Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (16) Senaste inläggen

Prathörnan Advent Barnlig jul! Julförberedelser för hem, folk och djur! Dekoration av hem och gran Presenter, klappar, överraskningar mm Traditioner, historia, budskap! Lek, pyssel och tävlingar! Kreativa hörnan & böcker, texter, prylar, musik/film sökes och finns Rimstugan Recept - Dryck Recept - Maträtter Recept – Bakning Recept – Godis Recept – Särskilda dieter Om Sajten och Ifokus
Julmaten

Det svenska julbordet

2011-12-05 12:53 #0 av: DesK

Det svenska julbordet har sitt ursprung i vikingarnas midvinterblot och julslakten. Julbordet är ett stort smörgåsbord med en mängd olika rätter. Några saker som finns med på de flesta julbord är: Griljerad julskinka, inlagd sill, Jansons frestelse, köttbullar, prinskorv, någon grönsaksrätt, hårt och mjukt bröd, smör, ost, julöl, julmust, någon kryddad starksprit, pepparkakor, choklad och kaffe. Lokala variationer är vanliga och det är även viss skillnad på vad vi äter i våra hem och ute på restaurang. Självklart finns det numera även mycket fina vegetariska julbord.

Ett av de största glädjeämena till jul för mig är just den svenska julmaten och allt trevligt pyssel med denna Glad God planering och bra förvaringsutrymmen underlättar så klart dessa trevliga julförberedelser. Bäst är väl att börja med julbaket, exempelvis lussekatter och annat saffransbröd kan ju frysas och därmed bakas långt i förväg, pepparkakor kan förvaras i burk med tättslutande lock, så även dessa kan göras långt i förväg. Doppbulle går ju också bra att frysa och hembakat knäckebröd har lång hållbarhet och hemgjort julgodis har ju också god hållbarhet, om man kan hålla fingrarna borta från det Flört. Så varför inte avsätta en dag eller några dagar redan I oktober eller november för julbak och godistillverkning.

Mitt tips är att du försöker fundera över vad du själv och de som ska äta julmat tillsammans med dig verkligen gillar av julmaten. Därefter planerar du ditt speciella julbord. Tänk också på att inte låta julmaten stå framme I rumstemperatur längre än nödvändigt. Den hela julskinkan får bara vara framme på vårt bord på själva julafton, övriga dagar skivar jag bara upp så mycket som jag tror går åt och resten av skinkan stannar I kylen. Den inlagda sillen och sillsalladen lägger jag upp I små skålar alla dagar, köttbullar, prinskorv, kål och annat som serveras varmt lägger jag också upp på lagom stora fat.

Här är några olika förslag till julbord:
Stort julbord: Knäckebröd, doppbulle, julvörtbröd, ost, leverpastej och smör. 1-3 sorters inlagd sill, sillsallad, någon god sylta, inlagda rödbetor och kokt potatis. Skinka, julkorv, prinskorv, köttbullar och senap. Rödkål, grönkål eller brunkål. Janssons frestelse, lutfisk med sås och ärter och dopp I grytan. Kaffe, glögg och pepparkakor.
Litet julbord: Knäckebröd, julvört, ost och smör. Inlagd sill, rökt lax, lättstuvad spenat och kokt potatis. Skinka, korv eller köttbullar och senap.Blandad sallad med senapsdressing. Ris à la Malta, saftsås. Kaffe och chokladkonfekt.

På många julbord finns det även någon rökt korv, paté, rökt fårfiol, renstek eller annat vilt, revbensspjäll, rullsylta, bruna bönor, halländsk långkål, broccoli eller brysselkål. Likaså kan julbordet göras helt eller delvis vegetariskt, jag rekommenderar varmt att du gör några olika vegetariska rätter eller sallader, det är gott och lättar upp den ganska tunga julmaten.
Populära juldrycker är: julmust, svagdricka, julöl, mumma, någon kryddad starksprit, glögg och kaffe.

Eftersom min familj inte är så stor brukar jag dock göra ett lite mindre och enklare upplägg. Istället sprider jag ut rätterna över flera dagar. På julafton blir det: Som uppvärmning: Glögg med pepparkakor, mandel och russin. Till för- och  huvudrätt: Inlagd sill, griljerad skinka, köttbullar, kokt potatis, grönkål på min farmors vis, brunkål eller rödkål, dopp I grytan, någon sallad på färska råa grönsaker, julöl, must och nubbe. Till efterrätt: Kaffe och någon god choklad eller hemgjord chokladkonfekt + mer glögg eller portvin till den som så önskar. På juldagen blir det: Sillsallad, lutfisk med kryddpeppar- och senapssås, kokta ärtor och kokt potatis, julöl, must och nubbe, fruktsallad med glass efteråt. De som inte äter luftfisk får då skinka och prinskorv istället. På annandagen blir det: Någon hemgjord eller köpt sylta, Hirams marinerade ansjovis, Janssons frestelse, kallrökt lax, brässerad grönkål med lite grädde I, hemgjord julkorv, köttbullar, kokt potatis och till efterrätt ris à la Malta med hackad mandel och saftsås. Dryckerna är de samma under hela helgen och senap av flera sorter finns alltid på bordet, likaså färsk frukt. Någon kanske saknar en del rätter I vårt julbord och visst vi har inte med allt och inte heller är det exakt lika från år till år. Självklart anpassar jag julmaten efter vilka som ska äta den.

Några receptlänkar:

Pressylta

Långkål

Värmlandskorv

Lussebullar

Julgodis

Länk till tips på vegetariskt julbord

Länk till tips på vegankt julbord

Till sist önskar jag alla en riktigt god och skön jul!

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2011-12-05 15:30 #1 av: Rita-S

vilken bra artikel DesK :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-12-05 16:06 #2 av: Gunlog

Mums!

Vill äta nu!

Min sambo ska med Norgebåten från Köpenhamn på fredag. De ska äta julbord där. Det är ett riktigt fint julbord med både danskt, svenskt och norskt på bordet.

Jag är lite avundsjuk, men bara lite... Jag har tackat nej till att följa med på färden...

Mmmm... Svagdricka...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-12-06 14:45 #3 av: DesK

Vad roligt att ni gillar artikeln Glad Jag hittade flera bra recept på dn.se Mat&Dryck på hemgjord julmat Glad

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2011-12-08 10:38 #4 av: Falksonchristmas

Bra inlägg!

Brukar själv åka med ColourLine mellan Strömstad och Sandefjord. Deras julbord brukar vara riktigt bra! Tyvärr blir denna resan inte av i år men det kommer fler tillfällen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.