Julmaten

konsten att ersätta i ett bakrecept

2007-10-28 20:30 #0 av: korseett

Ibland står man där med lång näsa i skafferiet och upptäcker att just det man skulle ha i den påbörjade degen/smeten inte finns, fast man var helt säker på det. Men hur gör man då?

Allt som oftast står man där med lång näsa. Jag skulle ha hjorthornssalt men jag har bara bakpulver. Känns det igen?

Nåja ingen fara skedd. Enda som kan hända är att det kan bli en lite annorlunda smak eller konsistens på kakan.

Här kommer ett enkelt tips som gör det hela lite enklare än att springa till affären igen.

Som jäsmedel i kakor använder vi bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt. Moderna bakpulver är dubbelverkande. Kaksmeten kan stå utan att försämras. Pulvret avger bara en liten mängd koldioxid i rumstemperatur. Huvuddelen avges först i ugnen. Koldioxiden gör att bakverket höjer sig.

Bikarbonat måste ha en sur tillsats av tex filmjölk, lingon sirap.

Hjorthornssalt passar bäst till småkakor för att dess biprodukt, förutom koldioxid, är ammoniak och den kan då lätt avdunsta.

1 tsk bikarbonat eller hjorthornssalt= 2 tsk bakpulver

 

Av: korseett

Datum för publicering

  • 2007-10-28
Anmäl
2007-10-28 21:04 #1 av: lightseeker

gud vilka fina råd, måste skriva ned det.

Anmäl
2007-12-18 13:50 #2 av: CarolineO

Finns det ngt man kan ta istället för jäst?

Anmäl
2007-12-19 19:22 #3 av: korseett

ja något av ovanstående kan du ersätta jäst med men det blir inte bra. Bakpulverbröd blir gärna torra. Tips är att köpa hem torrjäst så är man nästa säker på att det finns hemma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.