Annons:
Etikettermedan-vi-väntarartikel
Läst 14252 ggr
TerriZue
2013-09-09 16:56

Medan vi väntar – Stöpa ljus

När vintermörkret har lagt sig och kylan kommer krypandes finns väl ingenting mysigare än att kura upp sig under en filt med en go bok, en kopp varm dryck och det viktigaste av allt; en massa levande ljus som både värmer och lyser upp i mörkret och vad kan då var bättre än ljus som man själv har stöpt?

Jag stöpte för första gången egna ljus när jag gick i sexan. På vår skola hade vi alltid en ”julpysseldag” strax innan jullovet och då var det tradition att sexorna stöpte ljus hela dagen. Alla lärare skulle ha två ljus var och så fick alla sexor ta med sig några egenstöpta ljus hem till familjen. Jag, som envis tolvåring, var jättearg och ville hellre vara med på den vanliga julpysseldagen men när jag väl hade provat ljusstöpningen ändrade jag mig, det var jätteroligt och ljusen blev ju så fina.  Dessutom var jag så otroligt stolt när vi satt hemma och det var mina egna ljus som brann i ljusstaken.

Det tog mig sen några år men när jag blivit lite större började jag stöpa ljus hemma på egen hand.

Till att börja med ska man se till att ha gott om tid, planera inte in ljusstöpningen mitt i en hektisk dag, det ska ta tid och kommer inte bli bra om man stressar. Därefter gäller det att köpa rätt material. En del har stöpt ljus av gamla ljusstumpar men det är ingenting som rekommenderas, ljusmassan man använder ska innehålla 30% stearin och 70% paraffin, ljus som består av endast stearin går inte att stöpa, de måste gjutas. Även vekarna är viktiga att man använder sig av rätt sort, de ska vara flätade och impregnerade så att de brinner bra.  Den ljusmassa jag har använt mig av kommer från Panduro och heter A-Te ljusmassa och till den får man även veken.

Närmare bild på förpackningen med ljusmassan.

Klipp till veken i den längd du vill ha den (i paketet kommer den som en enda jättelång veke) och knyt en liten knut längst ner. I toppen gör du en ögla som du kan trä en pinne igenom, detta gör man för att ljuset ska kunna hänga i luften och svalna mellan stöpningarna.

Här har jag klippt till vekarna och börjat trä dem på pinnarna. Uppe i vänstra hörnet skymtar förpackningen med ljusmassan och självklart den obligatoriska "koppen" med julte.

Alla pinnar klara. Jag använde mig av grillpinnar och fick därför använda två pinnar till varje ljuspar för att det skulle vara tillräckligt starkt.

Sen är det dags att smälta ljusmassan, detta görs i ett vattenbad, man får aldrig smälta ljusmassan direkt i en kastrull på spisplattan. I kastrullen har man alltså vatten, i stöpkärlet häller man ljusmassan och stöpkärlet placeras sedan i vattnet. 

Här smälter jag massan och har hela tiden en termometer i för att kontrollera temperaturen. Mina stöpkärl består av två metallrör som står i vattenbadet. Det är botten på rören, så ljusmassan är aldrig i kontakt med kastrullen. Detta var min lösning för att få ett tillräckligt högt stöpkärl som inte hade så stor diameter.

När ljusmassan har smält häller man på varmt vatten. Här är en kritisk punkt, det är väldigt viktigt att vattnet inte är mer än 70 grader varmt. Ljusmassan är lättare än vattnet och kommer lägga sig och flyta ovanpå. Den här blandningen ska hela tiden ligga på ungefär 70 grader, absolut inte över och helst inte under. Ha hela tiden ett stort lock eller liknande i närheten så att man snabbt kan kväva en brand om det skulle gå snett.

Pinnarna med två vekar på varje hänger jag upp mellan två stolar som jag placerat med ryggarna mot varandra. Det viktiga är att ljusen får hänga fritt i luften och stelna mellan stöpningarna, har man en speciell ställning för just ljusstöpning är det självklart alldeles utmärkt men har man inte den möjligheten fungerar min metod också bra. Det viktiga är att det är stabilt. Under stolarna där ljusen ska hänga har jag lagt tidningspapper för att skydda golvet.

Här hänger mina vekar mellan stolsryggarna. På bilden har jag hunnit doppa vekarna en första gång.

Nu är det dags att börja stöpa. Vid första doppet är det viktigt att veken inte kommer i kontakt med vattnet under ljusmassan, då kommer ljuset inte brinna som det ska. Veken ska doppas helt i massan och suga åt sig ordentligt av den. När alla vekar doppats första gången är det bara att i lugn och stadig takt stöpa ljusen till önskad storlek. Doppa ljusen hela vägen i massan och lyft upp dem för att torka. Att hitta rätt tempo är viktigt, det får inte gå för fort, då sker olyckor och om man är för långsam hinner de redan stelnade lagren av ljusmassa smälta igen och ljusen blir aldrig tjockare.

Doppa alla ljusparen och börja sedan om med det första igen, då bör massan på första paret ha stelnat tillräckligt för att ljusen ska byggas upp (detta beror självklart på hur många ljuspar man har, har man inte så många får man vänta en liten stund innan man börjar stöpa igen).

En bild uppifrån när jag hunnit doppa ljuden några gånger.

De växer och blir tjockare.

Efter några timmars arbete har man sina egna, vackra ljus klara. Låt dem hänga ett bra tag och stelna, de är mjuka efter värmen och det är så tråkigt om de fastnar i varandra eller blir skadade. 

Resultatet av mitt arbete och doften i köket är underbar.

En sak att tänka på efter stöpningen när man ska plocka undan är att man absolut inte får hälla ut överbliven ljusmassa i avloppet. Låt vattnet svalna och ljusmassan stelna. Bryt loss ljusmassan och lägg tillbaka den i förpackningen (detta kan du återanvända nästa gång du ska stöpa ljus) och häll bort vattnet. Stöpkärlet är mycket svårt att göra fritt från all ljusmassa efteråt och bör därför inte användas till något annat än just ljusstöpning. 

Man ska vara medveten om att det finns en del risker och det kan gå fel men om man bara är noggrann, tar det lugnt och försiktigt och ser till att använda sig av rätt material är det ganska säkert. Självklart bör alltid en vuxen var med vid ljusstöpning, det är ingenting ett barn ska ge sig in på själv. 

Egenstöpta ljus tycker jag själv är mycket, mycket vackrare än de ljus man köper i butik (även om de kan vara något sneda i början) och så är det ju en perfekt julklapp att ge bort eller att ta med sig som gåva när man går bort.

Ett egenstöpt ljus står på öppna spisen och sprider ett mysigt ljus i rummet.

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Annons:
Afturelding
2013-12-03 13:33
#1

Jag har stöpt egna ljus till julklappar i år 🙂 Dessvärre glömde jag fota innan de slogs in, men de är även handmålade.

Det är väldigt roligt att stöpa ljus, även om det tar tid. Men efter 3-4 timmar så är det inte kul längre när ryggen säger ifrån, så för mig gäller det att hitta rätt antal ljus. 8 dubbla vekar brukar vara perfekt, och så en tub Voltaren inom räckhåll i fall att. Jag ska nog stöpa ett par till i nästa vecka!

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

TerriZue
2013-12-13 14:45
#2

Årets ljusstöpnign är i full gång här hemma och i bakgrunden strömmar julmusiken via julradio.se! :) Jag väntar just nu på att temperaturen på ljusmassan ska sjunka till under 75 grader. Jag var lite för snabb i uppvärmningen så temperaturen kom hela vägen upp till 85 grader.. inte bra, inte bra alls. :P Men.. ingen fara på taket, den sjunker stadigt nu och snart gör jag första doppet. :)

I år har jag även testat att gjuta ljus, det blev riktigt fint det med men krävde inte alls lika mycket arbete. :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Upp till toppen
Annons: