Annons:
Etikettertraditionerhistoriabudskapartikel
Läst 7541 ggr
Rita-S
2007-10-29 21:45

Att dricka jul

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Från norrön tid fanns vintersolvärv, Ýlir, jólablot. Ordet Jul kommer av dom gamla namnen på tiden, även avspeglat i Odins rätta namn Jólnir.

 Att dricka jul kommer av mittvintersblotet från vikingatid, när man drack öl för Jólnir, vid Ýlir. Ýlir kunne va när som helst från medio november fram tills mitten/slutet av december, men även så långt fram som tills huggunótt i januar kunne Ýlir firast. Själva firandet hadde ingen speciell fastsatt dag, eller nån fastsatt längd, det startade när det var tiden och slutade när det va klart. Och vid Ýlir hadde man mittvintersblotet. Vid blotet var det vanlig att skänka jólagjöf vid blotet. Och det, i dag heter julegave på norsk, julklapp på svensk! Jólagjöf var nåt man skänkte för att dela av sin överflod och glädja gudarna.

Blotet i sig själv var ju offer till gudarna, framst vid Ýlir  var det Odin som fick gåver, men även dom andra gudar blev hedrat vid denna tiden. Men blotet var så mycket mer.

I senare tid hängde det viktiga regler kvar äfter blotet. Till första november skulle julölet va färdigbryggat. I kristenrett- lagen sto det skriven en ölgerð : Man skulle samburðar öl. Detta skulle involvera minst 3 bönder, men en bonde var ursäktat om det var för långt till närmaste granne. Om en bonde bodde aldeles för avsides skulle han brygga öl som om han var i ett samlag. Tilsammans skulle man dricka för liv, hälsa, kung, jarl och lycka.

Vidare sto det ett påbud om en annan ölgerð  som omfattade bonden och hans fru. Julölet skulle signast själva julnatten och njutas på natten, man skulle även sätta ut till tomten, dom underjordiska och åsgårdsreia. Det var även fastsatt stränga böter i fall man inte överhöll detta. Man höll i förkristen tid även nåt som kallades alveblót, där enbart familjen var innviterat. Älvarna sto guden Fröy nära, och var esensiella vid fruktbarhetsriterna.

En gammal skick överlevde långt inn i middelålder, skicken om att klä stolen. Storsetet i långhuset blev klätt i fina tyger och en gudeavbildning fick sitta i storbondens plats. Sen när gudarna var avskaffat och kristendommen innförd behöll man skicken att svöpa husbondens stol i det finaste tyg även långt inn på 16-1700 talet.

Julen har djupa rötter i gammal hedensk religion, och många saker har överlevd fram till i dag. En del av orsaken var att Kjeisar Konstantin på kyrkomötet i Nikea i 323 satte alla regler för hur kristendommen skulle va, detta tilsammans med alla kardinaler och påven. På detta mötet blev julens firande även flyttat till mittvinters solvärvet där alla firade att solen vände, för att dom lättare skulle kunne bekanta sig med denna nya religionen. Firandet av nytt liv skull bestå, även fram till våran tid, även om den som numera firast av dom kristna inte länger är Odin, utan Jesus och hans budskap om evig liv.

God Jul och God Jule!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
[MandaR]
2007-10-29 22:26
#1

Oj, det visste jag ingenting om! Förvånad

Bra artikel!

Rita-S
2007-10-29 22:34
#2

tack :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

lightseeker
2007-10-30 12:07
#3

jättefint, en gång till rita, jag måste ju skriva ner det viktigaste i detta, så att jag kan införa det i mitt youle-firande:blotet är jätteviktigt för balansen i naturen och i kontakten med småfolk,naturandar mf.l

Upp till toppen
Annons: