Annons:
Etikettermedan-vi-väntarartikel
Läst 5280 ggr
Rita-S
2012-08-21 15:48

Medans vi väntar - Blommor till julen: Julstjärnan

Aztekerna ansåg denna blomman som helig, och förstens på 1830 talet lyckades det en amerikans diplomat med namn Ponsetti att smuggla några sticklingar ut av landet. Detta blev känd som en ömtålig och mycket exlusiv planta och blev därmed en mycket populär present att ge bort under julens tider.

Vid 1950 kom julstjärnan till norska och svenska hem, och vid 1960 börjades utvecklingen av långt mer hårdföra och förädlade varianter i Tyskland. Denna är det vi brukar köpa av i dag.

Den "enbenade" varianten med bara en blomgren är den mäst populära, den är även den som kostar minst pengar dessutom, men flergrenade planter är exklusiva och används mycket mer åt sydliga delarna i Europa.

Storleksmässigt varierar plantan till dom små som rymmer i ett ägg-glas, till dom stora fler-grenade varianterna som när måste stå på golvet i en jättekruka. Färger som röd, vit, lila, rosa och fler andra färger finns men dom vanliga är vit och röd här hos oss.


Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

Skall du ha din julstjärna att hålla länge bör den stå riktig ljust. Om den står mört kortas blommningen ner rätt mycket, så mycket ljus ger en längre blomningsperiod. Den skal torka litet mellan varje gång den får vatten, då alldeles för mycket vatten gör att den kastar bladen (extra viktigt om den står lite mörkt). Den tål överhuvudtaget inte drag, så den kan inte så i fönster som är dåligt isolerat eller vid dörrar som öppnas ut i kylan ofta. Den klarar inte av temperaturer under 12 grader, så transport bör vara så inpackat som möjligt och så kort tid som råd är i kyla.

När blombladen har ramlat av är det med denna blomman som med alla andra, den går i något av ett viloläge. Nu skall blomman stå svalt, mellan 12 och 20 grader, och vattnas mycket sparsammligt samt gödas endast en gång per månad. Efter viloperioden skall den beskäras ner och pottas om, och man tar upp vattning igen, Det kommer nya skott från roten, behåll en handfull och skrota övriga om du inte vill ha många plantor.

När du har fått en tät bladväxt på blomman är tiden att provocera fram dom röda prydbladen. Detta göres med att ställa blomman i helt mörkt rum 12-14 timmar i dygnet och ge mycket ljus övriga timmar av dygnet. Man kan även dra en svart sopsäck över blomman klockan 18 varje kväll och ta av den klockan 8 varje morgon i ungefär en månad till 6 veckor borde man börja få röda prydblad. Börjar man i slutet på september borde man ha röda prydblad till jul!

Att provosera fram röda blommor på en julstjärna är inte räknat som något lätt arbete, och kräver mycket prydlighet. Änklaste är att ha blomman eller blommorna i ett mörkt rum, ett förråd eller motsvarande, och regulera belysning med en rejäl och dyr blomlampa som går på en timer.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
DesK
2012-08-23 18:37
#1

Tack Rita, nu fick jag lära mig mycket nytt om dessa blommor! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MissInAction
2012-08-29 00:39
#2

Åh vad intressant! Jag gillar verkligen julstjärnor men har haft lite svårt att tillgodose deras behov på främst ljus. I år har jag dock tänkt lyckas bättre! :D


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Upp till toppen
Annons: