-28 11:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#138

Kom på att det ju kunde vara kul om jag kunde "måla" granarna gröna, så jag beställde lite ätbart pulver att pensla på chokladen. Får se om det fäster och om det verkligen blir grönt.

Passade på att köpa lite rött puder också, och rejäla penslar. Sedan blev det en termometer till kolakoket också - och lite chokladdroppar om jag skulle vilja baka chocolate chip cookies till exempel.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-11-04 16:01
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#139

Nu har jag testat penslarna och det gröna pudret på en chokladgran. Resultatet blev inte direkt lysande, men man ser åtminstone lite grönt på grenarna. Misstänker dock att det ramlar av om man vänder på chokladbitarna i granen.

Sedan har jag köpt lite roliga pralinförpackningar. Det var rea på "handväskorna", som ska rymma två praliner. Tycker de är rätt söta faktiskt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2017-11-04 16:06
#140

Tycker granen blev bra 🙂

Carmarino
2017-11-04 16:08
#141

Granen är det väl inget fel på, men inte ser den särskilt grön ut. Har inte vågat vända upp och ner på bitarna, för det är förmodligen inte mycket puder som sitter kvar då. Nåja, då får jag använda pudret till annat, och så får granarna vara bruna istället. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-04 16:14
#142

Det viktiga är ju hur granen smakar 🙂

Carmarino
2017-11-04 16:22
#143

Ja, det är det ju. Har inte smakat på den ännu, men jag smakade på den smälta chokladen när jag hade fyllt formarna - man måste ju slicka skålen. 😃

Chokladen jag använde var Valrhona Manjari 64 %, som tydligen ska vara något alldeles extra. Så här beskrivs den:

Manjari är gjord på en blandning av de bästa Criollo- och Trinitario-bönorna från ön Madagaskar i Indiska Oceanen, som med sin eftersmak av syrliga frukter ger en smakupplevelse utöver det vanliga.

Criollobönan är mycket svårodlad och odlingsbetingelserna måste vara perfekta. Plantan är skör och måste skyddas väl av omgivande högre tåligare växter mot stormar och allt för stark sol, varför man på dessa plantager "varvar" in annan lövrik växtlighet, citrusträd, mango och papaya, som tål sol och som kan skydda den ömtåliga Criollon. Därav den unika smaken. Tillgången blir också därför begränsad.

Denna Grand Cru ger en ojämförlig smakupplevelse, både i munnen, desserter och bakverk.

Och jodå, den är faktiskt väldigt god. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-04 16:27
#144

Nu pratar du så där konstigt igen 🤦‍♂️

Sa jag att det kommit ny firmware till min brandvägg? 😃

Carmarino
2017-11-04 16:35
#145

Det är inte jag som pratar konstigt. Jag citerade bara vad det står om chokladen på deras hemsida. 🤓

Firmware till brandvägg? 🤔😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-04 16:47
#146

😛

Annons:
Carmarino
2017-11-07 15:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#147

Dagens leverans av pralintillbehör. Valrhonas Caramelia-choklad smakar - inte helt förvånande - karamell, eller kola snarare. Den är god att äta som den är, men jag ska ändå försöka hitta på något pralinaktigt att göra av den.

Chokladbitarna som man gjuter i formen får texten "Happy New Year" på ett antal olika språk, dock inte svenska.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-07 17:17
#148

Hade för mig att 1 lbs va 450 g och inte 500 g. Hur som så smakar det lika gott för det. Hur ljus choklad finns det egentligen (respektive mörk?).

Carmarino
2017-11-07 17:41
#149

Det stämmer säkert, men det är 2 lbs och 3 oz i paketet, vilket blir 0.99 kg. 😉

Det lägsta procenttal jag sett är 32 (Valrhona Dulcey), men det kan nog finnas lägre. När det gäller mörk så tror jag att det finns 100 %, men den går inte att äta. Den är för bitter. Den mörkaste jag smakat är 85 %, och den smakade mest kakao.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-07 17:59
#150

Undrar om jag inte smakat 87% nån gång. Vill starkt minnas den siffran. Ja smaken med för den delen 😃

Carmarino
2017-11-11 07:01
#151

Idag är det chokladens dag. Dags att äta praliner så mycket du orkar alltså.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-11-11 10:17
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#152

Testade den nya pralinformen (Happy New Year), och så här blev det.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-11-11 16:48
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#153

Räknar med att det kommer att gå åt lite choklad innan jul, så jag fyllde på förrådet lite. Fick dem idag, passande nog eftersom det är chokladens dag. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2017-11-12 10:05
#154

En dum fråga kanske, men går det inte äta chokladen som den är i påsarna?

Carmarino
2017-11-12 12:59
#155

Visst går det att göra det. Det gör jag ibland. ☺️

Fast det är ju inte lika tjusigt som att ge bort en kotte eller en gran i present. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-12 13:31
#156

☺️

🙂

Carmarino
2017-11-17 17:05
#157

Här kan man snacka om chokladgranar. Skulle inte alls ha något emot att få en (eller två) sådana i julklapp.

Förstår visserligen inte franska, men testade översättningsfunktionen i appen, och enligt den står det ungefär så här "Vad är bättre än choklad för att fira jul?" Det kan jag nog nästan hålla med om. 😉

Den jag gjort ser otroligt klumpig ut i jämförelse - men så är det säkerligen väldigt mycket enklare att göra också. 🙂

https://www.instagram.com/p/Bbmi_uulr6b/?taken-by=valrhonafrance


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-17 17:06
#158

Snyggt arbete men det blandas ju i munnen ändå 🙂

Carmarino
2017-11-17 17:08
#159

Förvisso, men det är betydligt fler "grenar" att plocka av på de här granarna än på min. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-17 17:09
#160

Visste inte man skulle plocka av grenar och äta de en och en. Trodde det bara var att gapa och va glad 🎧

Annons:
Carmarino
2017-11-17 17:11
#161

Man kan nog göra vilket man vill, men jag tror det blir godare att inte ta allt på en gång. Det är ju inte direkt Marabou mjölkchoklad de är gjorda av. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-17 17:13
#162

Tänkte mest att det blir så kladdigt om fingrarna om man tar en och en. Nu är jag ju ingen chokladtjusare normalt sett, men visst borde mörk choklad kladda mindre än ljus choklad?

Carmarino
2017-11-17 17:21
#163

Ja, mörk choklad har högre smälttemperatur än ljus, så den kladdar inte lika lätt. Du blir inte kladdigare om fingrarna av att ta en och en av granchokladen, än när du tar en och en av vanliga chokladbitar. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-17 17:47
#164

Där ser man 🙂

Carmarino
2017-11-24 12:46
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#165

Nu har jag tagit fram julformen och gjort julchoklad av Valrhona Caraïbe 66 %.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-24 13:51
#166

Riktigt tjusiga formar. Men du skulle ha valt vit choklad 🙂

Carmarino
2017-11-24 14:12
#167

Vit choklad är så svår att temperera, så därför får det bli mörka snögubbar och tomtar. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[Jimmy.L]
2017-11-24 14:15
#168

VSK vi får åka ner till Carmarino och tömma hennes chokladförråd. 🙂

[VSK]
2017-11-24 14:24
#169

#167

Nu kom det där konstiga ordet fram igen 🤦‍♂️

#168

Behövs inte 🙂

Carmarino
2017-11-24 14:29
#170

#168 Tror inte att ni orkar med det. Har ett par lådor fulla. Tippar på att det är runt 10 kilo. 🙂

#169 Men jag har ju förklarat för dig hur man tempererar choklad. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Jimmy.L]
2017-11-24 15:17
#171

#170 10 Kg choklad. 😃

Är det Carmarino som är Willy Wonka. 🙂

Carmarino
2017-11-24 15:23
#172

#171 Schyyy… det skulle du ju inte tala om för någon. 😮😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-24 15:24
#173

Jimmy, bara ställa på moppen och tanka fullt ☝️

[Jimmy.L]
2017-11-24 15:35
#174

Carmarino bjuder på chokldbad hemma hos sig. 🙂

Annons:
Carmarino
2017-11-24 15:36
#175

Så stor chokladsmältare har jag inte. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-24 15:39
#176

Chokladbad, ha ha ha 😂

Då lär det väl vara en påskhare som kliver upp ur badet då 🙂

Carmarino
2017-11-26 14:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#177

Tänkte att jag skulle ha en liten skog av granar till jul, så nu har jag börjat tillverkningen. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-11-26 14:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#178

Måste självfallet ha kottar i skogen också. Synd bara att dessa kottar är högre än granen. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-11-26 18:14
#179

Ser smaskens ut 🙂

Carmarino
2017-12-16 18:23
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#180

Idag testade jag att göra choklad av kakaosmör, kakao, agavesirap och vaniljpulver. Tror inte att jag kommer att göra om det, för de var inte jättegoda precis. Fast jag hade förmodligen inte smaksatt dem ordentligt. Eller också hade jag behövt mer agavesirap.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-12-16 18:24
#181

Ser verkligen smaskens ut 🙂

Annons:
Carmarino
2017-12-16 18:31
#182

Ja, det gör de faktiskt, men jag kan lova dig att smaken inte stämmer överens med utseendet. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-12-16 18:33
#183

#182

Nu blev det faktiskt en tolkningsfråga det där 😃

Carmarino
2017-12-16 18:57
#184

Ska skicka upp en till dig så får du avgöra själv. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2017-12-16 18:59
#185

🤗🙂

Carmarino
2017-12-22 17:27
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#186

Testade en ny form idag. Det blev chokladlöv av Valrhona Illanka 63 %.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Jinglebelle
2017-12-23 08:10
#187

#186 Men wow, jättefina!

Carmarino
2017-12-23 12:47
#188

Tack Jinglebelle. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2017-12-23 13:43
#189

Jättetjusiga chokladbitar 🙂

Carmarino
2017-12-23 13:46
#190

Tack VSK. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: